Одобриха нова стратегия за националната сигурност

Pan.bg 07 дек 2017 | 00:25 views (2829) commentaries(4)
img Публикувано във факти.бг:
Правителството одобри проект за актуализиране на Стратегията за национална сигурност на Република България и предлага на Народното събрание да разгледа и приеме документа.

Стратегията посочва националните интереси, необходимите условия и предпоставки за тяхното реализиране чрез неутрализиране на рисковете и заплахите за страната и нейните граждани. Тя очертава по-широко разбиране за националната сигурност, като извежда на предно място сигурността на гражданина, обществените и икономическите аспекти, без да подценява измеренията, свързани с отбраната, външната политика, разузнаването, охраната на обществения ред и защитата на законността. Предлага се включването на нови политики като киберсигурността, транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

Чрез актуализираните текстове на отбранителната политика са посочени основните проблеми на отбраната. От стратегическо значение е определянето като основен приоритет и изпълнението на приетите от България цели за способностите на НАТО за колективна отбрана и изграждане на отбранителни способности на Европейския съюз. Изцяло нов момент в е поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП на страната. Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционните проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили, както и от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните служители, която да включва и ефективен пакет от мерки за мотивация.

Актуализираната стратегия ще даде възможност за подобряване на механизма за планиране и изпълнение на политиките за национална сигурност, включително чрез по-ефективно използване на потенциала от членството на България в НАТО и в Европейския съюз.

България
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Дедо Поп 07 дек 2017, 01:40
   
  15
   
  1

  Толкова е нефелна, че не си струва коментарите?!

 2. #2
  Георги Ковачев_ 07 дек 2017, 07:57
   
  11
   
  1

  основен приоритет

  изпълнението на приетите от България цели за способностите на НАТО за колективна отбрана

  изграждане на отбранителни способности на Европейския съюз


  И кога точно ще започнем да възстановяваме отбраната на България? Че от тоя документ не стана много ясно; в общи линии отбиване на номера с бял шум и сол на вкус.

 3. #3
  Borei 07 дек 2017, 09:04
   
  17
   
  5

  Тези вече съм ги отписал.... Нищо няма да направят...

  Иска се презареждане на цялата система, ако искаме да оцелеем изобщо. А то какви други приоритети има за "национлната сигурост" на една страна?

  1. Основното нещо е да се спре измрането на нацията, на българите.. За циганите и други чужденци тука, не ме интересува тяхната сигурност...
  2. Иска се, да се създаде градивна обществена система в която народът ни да се чувства добре в родината си, а не да се стремят постоянно да емигрират някъде другъде, понеже там било "по-добре"..
  3. На първо място във вътрешната и външната ни политика трябва да стоят само нашите национални интереси. Ако влизаме в някакви съюзи с други, независимо военни, икономически, културни и т.н..., то те са само за да ни подобрят в някаква степен живота в някаква област, но не и да сме зависими от други!
  4. По въпроса за национална сигурност влиза естествено не само военната ни сила, за да сме в състояние да се отбраняваме от чужди нападения и желания да ни владеят, но и укрепване на народа, нацията ни, да сме единни, да се запазим като културна и етническа общност на тази планета...

  И като погледнем тези приоритети, то излиза че трябва да се изменим напълно в много сфери, ако искаме изобщо да оцелеем!

  Трябва да напуснем Натото и ЕС... Да изменим тези структури не е възможно, но ако останем - се губим като народ и нация...

  Те много грубо ни наушават всички национални интереси. Само за пример е, грубото принуждаване да се смесим с други, чужди народи, които да приемаме и интегрираме.... А това е сигурен път, към унищожението на нашият народ... Който се съмнява, да погледне историята на индианците в Севера Америка... Пришълците са били толкова много, и са агресивни, и са изместили местното население...

 4. #4
  ДА,АМА НЕ.. 07 дек 2017, 10:02
   
  11
   
  1

  ПОРЕДНАТА БУМАЩИНА...,
  НЯМА ДА Я БЪДЕ,ЗАЩОТО:

  Е САМО ГОЛИ ОБЕЩАНИЯ,
  А И БОЙКу си ОТИВА!:))

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker