МИР: ГЕРБ И БСП СИ СТИСНАХА РЪЦЕТЕ ЗА НОВИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ! ЩЕ ДОЙДЕ НАЙ-БЪРЗО СЛЕД 5 ГОДИНИ! ЩЕ СТРУВА 5...

Pan.bg 25 сеп 2017 | 09:49 views (12155) commentaries(6)
img
pik.bg

Ангажиментът за закупуването на нов боен многоцелеви изтребител е 100-процентов. България се нуждае от нов самолет, който да придобие в максимално кратки срокове. Парите ги има предвидени както в бюджета за тази година, така и в прогнозните бюджети за следващите години. Въпросът е парите да се изхарчат по максимално ефективен начин. Това заяви в предаването „Неделя 150“ депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, член на парламентарната комисия по отбрана и временната комисия за „Грипен“-ите
Сумата не е малка и трябва много внимателно да следим как ще бъде разходвана. Първоначалният етап е за 1,5 млрд. за първите 8 самолета плюс наземно оборудване и 3-годишна интегрирана поддръжка на самолетите. За следващите 8 самолета трябва допълнително средства, които са близко в този периметър. Т.е. общо ще станат към 3 млрд. Допълнително за поддръжка, за въоръжение, за обучение на състава през годините – сумата може спокойно да надхвърли и 5 млрд. /…/ При положение, че средствата са се увеличили двойно от 2012-а година – от 700 млн. на 1,5 млрд., защо да не се поиска и едно подобрение на офертите, т.е. вече да не говорим само за употребявани самолети, а да се види и за нови самолети. В крайна сметка мисля, че най-доброто решение за нас би било нов самолет.
Според депутата от БСП Славчо Велков, член на парламентарната комисия по отбрана, сметката от 5 млрд. е точна, но въпросът е дали страната ни ги има тези пари и дали ще ги има в следващите няколко години. По думите му това са парите от целия бюджет за отбрана в продължение на няколко години.
Основният проблем в момента е – да се тупа топката, защото тези пари ги няма.
Гаджев обясни „частичния рестарт“ на процедурата: По време на работата на комисията през последните 3 месеца имахме възможност да се запознаем с голяма част от документите, които са подготвени и върху които се обосновава избора на самолет, който е извършен в края на март 2017-а година. Това, което ни направи впечатление, са редица неточности, грешки в начина, по който е управляван процесът. Това, което искаме да видим, и това, което бихме искали да предложим, министерството, ако реши да се съобрази, е точно да бъдат изчистени тези пропуски, за да може процедурата да тръгне по нормален начин, значително по-прозрачен да бъде, отколкото беше досега, съответно да се подобри проектът за инвестиционен разход, който е приет от НС, и след това отново да бъдат изпратени вече подобрени запитвания към страните-доставчици.
Славчо Велков посочи обаче, че до 2-3 години е трябвало да бъдат закупени тези 8 изтребителя, а сега заради промените процедурата ще бъде забавена.
Купуването на нови самолети не идва да замести нито МиГ-29, нито Су-25. Ако се измине онзи сложен път не от 7 години, но 2-3 години, със срока на доставка и избор на доставчик, след това на подготовка на летателния състав – мисля, че в следващите 4-5 години при добро желание ние може да имаме нов тип боен самолет, но при положение, че имаме съответните пари, тъй като финансовата рамка през годините ще се променя – тя беше 700 млн. лв., а стигна почти до 2 млрд.
Велков е категоричен, че не трябва да се говори за употребявани самолети, а за нов тип боен самолет: Не може самолети на 30-35 години да бъдат от нов тип, каквато и модернизацията да им се прави. Те няма да отговарят на повишените изисквания. Постоянно има нови заплахи и предизвикателства.
Христо Гаджев подчерта, че според документите новият изтребител трябва да замени МиГ-29 и Су-25, но постепенно през годините. В този смисъл поддръжката на МиГ-29 и Су-25 в обозримо бъдеще трябва да продължи, добави той.
„Дунарит“ в момента работи добре, няма дългове. Не виждам какъв може да бъде стремежът в държавата да национализира подобни предприятия, каза Славчо Велков.
Много е важно кой стои зад хората, които отнемат лиценз, които дават лиценз и които се готвят да придобият "Дунарит". Аз смятам, че там не стоят държави, а определени личности. Можем да кажем, че тук е валиден въпросът "Кой".
Гаджев добави: Оръжейната индустрия претърпява един ренесанс в България. Ние като отговорни политици трябва да дадем спокойствието и възможностите тези предприятия да работят и изнасят.
Според него ролята на „Кинтекс“ трябва да бъде засилена. От страна на управляващите има готовност министърът на икономиката да бъде изслушан в парламентарната комисия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Георги Ковачев_ 25 сеп 2017, 10:57
   
  25
   
  4

  И от цялото това забълбукване не стана ясно, кой точно ще е тоя нов тип самолет. А и имам съмнеж, че с тоя лаф "при положение, че имаме съответните пари", пари за нови самолети пак няма да има.

 2. #2
  Антинатовец 25 сеп 2017, 14:06
   
  19
   
  4

  И от цялото това забълбукване стана ясно, че Портиерът на американското посолство не разрешава на раята дори даси мечтае за нормални заплати и пенсии...

 3. #3
  Чук 25 сеп 2017, 18:19
   
  3
   
  6

  И замириса на "скорпион".....

 4. #4
  НАЦИОНАЛИСТ 25 сеп 2017, 19:06
   
  11
   
  12

  ПАРИ ЗА САМАЛЬОТИ НЯМА(румИн-ТЪПОТО ПАРЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПРОУМЕЕ)!
  Б$П и ГЕРБ МОЖЕ И ДА СЕ ВЗЕМАТ,ЗАЩОТО ЯНУАРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ и бат БойкУ-БАЙ ,БАЙ!

 5. #5
  volxov5 25 сеп 2017, 22:40
   
  1
   
  2

  че в следващите 4-5 години при добро желание ние може да имаме нов тип боен самолет, но при положение, че имаме съответните паpи

  Това са заемите ,гепнати от боху моху.

  ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-1wa%20chast.PDF

  ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-2ra%20chast.PDF

  p.s
  Самолети няма и техника за CВ също!
  Разберете го

  Няма да позволи,както стана с Кугарите,3-човека си поделиха x 1 млн еuro
  За боху и цент при таз сделка !

 6. #6
  Убиха активист срещу НАТО 28 сеп 2017, 17:53
   
  1
   
  0

  Убиха литовски журналист, активист срещу НАТО
  Публикувано на 28.09.2017 в Свят


  Шлюжас е бил намерен във вилата си с разбита глава и други тежки травми

  Намерено е тялото на журналиста Пранцишкус Шлюжас, който беше активен пропагандатор срещу членството на Литва в НАТО, съобщава «Вести Калининград».
  Тялото е намерено на 25 септември.

  Журналистът е лежал в локва с кръв с разбита глава и други тежки травми.

  Обстоятелствата около смъртта му се изясняват.

  За дейността на Шлюжас разказва лидерът на Соцфронта на Литва Гедрюс Грабаускас.
  «Той активно участваше в обществената дейност. Беше инициатор на референдума за това, че земята на Литва може да се купува само от граждани на страната, а чужденците не трябва да имат това право.

  Открито изказваше убежденията си срещу членството на Литва в НАТО.
  Активно се бореше с корупцията, говореше, че нееднократно са го заплашвали», разказа Грабаускас.
  Пранцишкус Шлюжас беше на 65 лет.

  По време на СССР работи като журналист в литовското радио.

  От 1987 до 1990 г е представител по печата на министерството на селското стопанство на Литва, след това на телевизията, води предавания за селското стопанство.

  Откриха тялото на литовски журналист пищещ срещу НАТО!

  Намерено е тялото на литовски журналист Пранцишкус Шлюжас, който пише материали срещу членството на Литва в НАТО.

  Тялото на мъртвия журналист е открито на 25 септември в дома му, в локва кръв, разбита глава и множество телесни повреди по тялото. Полицията изяснява обстоятелствата и причините за смъртта на убития журналист. / News Front

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker