Чуков: Турция иска да е лидер на ислямския свят, ЕС вече е на заден план

Pan.bg 22 яну 2018 | 18:25 views (1561) commentaries(0)
img
КРОСС/ Операция „Маслинова клонка" ясно отличава приоритетите на Турция в международен план. Това обяви пред радио „Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков по повод стартиралата турска операция в Сирия.

По думите му Европа остро осъжда поведението на Анкара в размирния регион, особено в момент, когато съседката ни настоява за евроинтеграция. Според проф. Чуков целта на Турция е превръщането ѝ в лидер в ислямския свят и трупането на авторитет, като членството в ЕС е цел на заден план.

„Операцията, която тече, е с непредвидим край. Така или иначе, Турция не е заинтересована тя да продължи вечно. Една държава, която преговаря за членство в ЕС и говори за европейски ценности, в един момент реализира външна, военна операция, наречена от нея антитерористична. Видяхме, че практически нито една държава не подкрепи Турция", коментира проф. Владимир Чуков.

Той уточни, че Европа няма как да подкрепи подобен тип операция, защото това противоречи на всичко онова, за което се преговаря с Турция от 2005 година.

Колкото до самата операция Чуков обясни, че сирийският град Африн, където се провежда тя, има ключова роля, преплитайки различни геополитически интереси.

„Поглеждайки отвъд официално обявените от Анкара цели на настъплението, прозират множество геополитически интереси, като сложността на дипломатическите отношения не позволява категоричното заемане на позиция от основните играчи в региона", допълни арабистът.

„Още в края на 2015 година имаше един неподписан договор между Русия и САЩ, в който определиха своите зони на влияние. Всичко което е на изток от река Ефрат е под американско влияние и респективно-всичко, което е на запад от реката е под влиянието на Русия. Африн се пада в руската зона и Русия има особен поглед към града", обясни проф. Чуков.

Според него кюрдите за пореден път в историята си, ще изиграят ролята на изкупителна жертва, в името на по-мащабни геополитически амбиции.

„Един от факторите за това е зависимостта им от външни сили, от която винаги са имали нужда", каза още проф. Владимир Чуков.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker