Лошо: НАТО очаква едва половината страни от пакта да изпълнят целите за вложения в отбраната

Pan.bg 13 фев 2018 | 22:09 views (1535) commentaries(1)
img
До 2024 г. поне 15 от 29-те държави от НАТО ще изпълнят целта вложенията им в отбранителни способности да достигнат два процента от БВП. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди предстоящото в следващите два дни заседание на министрите на отбраната от алианса. Той съобщи, че първите национални планове на страните от алианса за разходите в отбраната вече са изготвени. Те показват, че всички страни от НАТО "се подготвят да повишат" разходите за военни цели.

Безсмислено би било да се съревноваваме с ЕС, европейската сигурност зависи от НАТО. С напускането на Великобритания 80 на сто от разходите в НАТО ще идват от държави извън ЕС. Не може ЕС да замести НАТО, не може двете организации да имат различни цели в областта на отбраната, коментира Столтенберг. По неговите думи ЕС трябва да има допълваща роля в защитата на Европа.

По повод дневния ред на предстоящото заседание генералният секретар посочи, че ще бъде обсъдено искането на правителството на Ирак от юли там да започне "обучителна операция" на НАТО. В тази операция експерти от алианса ще подготвят почвата за откриване на военен университет. Министрите на отбраната от алианса ще обсъдят също напредъка на международната коалиция в борбата с "Ислямска държава" (ИД). НАТО отчита, че почти всички територии, завладени от ИД, вече са освободени.

Столтенберг отбеляза, че Турция е съобщила за действията си в Северна Сирия, и изрази очакването пактът да бъде държан в течение и занапред. По неговите думи Турция е държавата от НАТО, изправена пред най-голяма терористична заплаха и е в правото си да се защитава, но "съразмерно". Той заяви очакването Анкара да съобщи докъде са стигнали преговорите с Москва за купуването на руски ракети. Няма липса на доверие, заяви генералният секретар в отговор на въпрос, свързан с отношенията между САЩ и Турция.

Той съобщи, че в идните два дни министрите на отбраната от НАТО ще приемат решения за промени в командната структура на алианса, която ще включва нов отдел за защита на подводните комуникации (между Америка и Европа). Столтенберг поясни, че 80 на сто от защитаваните от НАТО зони са морски. Очаква се също министрите да приемат решение, свързано с командването на операции по придвижването на войски на пакта в


Европа.

banker.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  bati 14 фев 2018, 02:21
   
  8
   
  0

  Едни забъркват лайната, а други да им плащат мурафета. В това се изроди лайНатото.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker