Китайският посланик в САЩ предупреди Вашингтон, че ако американски кораб влезе в тайванско пристанище, КНА ще обедини Китай

Pan.bg 13 дек 2017 | 06:53 views (1998) commentaries(4)
img
pik.bgЛи Кексин, посланикът на Китай в САЩ, се изказа в рамките на съвещание по американо-китайските отношения, пред поканените китайски и тайвански студенти и представителите на медиите. Той заяви, че „в деня, в който американски военен кораб влезе в тайванското пристанище Гаосюн, Китайската народноосвободителна армия (КНА) ще обедини Китай“. Електронното издание Sina.com отбелязва, че когато посланикът е произнасял тези думи, той е чел от предварително написан текст, а това свидетелства, че това е официалната позиция на Китай, пише руското издание „Правда“.
Според думите на китайския дипломат, това е отговор на решението, прието от Конгреса (долната камара на парламента) на САЩ в рамките на Закона за утвърждаване на националната отбрана за 2018 година. В него е записано, че корабите от Военноморските сили(ВМС) на САЩ могат да хвърлят котва в тайванските пристанища. Ли Кексин напомни, че това нарушава Закона против сецесията (Закона „Единен Китай“ за териториалната цялост на страната), санкциониращ използването на сила против Тайван, ако Китай реши, че островът е на път да се отдели.
„Ако американски военен кораб пристигне в Шанхай, то това ще се случи само след съгласието на китайската страна. Но Китай, без съмнение, не би се съгласила с влизането на кораби на ВМС на САЩ в пристанищата на Тайван, принуждавайки го да се впусне в „антисецесия““, е заявил посланикът, според цитата в Sina.com
Това не е първото предупреждение от страна на Пекин. Още през октомври, Вашингтон получи предупреждение, че неговите попълзновения към Тайван представляват „провокация срещу суверенитета, националното единство и сигурността на Китай“, със „сериозни последствия“. И те действително последваха – под формата на „червена линия“ за директна военна намеса, ако в тайванските пристанища хвърлят котва военни кораби на САЩ. И не само това.
„Ако Тайван се опита да проведе референдум за независимост или други действия по отношение на юридическа декларация „на независимостта на Тайван“, КНА, без съмнение, ще предприеме мерки“, пише Global Times, цитиран от Фокус.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ДДТ2 13 дек 2017, 08:38
   
  29
   
  0

  Въй, въй, въй....!!!! Китай е изпуснатия зъл дух от бутилката..Азиатските коварство, хитрост и жестокости са в пъти по опасни от европейските...И ся ко? американците трябва да си подвит куйрука, че иначе ще ядат сопата....Резил!! :)

 2. #2
  Hornet 13 дек 2017, 09:31
   
  1
   
  16

  въй въй ти га яди на кучето под куйручито ни рива мухахахахахах

 3. #3
  Стойо 13 дек 2017, 11:49
   
  20
   
  2

  Залязващата единствена световна суперсила май ще си получи първо от Китай, а не от Северна Корея.

 4. #4
  mathur 13 дек 2017, 17:46
   
  11
   
  0

  БОЙ по краварите....

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker