Каракачанов за изтребителите : Теоритично е възможно и Русия да се включи

Pan.bg 22 сеп 2017 | 16:01 views (5106) commentaries(9)
img
Топката за изтребителите е в Министерството на отбраната и както винаги ще я отиграе правилно. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Oчаквам да влезе в дневния ред докладът за състоянието на отбраната за 2016 г. и ако народните представители имат въпроси към МО аз и началникът на отбраната сме тук“, коментира Каракачанов.

Да, нямам никакви съмнения, че процедурата за изтребителите е прозрачна, тъй като става въпрос за много пари. Единият вариант е да се почнат разговори с трите фирми в началото, другият е да се започне изцяло нова процедура, защото тя в момента е затворена само между страни членки на НАТО и ЕС. Примерно, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни членки от НАТО и ЕС, които са собственост на друга страна. Ясно е, че ще се върви към нови преговори в единия от вариантите, продължи министърът. Той бе категоричен, че говори за нови самолети, а не за втора или трета ръка.

Вчера имаше междуведомствен съвет между България и Русия, който си е редовен. Работим по въпроса, за да обновим МиГ-овете и да ги вдигнем във въздуха тези, които имаме в наличност – 15 самолета. Смятам, че най-разумният вариант е пряко договаряне между Министерство на отбраната и РСК "МиГ" без посредници, за да спестим разхода на данъкоплатеца. Имаме подписан меморандум. Те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която трябва да дойде, разкри Каракачанов.

В рамките на 30 работни дни трябва да се направи обследване за състоянието на самолетите, а след това да се изготви оферта. Мисля, че до началото на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата и колко би ни струвало това, след което се пристъпва към сключване на договор. Нашето желание е да бъдат ремонтирани в "Авионамс“, каза още той.

Частите ще се закупуват от Русия, а ние само можем да извършим техническата част. Намерението ми е всички 15 МиГ-29 да бъдат ремонтирани, подчерта вицепремиерът

По принцип намерението на правителството е трите проекта за модернизация да вървят заедно. Проектът за бронираната машина тепърва стартира и за него няма гласувани пари в миналия бюджет. Аз си говоря с правителството. Въпреки че се намирам в друга сграда с премиера, нямам проблем да си говоря с него. Мисля, че комуникацията му с Валери Симеонов би следвало да е по-лесна, все пак са на 5 метра един от друг. Вътрешнокоалиционните неща имам навика да ги коментирам, когато се съберем като коалиционни партньори, а не по медиите, каза още Красимир Каракачанов.

И служителите в МВР, и в Министерството на отбраната са хора, които гарантират сигурността ни и заслужават по-добро възнаграждение. Не приемам неща като условия минимум. Ако питате колегите във въоръжените сили, които хронично са пренебрегвани десетилетия наред, трябва да говорим за минимум 100% увеличение. С премиера съм провеждал няколко разговора и се радвам, че той проявява разбиране. Не трябва да се пренебрегва секторът „Сигурност“. И служителите на МВР, и в МО са хора, които гарантират нашата сигурност и те заслужават отношение и по-добро възнаграждение“, обясни Каракачанов. Този въпрос ще бъде обсъждат през октомври при приемането на бюджета.

Аз определено имам такова, знам за какво става дума. Имам ясно становище какво не трябва да правим, но не искам да влизам с конкретика, защото това ще се изтълкува погрешно, а не е редно. Нови условия, нови преговори – ще минат няколко месеца“, допълни Каракачанов отностно новите изтретилетие.

Теоритично е възможно и Русия да се включи, обяви той на въпрос дали България би приела оферта за нови МиГ.


Копирано от standartnews.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Каква независимост, какви 5 лева! 22 сеп 2017, 16:13
   
  33
   
  9

  Държавната истерия за независимостта днес няма край. Каква независимост, какви 5 лева!

  Премиер трети мандат ни е треторазреден кадър на СИК, гордеещ се със своята зависимост от Ангела Меркел и целуващ ръка на всеки щатски президент, държащ метаамфетаминовото му досие на отговорно пазене.

  Президент ни е човек, който под път и над път се хвали, че е НАТО-вски, а не български генерал.

  Военен министър ни е трапезен войвода, който първи предаде четата и призна македонската нация и сърбизирания й език.

  Тия тримата ли са независими и милеят за България?

  ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

 2. #2
  Кога бе? 22 сеп 2017, 17:05
   
  23
   
  8

  Отговор на коментар: #1

  Кога Радев е казал, че е НАТО-вски, А НЕ БЪЛГАРСКИ генерал???

  ЗА НЕГО КАЗВАТ, че е НАТО-вски, защото Е БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ, а БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА НАТО!

  Някой май се опитва да върти думи и да ЛЪЖЕ, а?

  Няма кой да се върже, народът вярва на ПРЕЗИДЕНТА, само партийно-зависимите или партиино фанатизираните са на друго мнение (има си сляпо верни на бсп, герб и т.н., на които не им се плаща, просто си харесват партията и няма значение какво прави тя...)

 3. #3
  Гарван Очибодев 22 сеп 2017, 17:44
   
  11
   
  3

  "Теоритично е възможно" А не тИоритично? Горанчо не е на същото мнение. Поне теоретично.

 4. #4
  Thunder 22 сеп 2017, 18:52
   
  23
   
  3

  Каракачанов иска да каже, че е възможно, но от Козяк ще скъсат ушите на Бойко и ще го махнат от власт , та няма да стане.

 5. #5
  ТЕОРЕТИК 22 сеп 2017, 19:12
   
  19
   
  7

  Отговор на коментар: #1

  ВилизарКо, или си платен педал или неплатен такъв!
  Второто е малко по-достойно, но се съмнявам!

  ИНАЧЕ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛЯ:
  ТЕОРЕТИЧНОТО ТРЯБВА ДА СТАНЕ НА ПРАКТИКА!
  И на практика ще спечелят поръчката!

  ЩОМ ЕРДОГАН МОЖЕ ДА КУПИ РУСКО ОРЪЖИЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ НЕГО!

 6. #6
  real deal 22 сеп 2017, 19:43
   
  12
   
  4

  Свинчо,душице мамина,я да те питам в какво точно да се включи Русия-теоретично? В ремонта на Миг-овете? Там трябва да е практически ,иначе ще вземеш двигатели и КСА от баба на село...И забрави Словакия-там нещата още през 2006 г. станаха,ама срещу опрощаване на газов дълг на Русия. Та няма да ти излязат 7-8 млн.$ на самолет ,а доста повече ,предвид че нашите са и по-износени,защото ресурса им е саморъчно удължаван на няколко пъти.. В процедурата за нов самолет-ЗАБРАВИ иначе ще обясняваш на новия голЕм брат ,защо не си спазил договореностите от Уелс,и като прибавим и достъпа ти до информация на НАТО....Направо става мазало! Защо не сме те виждали на нито едно международно учение дотука-не включвам да тупаш 68-ма бригада или Военна полиция по рамото?! Но най-много искам да видя как ти сам ще повишиш заплатите (след като вече сам ги определяш,без тези за най-ниска длъжност-чл.212 ЗОВС) в рамките на общия бюджет на МО?! Който бюджет трябва да стигне за:
  -заплати;
  -капиталови разходи;
  -извънреден труд;
  -попълване на некомплекта;
  -учения (вътрешни и не само);
  -ремонт на старата техника;
  -закупуването на нова съобразно плановете-ако нещата тука въобще тръгнат;...
  Изобщо догодина ми мирише на печени свински пържолки....

 7. #7
  Значи 22 сеп 2017, 19:49
   
  30
   
  5

  Значи гърците и турците могат да си купят нови руски оръжия,но....ние не можем.А руските оръжия са значително по-евтини.Що ли Гърция и Турция не се страхуват от руска зависимост?Ами щото са яли кура на хамериканската зависимост и могат да направят сравнение.Никакви нови или трета ръка фърчила.Никакви курвети.Парите да отиват за кубинки,дрехи,битови условия,учения и заплати.Най-много да ремонтират 15-те МиГ - 29 и да не ни занимават с фръцканията на вевесари и морски - само загробват пари,без съществени бойни способности.Дали първо ще е ще е война с циганите или първо с мигрантите, не знам,но парите трябва да се дадат за тези,които ще водят тази война.А война ще има и тя вече е започнала с ниска интензивност.

 8. #8
  НАЦИОНАЛИСТ 23 сеп 2017, 09:39
   
  9
   
  15

  прИзедентинЪТ е ЧЕРВЕН КАЛЪФ И ИГРАЕ ЗА ПУТИН И ЗА КОМИСИОННА!
  ИГРАЕ НЕ ЗА БЪЛГАРИЯ,НЕ ЗА РУСИЯ,НЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС-ООД,НЕ ЗА БА,
  А ЗА ПУТИН!

  ПЕДЕрадев -НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ,
  ВЕДНАГА В ЗАТВОРА!

 9. #9
  volxov5 23 сеп 2017, 23:25
   
  5
   
  2

  Ако питате колегите във въоръжените сили, които хронично са пренебрегвани десетилетия наред, трябва да говорим за минимум 100% увеличение.

  Забравете!?!?!

  Пари от къде?

  Каналите за приход на пари от наркотици и оръжие няма,вече са в частни ръце.
  Икономика или производство също.
  Българите намалалят,за сметка на циганите и емигрантите.
  Боху с 3- мандат е още на власт,заради заеми
  взети от

  Това е договорът за заем от 8 милиарда евро, с този договор директно се вкарва Бойко Методиев Борисов, Владислав Горанов, Цецка Цачева и целия ГЕРБ в затвора.

  ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-1wa%20chast.PDF

  ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-2ra%20chast.PDF

  рафинѝран от 6.01.2015 god .

  А погасяване ?

  Само погашенията на заеми за следващите 12 месеца са 5.3 млрд. лева. Отделно са лихвите, засега изчислени за 0.85 млрд. (вероятно сумата им ще нарасне)
  Стават 6.15 млрд. лв.

  p.s


  Теоритично е възможно
  Практически също!
  Как?
  Заплати за военни и пенсионери има .
  70% от л.с е такава.

  Ето ви самолетите,корабите,БТР,патроните,президентите,
  пожарникарите,правителствата
  Стига ви .

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker