Левски да бъде обявен за светец, поиска НФСБ от Синода

Pan.bg 21 фев 2018 | 17:23 views (554) commentaries(3)
img
dir.bg


Ръководството на НФСБ призовава БПЦ да започне процедура за канонизация като светец на Васил Левски.
Националният изпълнителен комитет на НФСБ се обръща към Светия синод на Българската православна църква с горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

Това се казва в призив-обръщение на партията до Светия синод, подписано от председателя на формацията Валери Симеонов и неговите заместници Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

В него се посочва, че само преди часове българският народ е отдал своята почит и признание към личността и делото на Левски по повод на 145 години от мъченическата му смърт.

"В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите - не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание", отбелязват от НФСБ.

"Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан.
Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев:
"Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името "раб божия Василий", Левски ме прекъсна и каза: "Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България", пише в призива-обръщение до Светия синод.

От НФСБ съзнават, че БПЦ има утвърдени със столетия правила за канонизация, но изразяват твърда убеденост, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот.

"Напротив! С живота си на безсребреник и аскет след това, с делата си за освобождение на Христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост", пишат от НФСБ.

От партията отбелязват, че като боголюбиви християни не са стояли встрани от благочестивите дела на Църквата, а


със средства на формацията е бил въздигнат православен храм в квартал "Победа" на Бургас, направени са десетки дарения за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ.

"Призоваваме и молим Светия синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий - Апостола на свободата Васил Левски", заявяват от ръководството на НФСБ.

Преди дни лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви на митинг пред паметника на Апостола, че ще предложи анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Смешно е 21 фев 2018, 17:32
   
  5
   
  1

  Точно черкезина Симеонов-Балевски да иска Левски за светец е смешно и съмнително.

 2. #2
  Левски е човек! 21 фев 2018, 19:56
   
  3
   
  0

  И това е много по-ценно за нас!

 3. #3
  Защо БПЦ и тоя път ще премълчи 21 фев 2018, 21:40
   
  1
   
  0

  Целият паметник на Левски в София е пронизан и навява мрачна и зловеща масонска символика - и бичите глави,и змиите,и грифоните и обелискът символизиращ фалос,и печалното примирено лице на Левски на барелефа.Проектът за паметник е бил съвсем друг,но коя незнайна сила насади масонски символ в центъра на София преди повече от 100 години?Имало е замисъл костите на Левски да бъдат препогребани,но някой е осуетил това.Няма запазени никакви документи дали са или не са погребвани костите на Левски и въобще подробности около строежа на паметника продължил 17 години.Българската православна църква няма как да провежда ритуали на масонско капище.Духовниците са прекалено толерантни и няма право куме в очи да кажат това,но това е истината - някой още покрай строежа на паметника е скрил или унищожил костите на Левски и нагло ни е пробутал масонариятя,предходник и родилно ложе на днешната джендърия.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker