Войната се разраства! Над 25 хиляди сирийски бойци подкрепят Турция, чакат помощ от Русия

Pan.bg 22 яну 2018 | 06:20 views (2483) commentaries(1)
img
Около 25 хиляди бойци от „Свободната сирийска армия“ взимат участие в турската военна операция „Маслинена клонка“ в сирийския район Африн, чиято цел е освобождаването на арабските градове и села, завладени от клона на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) – сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, заяви командир от ССА в неделя, пише турското издание Daily Sabah, цитирани от "Фокус"..

Майор Ясер Абдул Рахим, командващ на „Файлак ал Шам“, една от основните групи в ССА, е заявил пред Reuters, че бойците от групировката целят да изгонят ОНС от района на град Африн.

„Нямаме интерес да окупираме града, а само към военните цели вътре в града и в селата около него. Целта е да обсадим града и да унищожим терористите. Няма да водим боеве в жилищните райони, тъй като нямаме проблем с местното население“, подчерта Рахим.

„Задачата на ССА е първо да освободи 16 арабски градове и села, окупирани от чуждестранните милиции (ОНС), с помощта на руските ВВС“, добави още той.

Арабските елементи в района обвиняват терористите от ОНС, че насилствено изселват арабите от техните местообиталища и ги заменят с кюрди, което, според тях, е преднамерена политика на етническо прочистване.

Турски сухоземни части настъпват в северната сирийска провинция Африн в хода на операция „Маслинена клонка“ в неделя, след като преди това Турция осъществи артилерийски и въздушни удари по цели на сирийските кюрди в района, в опит да ги изтласка от южната си граница.

Турските агенции съобщават, че ръководителят на Червеният полумесец на Турция Керем Киник, че сирийските кюрди от „Отрядите за народна самоотбрана“ и части на правителствените сирийски войски блокират пътищата в североизточния сирийски район Африн, за да предотвратят напускането на мирните жители.

„ОНС и сирийския режим блокират пътищата на юг, по които мирните жители искат да напуснат района на Африн. Тези пътища в момента са затворени. Това е нарушение на хуманитарните закони“, заяви Киник пред репортерите, събрали се около ГКПП Онкупинар в южната турска провинция Килис.

„ОНС и сирийската правителствена армия трябва да прекратят своята блокада за цивилни, искащи да напуснат района“, добави ръководителят на турския Червен полумесец.

Той разкри, че има информация за около 50 хиляди души, които са изразили желание да напуснат региона. „Установяваме центрове, където тези хора могат да се подслонят“.
pik.bg


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  БЕН ГЪН 22 яну 2018, 11:12
   
  10
   
  1

  Какво да се прави и да не се прави?
  Дата 22.01.2018 740 Васил Василев
  Васил Василев
  Журналист, предприемач
  Доктор Хонорис кауза на БАНИ
  Председател на Общобългарския комитет “ Васил Левски “
  Основател на Съюза на работодателите в България ( днес КРИБ )
  Председател на българо-кюрдското дружество за приятелство
  Роден на 5.9.1949 г.
  ОЩЕ ПО ТЕМАТА
  Васил Василев, смущаващи подробности, шесторен убиец
  08.01.2018 12099
  Неизяснени или смущаващи подробности около самоубития шесторен убиец
  Васил Василев, бомбардировки, София, Англия, САЩ
  09.01.2018 16862
  Мълчите, а? Гиди пачаври н'йедни!
  Васил Василев, Софийска конвенция, Истанбулска конвенция, трети пол
  10.01.2018 2713
  Да приемем Софийската конвенция!
  Васил Василев, Пачи яйца, Истанбулска конвенция
  17.01.2018 6325
  Пачи яйца
  Васил Василев, вещица, американски университет, препише, хиляда пъти, сравнителна статистика
  21.01.2018 9196
  Онази в...щица от американския университет трябва да бъде осъдена да препише хиляда пъти тази сравнителна статистика

  /Поглед.инфо/ Кюрдите сблъскаха Турция и САЩ. По-точно кюрдите са повод двете най-големи армии в НАТО да се изправят една срещу друга, макар и непряко и символично. Американците снабдяват кюрдите с оръжие, което обстрелва турците. Турция отговаря, като бомбардира летището, което ползват американските ВВС. То е на територията на Сирия, чието правителство се поддържа от Русия. Последната има влияние сред кюрдите, но те се поддържат сега от САЩ в разрез с интересите на Турция. Тя пък е в по-добри отношения с Русия, отколкото със САЩ. САЩ имат интерес кюрдският петрол и газ да стигнат Средиземно море, за да конкурират руските енергоизточници. Турция е против. Русия се прави, че загърбва кюрдите и подкрепя турците, но всъщност гледа да не пречи на влошаването на отношенията между Турция и САЩ.

  По-подредено не можеше да бъде.

  Нашият проблем е какво да правим ние ? Подготвяме ли си отговори на въпросите, пред които неминуемо ще се изправим ? А те не са малко :

  Ако САЩ са решили да свалят Ердоган заради непокорството и приятелството с Путин, ще организират ли там революция от либийски тип, ще действат като в Ирак или в Сирия или ще изберат друг вариант ?

  Ако в Турция избухне гражданска война, вдъхновена от САЩ, ние какво ще правим ? Можем ли да спрем бежанците, които ще хукнат към Европа ? Ще сме по-скоро на страната на САЩ или на Ердоган ? Кое е по-малкото зло ? Ако вземем американската страна, няма ли Съединените щати да ни изпързалят, като уредят впоследствие отношенията си с Турция за наша сметка ?

  Ако кюрдската държава получи излаз на Средиземно море и Турция загуби територии, ще се опита ли да компенсира загубата с наши земи, предварително населени с турски бежанци ? Ще и позволят ли ? Може ли не само да и позволят, но и да я поощрят ? Продали ли са ни вече САЩ на Турция ?

  Какво ще прави Русия в такъв случай ? Ще загърби делото на Александър Втори или ще се хвърли да ни спасява ? Би ли се скарала Русия с Турция заради нас ? А със САЩ ? За какво би го направила ?

  Каква би била реакцията на ЕС ? Ще ни подкрепи ли или ще ни изостави като Чехословакия в Мюнхен ?

  За да имаме относително правилни отговори, трябва да имаме стабилно разузнаване, добри анализатори и някаква самостоятелност във външната политика. Ако смятате, че ги нямаме в достатъчна степен, опитайте вие да отговорите на горните въпроси. Ако не искате да оповестите мнението си, запазете го за себе си, но помислете. Може би, поотделно и заедно, ще намерим решението на съдбовния за държавата въпрос : " Какво да правим и да не правим ? ".

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker