ПИК! Командирът на военноморските сили Контраадмирал Петев с ексклузивни разкрития пред медията ни за новите бойни кораби

Pan.bg 11 дек 2017 | 00:38 views (1251) commentaries(2)
img
До края на годината ще се финализира договора за двата бойни патрулни кораба. Това стана ясно от думите на контраадмирал Митко Петев по време на комисия по отбрана. От две седмици документите се подготвят от експерти в Министерството на отбраната. Фирмата пък, която е спечелила проекта е изцяло българска, сред общо 8 участника, две германски, френска, италианска, испанска и холандска. За коментар потърсихме командирът на ВМС контраадмирал Петев, който пред агенция ПИК изрази своята радост от този проект и заяви, че това е голяма чест за него.
Интервю на Гергана Ингилизова
- Контраадмирал Петев, как се стигна до избора само на една фирма и то българска, знаете, че ще тръгнат много спекулации по темата?
- Тук не бива да има никакви спекулации, тъй като фирмата "Делфин" е доказана през годините. Решението на Народното събрание бе за този проект да се отпуснат 820 млн. лв. Оказа се обаче, че заради промените в закона за ДДС сумата намалява със 164 млн. лв. и ние успяхме да се договорим с фирмата за това намаляване. Първоначално се явиха 16 компании, от тях 8 дадоха пълноценен отговор и нещо което може да бъде ползвано в бъдеще за бойните кораби. Поради различни спънки от тяхна страна и разбира се според средствата с които разполагаме остана единствено българската фирма. След като се взе решението да се придвижи проекта се разработи и процедурата по който да бъде изпълнен. Договорът в момента се изработва изцяло от експерти в МО, като стриктно се е спазил закона за Обществените поръчки. Важно е да уточня, че от началото на този проект нито едно правителство, независимо дали е служебно или редовно не е спирало проекта, което много помогна да стигнем до тук и да виждаме неговото финализиране.
- Според вас има ли рискове за изпълнението на проекта и разбира се за изразходването на разходите?
- При изготвянето на всички документи по проекта сме били много внимателни, тъй е като важен за държавата ни и за отбраната. Стриктно беше използвана финансовата рамка по отношение на ЗОП и сме се съобразили стриктно и с европейското законодателство. Твърдо са спазени законите по изпълнението на процедурата.
- Кога очаквате да бъде финализирано всичко и разбира се кога корабите ще бъдат по вода?
- Надяваме се до края на годината да сме готови и съм сигурен, че ще бъдем. По проект първият кораб трябва да е по вода в началото на 2020 година, вторият година по-късно, като допълнително ще се въоръжават.
- За хората, които не са в материята бихте ли казали какво ще донесе това на страната ни?
- Този проект ще има уникален трансфер на високи технологии, което г-жа Габриел може да предложи в Европейския съвет да стане информационен хъб. Съответно ще подпомогне да има и нови квалифицирани работни места. Ще се осигурят за 450 човека работни места, като допълнително за всички корабостроителници в следващите 35 години да участват в поддръжката. Това е изключителен инвестиционен проект, който има позитивно икономическо влияние.
- Правилно ли е разбирането, че като говорим за българска фирма, това ще подпомогне и родната икономика?
- Разбира се. Това директно ще генерират брутен вътрешен продукт. Това е проект, в който всички пари дадени за отбраната ще имат огромен икономически ефект. Индустриалното сътрудничество директно ще бъде изпълнено. Не някой друг да инвестира в индустрията, а ние сами ще развиваме нашата индустрия при това гарантирано трансфер на високи технологии от водещи фирми в отбраната. Голямата печалба за българската отбрана е това, че фирмата се съгласи да намали цената със 160 млн. както и за бюджета. За тези пари ще получим най-доброто от този клас при това направено от българи.


pik.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Мърморкото 11 дек 2017, 17:52
   
  1
   
  3

  Ха дано... Силно се надявам този проект да тръгне. Разбира се, тези кораби трябва освен това и да получат и необходимото въоръжение, щом ще се водят бойни кораби!!!
  И дано това да бъде началото не само за ВМС (за което много се радвам - все пак съм моряк), а и за останалите видове и родове войски. Все пак - българската армия не се състои само от военен флот.
  И отбелязвам - за пръв път в историята на третата българска държава - и през времето на Княжество и Царство България, и през соц-периода, че и сега - ВМС пръв започва сериозно превъоръжаване. Винаги досега ВМС е бил последен на опашката. ИНТЕРЕСЕН ФАКТ !!!

 2. #2
  Ghost_ 12 дек 2017, 00:12
   
  0
   
  0

  Както писах в предишен коментар: " ... Кучетата може да си лаят, но кервана вече е разпределен..."
  Сега бързат да приключат делбата.

  Дано Петев се е пазарил като хората, та да получи подобаващ пай!
  А овцете - ще плащат. Толкова им е акъла...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker