Правителството даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да поеме НСО

Pan.bg 21 фев 2018 | 22:32 views (814) commentaries(3)
img
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Към момента той е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.
Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на Президента на Република България и да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.
Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура между президента и Министерският съвет като последен думата има президента, който издава съответния указ.


"Сега" припомня:

Още преди повече от седмица се появи за първи път информацията, че именно съветникът по военна сигурност на президента ген.-майор Данчо Дяков е вероятният нов началник на Националната служба за охрана (НСО) и че за кандидатурата му е имало "совалки" между президентството и администрацията на правителството.
Мястото на началника на НСО беше овакантено с оставката на Ангел Антонов, подписана почти веднага от президента. Правителството пък прати Антонов консул в Санкт Петербург. Предполага се, че президента иска да сложи верен човек на НСО.
Към момента службата се оглавява временно от полк. Росен Тодоров, който досега беше зам.-началник на службата.
За поста шеф на НСО се спрягаше и Тодор Гребенаров, който е зам.шеф на националната полиция и шеф на охранителна полиция. За него стана ясно обаче, че е подал рапорт за пенсиониране от МВР като към момента не са ясни мотивите му.


Според официалната биография ген.-майор Дяков е роден на 9 февруари 1965 г. в с. Скобелево, Област Хасково. Първото си офицерско звание получава след завършването на Военния факултет на ВИФ през 1987 г. Службата му в Българската армия започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в гр. Симеоновград.
През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената „Военна полиция“ където служи до есента на 2013 г. В този период преминава през редица длъжности и през 2009 г. е назначен като директор на Служба „Военна полиция“. На 24.10.2011 г. е произведен в звание „бригаден генерал“.
През 1993 г. завършва курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Дипломант е на Висшата школа на Френската Жандармерия (2001 г.). През 2008 г.


завършва стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“, ФРГ, а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“.
От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.
Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.
Женен, с едно дете.

segabg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  real deal1 21 фев 2018, 22:36
   
  1
   
  0

  Щом са ставали совалки,значи това е човек на Б.Б. (бил е съветник и на Плевню,а той се обграждаше САМО с когото му посочат). Радев май се наигра. Тая служба пази него и близките му. Да внимава повече!

 2. #2
  real deal1 21 фев 2018, 22:46
   
  1
   
  0

  Доказателство за думите ми:
  "НСО: Политически кадрил безкрай"
  Pan.bg 17 фев 2018

 3. #3
  ГРАДСКИЯТ 22 фев 2018, 14:34
   
  4
   
  2

  ДАНЧО,г-н Генерал,
  тегли и една патка на Десъ,
  че на румИн да му пораснат Рогата!:))

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker