Въпросите на Петър Витанов към министър Красимир Каракачанов: Корупционен риск съществува, какви способности ще постигнем с граждански спортни самолети за акробатика, как се вписват в политиката на МО за модернизация?

Pan.bg 10 мар 2018 | 13:42 views (3062) commentaries(5)
img Поради големия читателски интерес след като публикувахме отговора на вице-премиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, отразен в няколко български медии сега публикуваме и въпроса на народния представител Петър Витанов от БСП относно обявена обществена поръчка за 4 броя витлови леки самолети, зададен в рамките на парламентарния контрол на 9 март т.г.

44-то Народно събрание

9/03/2018

Парламентарен контрол 11.00 часа

I. Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната ще отговори на:

1. Питане от н.п. АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ ПАУНОВ относно изграждането на Интегриран център за професионално и военно обучение.

2. Въпрос от н.п. ПЕТЪР БОЙКОВ ВИТАНОВ относно обявена обществена поръчка за 4 броя витлови леки самолети.

ПЕТЪР ВИТАНОВ: Благодаря Ви, г-жо Председател. Уважаеми г-н заместник-министър председател, г-н министър, колеги. С решение № 7 от 17 януари 2018 г. на министъра на отбраната е открита процедура за поръчка с наименование „Сключване на рамково споразумение за срок от 48 месеца за доставка на леки витлови и учебно-тренировъчни самолети и съпътстващите ги доставки и услуги“. Съгласно процедурата до 12 март желаещите фирми трябва да внесат документацията. С тази поръчка се цели за военно-въздушните сили да бъдат закупени четири леки витлови учебно-тренировъчни самолета с нальот 400 часа на самолет за година или общо 1600 часа годишно, тренажор към самолетите и консумативи. От публикуваната документация става ясно, че стойността на поръчката е 2,5 млн. лева. Логично е да си зададем въпроса целесъобразно ли е от икономическа гледна точка да се закупуват тези самолети след като необходимостта на българските военновъздушни сили от пилоти е между 5 и 10 на година, освен това от Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски“ в гр. Долна Митрополия и 24-та транспортна авиобаза и в момента разполагат с достатъчен брой летателна техника за обучение. Това са самолетите „Пилатус“ PC-9M – 6 броя, самолетите L-39 – 6 броя в Долна Митрополия, самолет „Пилатус“ PC-12 – 1 бр. във Враждебна, както и вертолетите „Бел-206“ – 6 броя в Крумово или общо 19 броя за извършване на първоначално обучение и обучение за напреднали. В електронните медии вече се появиха публикации, че съществува корупционен риск, защото техническата спецификация за процедурата е манипулирана в полза на един определен самолет, който е известен с високата си степен на аварийност, ненадеждност и откази. Та, във връзка с гореизложеното г-н министър бих искал да задам следния въпрос: какви бойни способности ще бъдат постигнати със закупуването на граждански спортни самолети за въздушна акробатика и как придобиването им се вписва в политиката на министерството на отбраната за модернизация на Въоръжените сили на страната. Благодаря Ви за вниманието!

Видео тук:
" target="_blank">
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  старши на сектор 10 мар 2018, 13:47
   
  20
   
  3

  "какви способности ще постигнем с граждански спортни самолети за акробатика, как се вписват в политиката на МО за модернизация?" Ще се научим да ходим по въже и да балансираме с чадърчета. И това са способности. Нали?

 2. #2
  Мецанко 10 мар 2018, 19:02
   
  12
   
  4

  Добре, че си тръгва Мецанко... Най слабият ни командир... По негово време авиацията бе приземена. Но ако вземем да вземем самолети за акробатика.... е тогава ще се прослави. Като най некадърният анализатор във ВВС. И като човекът на президента. И неговите братчеди... Аман от роднини във ВВС - ЕООД.

 3. #3
  Длин 10 мар 2018, 22:55
   
  6
   
  1

  Айде тоя Длин 242 да печели накрая, че тогава пилотите ни наистина ще летят на метли. За 10 години 10 катастрофи със Zlin 242. ПОМНЕТЕ! Най-важното на едно излитане е връщането... вевесарчета мили.

 4. #4
  георги петър петров 11 мар 2018, 12:26
   
  3
   
  0

  Браво на министър каракачанов, отдавна беше време да направи проверка за тоя проект за самолетчетата!

 5. #5
  "ВИНОВЕН" ВВСар 11 мар 2018, 12:27
   
  6
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  МОЛЯ КОЛЕГА ПОВТОРИ:
  -меЦанко СИ ОТИВАААААААААААА!:))
  ХАЛАЛ ДА ИМ Е дженерала НАБОР 63!

  ДОВИЖДАНЕ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker