ЖЕЛАЕЩИТЕ ЩЕ СЛУЖАТ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ НЯКОЛКО МЕСЕЦА

Pan.bg 24 ное 2017 | 10:41 views (8718) commentaries(16)
img
Желаещи ще служат в армията по няколко месеца?


Сухопътни войски имат спешна нужда от хора, заяви ген. Михаил Попов. Той смята, че трябва да се даде възможност за кратка служба "по желание".
Трябва да кажем директно на обществото, че няма да се връща задължителната военна служба, или поне аз така си мисля - наборната служба във формата, която познаваме от преди. Това към момента няма как да стане, защото за това трябва да има подкрепа от обществото, а аз не виждам такава, каза за БТА генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътни войски (СВ).

В момента променяме нещата и мисля, че това е идеята на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Да, тя трябва да се нарича наборна, защото всички, от генерала - до последния войник в момента, сме постъпили в армията доброволно, коментира ген. Попов.

По мнението му трябва да се намери някаква форма, която да позволи на желаещите да служат за няколко месеца, като в Германия, например, където по тази система имат едва 9000 войника.

Но при нас това ще позволи да попълним тази празнина, да си формираме военновременен резерв, добави висшият военен.

Той уточни, че такъв резерв не може да се използва "за някакви длъжности за това кратко време, защото вече няма такива длъжности, които да не изискват сериозна подготовка". Така е в СВ, мисля, че така е и при другите видове въоръжени сили, добави ген. Попов.

Желанието да се служи в армията го имаше докъм 2008-2009 година. Дотогава имаше и много кандидати. Докато през 2012 година започнаха да отпускат парите за издръжка на личния състав на база списъчен, а не на щатен състав. Това рязко намали възможностите ни да набираме хора. Спряха провеждането на конкурси, защото нямаше предвидени финансови средства за заплати. По думите на ген. Попов това е било много удобно за министрите на финансите по онова време - сметките им излизали, а СВ не можели да си допълват недокомплекта.

Говорихме за проблема, повтаряхме го почти ежедневно, но бяхме чути на необходимите нива едва в края на 2016 година. С тези условия - финансови и социални - това са резултатите, изтъкна ген. Попов.

Той изрази надежда, че първата стъпка, която МО направи в тази посока - увеличаване на заплатите, ще помогне.

Няма да реши въпроса нацяло, но е първата стъпка и да се надяваме, че ще има и други. Иначе, ентусиазмът е същият, и сега има жени-кандидати, колкото и преди - просто броят на кандидатстващите е много по-малък, заключи началникът на Сухопътните войски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  27+...без... 24 ное 2017, 13:11
   
  23
   
  6

  Втора стъпка-премахване на възрастта.Това невзрачно увеличение иначе ще има обратен ефект.

 2. #2
  гтр 24 ное 2017, 15:12
   
  5
   
  3

  Ко, ко каза. Вие нормални ли сте.

 3. #3
  граничен полицай 24 ное 2017, 15:54
   
  10
   
  3

  Нищо няма даизлезе от това намерение .Имах участа да известно време като наборен граничар и токущо навлизаха замяната ни с кадрови сержанти .Постепенно в граничните застави подаваха по някойдруг новоназначен полицай .Там където преобладаваха повече сержанти нямаше кой даим запали печките .По други места започнаха извращения в качеството си на постарши .Накрая се стина до катунарски живот и начин на охрана на БТГ

 4. #4
  stefan ivanov 24 ное 2017, 18:16
   
  5
   
  2

  vzemete pove4e jeni vmesto dasa hiva4ki hte stanat kadrova4ki i po debeli dasa zahtoto segasa malko v armiata

 5. #5
  topografa 24 ное 2017, 18:25
   
  1
   
  6

  Колеги, някой случайно да има достоверна информация за 13-та заплата?

 6. #6
  ГРАДСКИЯТ 24 ное 2017, 20:03
   
  9
   
  1

  Отговор на коментар: #5

  ЗА МИНИСТРИТЕ ЩЕ ИМА!

 7. #7
  НЕМИЛ-НЕДРАГ 24 ное 2017, 20:16
   
  11
   
  1

  И АЗ ТАКА МИСЛЯ,
  ДА ПОСЛУЖА ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА И УВО-2018г.!

  меЦанко,май дженерал,Нали Няма с Вашите калинки от 7-мият етаж (ВВС-ООД)да ми спрете рапорта за Уволнение до ШКЕМБЕ-ВОЙВОДАТА!?!?!

 8. #8
  real deal1 25 ное 2017, 00:34
   
  4
   
  1

  Добре че поне е доброволна че иначе Свинчо нямаше да устиска до Европредседателството.
  Казарма-простотия от най-главен калибър,освен поради споменатите от мен (и не само) причини-престъпления,мед.негодност,неграмотност и т.н.,тоя бастун каза че от МО изтичали пари ,а анализаторите побързаха да успокоят,че ставало въпрос за търговските дружества. А да ви е минавало през акъла че става въпрос и за имотите с отпаднала необходимост на МО (стари казарми и тн.) които гълтат не по-малко от 15-20 млн. лв. за охрана и то от частни фирми?! Та с тия глупости той ще връща казармата за 100 млн.годишно-бабината му трънкина!
  Нямам нищо против военната подготовка на българските граждани, НО САМО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ Е ДОБРОВОЛНА! Защо? Защото имаме един набор от 16-18 хил .души (по думите на Свинята) ,които ако ги приложим количествено към сегашната численост представляват около 60-80 % от нея . 16-18 000 от около 26-30 хил., прави си сметката.... Та ми казва че 70% от армията (всичката гнус ) ще са набори,а тия по щабовете- платени. Циганите какво ги правим,защото ако ми казва че отново ще се разминат между капките ,понеже не се предвиждат трудови войски,а алтернативната гражданска служба е нещо АДСКИ МЪГЛЯВО то що си не гледа работата,да не кажа друго! А ако смята че за 6 мес. ще "смени чипа" на човек с вече изградено самосъзнание (по добър или лош начин изградено е друга тема) май чипа,трябва да си го смени той и то по-бързо....
  Така че в крайна сметка добре че се е сетил да не продължава с безумията...

 9. #9
  кашик 25 ное 2017, 11:52
   
  7
   
  3

  За пореден път се убеждавам,че в кашимерията простотията е пълна и безгранична.

 10. #10
  Пълна трагедия! 25 ное 2017, 12:48
   
  15
   
  4

  Ами то затова повече искат да стават учители, отколкото курсанти, кой луд ще се затвори за 5 г. казарма, ще сменя градове и села с деца и жена, за да получава колкото сервитьор, ватман или готвач в ресторанта отсреща...
  Това и в Африка го няма.

 11. #11
  Котва 25 ное 2017, 15:44
   
  8
   
  0

  "Желаещи ще служат в армията по няколко месеца? Доброволно." Още малко и "Швепс"! Вие,г-н генерал хвърляте ли си доброволно живота? Аз може да съм влязъл в армията доброволно,но си имам специалност и са ми съдирали задника от учения и тренировки,докато си науча материалната част и службата. Получавам заплата,колкото и мизерна да е,но ми се плаща.Вече не е доброволно,след като подпишеш договора. После това си ограничен в гражданските си права и си 24 часа на разположение. Нали е ясно?

 12. #12
  blq blq 25 ное 2017, 23:51
   
  6
   
  1

  мога само да кажа, БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, то друго не ни остава с такива хора по върховете на държавата и войската

 13. #13
  Ум Белия Делфин 26 ное 2017, 13:34
   
  6
   
  0

  Да де,точно сега когато икономиката взе да живва,на кълбет а ще се юрнат да постъпват.
  Редник-статртова една среднобюджетна.
  Лейтенант да започва с миниму две и хора ще има.
  Другото е ала-бала и чесане на езиците.

 14. #14
  Дедо Поп 26 ное 2017, 21:49
   
  2
   
  0

  Как ги набират тези?!
  Кратка служба и сега има за военнослужещите жени (нищо против, ако всичко е равно - от прическите, до униформите и задълженията).
  За мъжете още няма, но след евроатлантическото изравняване на половете, в съюзническите армии не престават опитите за праволинейно ползване на привилегии и от силния пол след реално забременяване и раждане. Е тогава - може.
  Какво ли ще остане от тези много загрижени за войската генерали ако им отнемат служебните коли и секретарки?

 15. #15
  Русофоб 27 ное 2017, 22:42
   
  1
   
  1

  Един от начините да се формират сравнително евтино бойни способности е със създаването на национална гвардия (териториална отбрана, опълченци, доброволци, както искате можем да ги наречем). Хора, които да се събират за по 2 дни в месеца и за 10 дни през лятото и да са минали първоначална военна подготовка. Примери има много: Estonian Defence League (Eesti Kaitseliit), Шведските National Task Force (Nationella insatsstyrkan), State defense forces на САЩ, Zemessardze в Латвия. Със сигурност биха се намерили 4 000 доброволци за една бригада. От офицерите – капитаните и лейтенантите могат да бъдат с цивилно образование с офицерска подготовка, а само чиновете от майор нагоре могат да са от професионални военни на месечна заплата. Изоставени гарнизони има достатъчно, които с минимални средства за ремонт на гаражния парк и няколко сгради могат да влезнат в употреба. Техника от резерва има също достатъчно. Все пак, ако има заплащане, то няма да е повече от 1/10 от сумите за съответния чин в професионална армия. И да 20-22 дни могат да не изглеждат достатъчни за подготовка, но като ги умножим с по 4-5 години ще имаме добре обучени сили с 1/10 разход на една механизирана бригада - заплати, текуща издръжка и учения. И най-важното, ще се даде възможност на всеки, който желае да служи да може да служи без това да му е основна професия. Така ще се сближи армията с обществото, като тази съществуваща сега граница само се раздалечава.

 16. #16
  Дедо Поп 28 ное 2017, 03:49
   
  1
   
  0

  Русофоб, вероятно все още не си разбрал, че безплатен обяд няма. Как ще вържеш с тези трици (жълтите стотинки, които предлагаш) маймуни в грохналите неизползваеми казарми?! Хората се чудят как да оцелеят ежедневно и последна грижа им е някаква измислена полувременнна военна служба?!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker