Парламентът отхвърли доброволната наборна военна служба

Pan.bg 17 мар 2018 | 22:42 views (1718) commentaries(7)
img
frognews.bg
Наборната служба си остава само спомен
С 51 гласа” против”, 54 „въздържали се” и само 44 „за” парламентът отхвърли връщането на наборната военна служба.
Ако управляващите бяха се съгласили с опозицията, желанието на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за възстановяване на наборната служба щеше да получи важна документална подкрепа.

За текстовете, с които се актуализира стратегията и решението за приемането й гласуваха съответно 117 и 118 депутати. От ПГ „БСП за България” се въздържаха. Основните им аргументи бяха, че при толкова много промени – около 35 текста, би трябвало да се приеме нова стратегия. С това не се сбъдна предварителното очакване за консенсус при приемането на актуализирания документ.

Депутатите Кольо Милев и Иван Иванов настояваха да има текст, според който Черноморският регион да не се милитаризира и да не се допускат условия за конфликти в него. Това не бе прието, като адмирал Пламен Манушев видя в предложението на генерал Кольо Милев едви ли не опит за закриване на бойния ни флот.

Основната причина за актуализацията е променената среда на сигурност от 2011 г. насам, когато е приета стратегията. Според вносителите актуализирането на текстовете, описващи общата политика за сигурност, създава условия за преодоляване на сериозните проблеми, свързани с ресурсното осигуряване и окомплектоване на ведомствата от системата за защита на националната сигурност. Включени са нови политики, като киберсигурността, транспортната сигурност, управлението при кризи, младежта и спорта и защита на националните архиви като част от културно-историческото наследство.

Изцяло нови са текстовете за управление при кризи, което отразява разбирането за необходимостта от нормативно и институционално укрепване, както и от развиване на способности на институциите, обществото и гражданите за превенция, реагиране и преодоляване на последствията, пише Otbrana.com.

Изрично е посочено поетапното увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП на страната до 2024 г. Отчетена е необходимостта от реализиране на инвестиционните проекти за придобиване на нови основни бойни платформи и цялостна модернизация на въоръжените сили, както и от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните служители, която да включва и ефективен пакет от мерки за мотивация. Това дава основание да се очаква преодоляване на недостига на личен състав във въоръжените сили на Република България.

При определянето на времевия хоризонт на стратегията –


2025 г., са взети предвид хода и периодичността на политическите и икономическите процеси в Република България, Европейския съюз и държави, които имат съществена роля за състоянието на сигурността в геополитически райони от значение за националната сигурност на Република България.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев благодари на работната група и парламентарните комисии за подготовката на актуализирания вариант на стратегията. В пленарната зала бяха още заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, директорът на Служба „Военна информация” бригаден генерал Светослав Даскалов и шефовете на другите специални служби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  антикомунист 17 мар 2018, 22:55
   
  3
   
  5

  Хахаха! Мъраляви комуняги и агенти, няма да стане вашата!

 2. #2
  real deal11 17 мар 2018, 22:58
   
  1
   
  4

  Така (слава богу за което-че не са я приели) обаче това е само Стратегията за нац.сигурност,а не законопроект. Без заблуди! Наборната служба (не дай боже задължителна) ще излезе в пъти по-скъпа от профи армията и те (политиците вкл. и Свинчо) ГО ЗНАЯТ!!
  Издръжката на един наборен войник била 400 и нещо лв. Колеги, вие като си махнете заплатата от "издръжката" колко имате за патрони,за храна (порционните пари,независимо в натура или като средства ги получавате-това също ще е капиталов разход),пари за колективна подготовка,учения -парашутни скокове напр. които зависят от ВВС... и мн. други неща.И не казвайте ,че преди е било друго-преди да ,вече-не. Сами виждате че тоя бастун лъже безогледно. Държавата може да има такава армия,каквато може да изхрани (подготви,екипира и т.н.). Ако се премахнат клатикурските длъжности в МО за военни,които са виждали война на филм (а нямат и участие в мисии-Афганистан/Ирак,вероятно за тях са марка сладоледи...) не може да смучат откъдето им падне с всевъзможните придобивки вкл. и спец.условия на труд,сред които и последната простотия на Н.В. Свинчо-фактическо командване-60% + заплатата...
  За заплатите: ако той (свинята) еднолично (но съобразявайки се със закона-ЗОВС-чл.212 за най-ниската длъжност) започне да променя заплатите на всички други (не най-ниските) това ще се отрази и на допълнителните възнаграждения за специфични условия на труд-опасни ,неблагоприятни и "my personal favourite"-80% от летателна програма (за пилоти и командоси–68-ма СС,МСРО и т.н.)-306 (по спомени) лева на месец. И сега фактически никой от гореспоменатите колеги не го получава,защото не е изпълнил 80-те% ,без това да зависи само от него-командосите не скачат заради неизправни самолети,пилотите не летят на тях поради същото,а ние (мила Родино...) се съдим с горе долу всеки производител ,който някога ни е доставял авиотехника,но ревем че не плащаме на Русия лицензни такси за Калашников....(то и Китайците не плащат,ама кои са те ,кои сме ние..) Освен всичко Швайни трябва да се опита да остане в общия бюджет определен от НС за съответната година...Ах пържолки...

 3. #3
  Топузова 17 мар 2018, 23:39
   
  5
   
  0

  Нали армията и сега е доброволна?
  Какво точно са искали да правят с "доброволна казарма"?
  Да не би да са имали предвид сключване на договор за военна служба на казармен режим? Примерно една година на казармен режим, както задължителната казарма до преди десет години.
  Има сметка, защото доброволците ще стоят по 24 часа в казармите, но как ще им плащат този труд? Ясно е, че ще се води трудов стаж.
  Да не би да си е мислел, че ще хване баламурници за 400 лева на месец да се затворят в казармите денонощно за една година с отпуск събота-неделя и по празниците, ако не е наряд?

 4. #4
  real deal11 17 мар 2018, 23:51
   
  3
   
  1

  Отговор на коментар: #3

  Г-жо/Г-це,казал съм го в друг мой коментар: На Свинчо не му отива глава да има,той пуснл шкембе и взел да мисли...:)

 5. #5
  real deal11 17 мар 2018, 23:55
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #3

  Едва ли има такова нещо защото доброволците сключвайки договор имат пълните права на военните и тяхното работно време: 8 часа на ден и 40 на седмица при 5 дни работна седмица. Второ щом са доброволци,вероятно биха кандидатствали на длъжност в поделение от тяхното населено място-родно/настоящо. съответно разноските за спане осигуряване на тоалетни принадлежности отпадат. Няма как режима да е казармен иначе са в пълна дискриминация доброволците спрямо кадроваците. Изобщо като чуете наборна служба (не дай боже задължителна):
  1. Някой не си е пил лекарствата или по клинична пътека не му ги отпускат...'
  2. Мирише на избори...:)

 6. #6
  Топузова 18 мар 2018, 00:15
   
  2
   
  0

  Ама тя и сега е доброволна армия. Който иска сключва договор и служи.
  Защо пише доброволна наборна казарма?!
  Писаха, че ще им плащат заплата 500-600 лева, значи каква е разликата между доброволните наборни и останалите доброволни военни?
  Остава да е в казармения режим. 24 часа стои затворен в поделението и така една година. Отпуски от време на време, няма компенсации от наряд. Ясно е, че по-възрастните войнички ще са много щастливи всяка сутрин да ги посрещат такива затворници.

 7. #7
  real deal11 18 мар 2018, 17:20
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #6

  Разликата е срока на договора: според чл.144 ЗОВС тези които ще са на кадрова служба,сключват договор за не по-малко от 3 год. ,докато тука ще са по около 6-9мес. 1год. не може да е защото няма да им стигнат парите...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker