ГАЛЕРИЯ: ОТБЕЛЯЗАХА 70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОТО ФОРМИРОВАНИЕ В ПЛЕВЕН!

Pan.bg 05 дек 2017 | 10:40 views (5097) commentaries(4)
img
Тържествено честване на 70 години от създаването на военно формирование 22160 – Плевен

Днес, 4 декември 2017 г., военно формирование 22160 – гр. Плевен отбеляза тържествено своя 70-годишен юбилей.
След приемането на строя от бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътните войски, се състоя ритуал по засаждане на борчета от командирите на подразделения. Молебен за здравето на военнослужещите извършиха свещеници от Плевенската епархия.
Празникът продължи с тържествено събрание – концерт в зала „Катя Попова” в гр. Плевен. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието. Наградите връчи лично заместник-командирът на СВ.
Кратко слово за развитието на военното формирование през годините прочете командира му полковник Николай Бешев. Той поздрави личния състав и присъстващите с юбилея и постигнатите през годините високи резултати.
Приветствие към военнослужещите и запасните поднесе и бригаден генерал Валери Цолов, който благодари на личния състав за полаганите усилия при изпълнение на поставените задачи и пожела успех на военнослужещите в бъдещата им работа. Той припомни, че от военното формирование са израснали много високо подготвени командири, а сега в него служат едни от най-добрите офицери, сержанти и войници. ”Вие наистина сте достойни наследници и продължители на най-добрите военни традиции на вашите предшественици” –завърши той .
Събранието продължи с концерт на Ансамбъла на Българската армия към Националната гвардейска част.
На честването присъстваха още Красимир Трифонов – заместник-областен управител на област Плевен, Георг Спартански – кмет на община Плевен, Мартин Митев – председател на общински съвет, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва механизирана бригада, както и бивши офицери, служили тук по различно време.
**************
Бригадата се явява наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с Указ на Президиума на Народното събрание като първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Дивизията е дислоцирана последователно в Казанлък, София, Стара Загора.
През 1948 г. част от поделенията й са предислоцирани (два танкови полка, минохвъргачен и артилерийски полк). Изградени са полеви лагери при селата Ягода и Тулово и местността Тюлбето край Казанлък.
От юли 1950 г. в София са предислоцирани два танкови, механизиран и артилерийски полкове. С тези части е създадена девета танкова дивизия. През август 1950 г. дивизията е реорганизирана в пета танкова
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > дивизия, а два нейни танкови полка и механизирания полк са преместени в София. Декември същата година тя получава бойното си знаме. Към нея е включен двадесет и осми пехотен стрямски полк. На 1 април 1955 г. пета танкова дивизия е преименувана на пета танкова бригада и е подчинена на Втора армия.
От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на Пета шипченска танкова бригада, след това е реорганизирана в Пета шипченска механизирана бригада, като частите й от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен. Части на бригадата са участвали в международни мисии в Ирак, Еритрея, Афганистан, Етиопия и Босна и Херцеговина.
От 02.07.2012 г. е сформиран Единен център за начална подготовка, който е първоприемник на Пета Шипченска механизирана бригада.
Източник: http://landforce.mod.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: ОТБЕЛЯЗАХА 70 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ВОЕННОТО ФОРМИРОВАНИЕ В ПЛЕВЕН!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Критик- кортик 07 дек 2017, 18:10
   
  2
   
  0

  Никой ли не научи войската в коя ръка се държи баретата, че да са еднакви при свалени шапки?

 2. #2
  Кортик-критик 07 дек 2017, 19:01
   
  0
   
  0

  Типично за т.н. Център.

 3. #3
  шзо 07 дек 2017, 22:59
   
  1
   
  0

  Тя баретата,шапката се държи в лявата ръка. С дясната ръка се държи ремъкът на автомата.Колко му е да се сетиш.Едно време на този плац само нарядът беше повече от всички на снимката,че и оркестър имаше. И това преди около 12 години.

 4. #4
  Табаков 08 дек 2017, 13:52
   
  1
   
  0

  "Празникът продължи с тържествено събрание – концерт в зала „Катя Попова” в гр. Плевен. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието." А,за веселата част еша ни няма. То не са слова,похвали,награди,бинокли,ножове ,грамоти,фръцкания,благодарности ,не са чудеса. После едини и пийенье на корем. Само празници ни дай!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker