БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ: ГЕНЕРАЛИ - ДА, ВОЙНИЦИ - НЕ!

Pan.bg 13 апр 2018 | 12:31 views (11906) commentaries(40)
img
С наближаването на армейския празник – шести май, правителството се зае ударно да произвежда нови генерали, обявявайки амбиция да смени мисленето по върховете на армията. Кабинетът и президентът вече съгласуваха петима нови генерали и още куп рокади в генералитета.
И това е само началото. Военният министър Красимир Каракачанов обяви амбиция до края на годината да има още назначения, но тази новина напълно закономерно не развълнува никого.
Каракачанов мотивира новите назначения с желание да вкара в командването "по-модерно мислещи и по-модерно обучени" военни, но съвсем не е сигурно дали това ще се случи.
По стара традиция изборът на новите генерали мина без каквато и да е прозрачност и публични мотиви. Критериите за изкачване в йерархията са неясни и често повишаването в длъжност се дължи не на професионални качества, а на добро позициониране пред партийните централи, политическото ръководство на министерството и президента.
Публична тайна е, че не се става генерал само заради лични качества и професионализъм. Трябва и сериозна политическа подкрепа.
И това се вижда много ясно, когато веднага след пенсионирането си висшите военни стават партийни кадри.
Защо никой не се интересува от генералите?
Години наред генералите нямат мнение дори по най-сериозните въпроси от бъдещето на армията и остават мълчаливи свидетели на кадровия и технически колапс, в който тя затъва все повече. Не се намери нито един генерал, който да оспори и порочните сделки за модернизация на армията, в които изтекоха неефективно стотици милиони.
Генералитетът мълчи и пред системната липса на политическа воля у управляващите да поддържат нормална НАТО-вска армия.
Началникът на отбраната Андрей Боцев след няколко дни ще получи още една звезда на пагоните си и най-висшето офицерско звание "генерал", но гласът му едва ли ще се чува повече.
A постът изисква лидерство, което да поставя ясно проблемите и да предлага и воюва за конкретни решения.
Армията пада под критичния минимум
Дори по официални данни над 5000 места в армията са незаети, като най-сериозен е недостигът на войници.
На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати. Армията се принуди дори да свали леко изискванията за прием, но въпреки това проблемът засега няма решение.
Освен ниските заплати има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба. Това са неясните критерии


за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.
Вината за голяма част от тях носят именно генералите.
Технически разпад
Публична тайна е, че основното въоръжение и оборудване в армията е съветско.
В поделенията липсват достатъчно муниции, горива, акумулатори и какво ли още не.
Тази ситуация обрича българският войник на мизерия и ниско самочувствие, които излизат на дневен ред само около Гергьовден или след някой инцидент и после бързо се забравят.
Защо генералите имат значение?
Въпреки че през последните години правомощията на висшите военни бяха сериозно орязани, те все още имат възможност да насочват развитието на сектора.
Разбира се, за да се случи това, те трябва да имат както качества, така и желание.
Именно това ще бъде и истинският лакмус дали българският генерал е войник или чиновник с пагон.

Източник:''Svodka.start.bg''; http://www.mediapool.bg, Никола Лалов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 40

 1. #1
  Voinik 13 апр 2018, 13:05
   
  91
   
  11

  Много точен коментар.Само.забрави тези на пенсия и заплата , банда хрантутници с доход от 2000до4000лв.Подигравка с всеки друг военослужещ

 2. #2
  Abv 13 апр 2018, 13:14
   
  78
   
  5

  КАЛПАВАТА КАЛФИНОВА пенсионна реформа доведе до това искривяване и обезмисляне на службата. Те генералите затуи и не протестираха , за тях потече мед и масло . А ако го променят и до 65 е хеее.
  Всяка година по няколко генерала .
  А за напуснал или пенсиониран генерал не се споменава.
  Ще доближат до 100 калпака,
  Много вожд малко индианец ха ха.

 3. #3
  Старшина Крюшо 13 апр 2018, 13:14
   
  28
   
  2

  Най-добрите пълководци са произлезли от низшите чинове.

 4. #4
  РЕ-КОНТРА! 13 апр 2018, 13:48
   
  74
   
  3

  ВОЙНИЦИ НЯМА,АМА ИМА МНОГО ПАЛАВИ "войнички"

  ЗА РАЗПЛОД И ЗА МРЪСОТИИ!

  ШАПКАРИТЕ(гейралите и полковниците)
  ПРЕДАДОХА ОТВЪТРЕ ВОЕННИТЕ,ЗА политиците Е ЯСНО,те ПРЕДАДОХА ВСИЧКО:ОТЕЧЕСТВО,ДЪРЖАВА,НАРОД,ВСИЧКО!

 5. #5
  TTodorov 13 апр 2018, 15:43
   
  67
   
  1

  Напълно безличен генералитет, добре че има национални празници, за да ги видим, иначе ги няма никакви... Генералите са се превърнали в едни послушковци, на които думата не се чува, пък и сигурно ги е страх да посочат проблемите с реалните им имена, за да не би да трупат черни точки и току виж са изгубили доверието на началника. Те са нещо като хъшовете, които се борели за освобождението на България, но далече от страната, много са силни на маса и пред подчинените, иначе безмълвни. Един няма да е станал и да е защитил интересите на армията, защото се страхува от това да не загуби мястото си и следващата звезда... Трябват ли на армията такива началници, не разбира се, но пък на управляващите им трябват точно такива...

 6. #6
  коко джамбо 13 апр 2018, 17:24
   
  42
   
  0

  "В поделенията липсват достатъчно муниции, горива, акумулатори и какво ли още не.
  Тази ситуация обрича българският войник на мизерия и ниско самочувствие, които излизат на дневен ред само около Гергьовден или след някой инцидент и после бързо се забравят." В по-старите поделения условията за живот-служба,дежурства и занятия са отчайващи. В базите с повече военни няма свестни бани и тоалетни,спалните са мръсни и са с изпочупени плочки,полилеи,легла. Да оставим консумативите,които трябва да си носим. На колежките направихме външна тоалетна и приспособихме баня в неизползвано помещение,което ни предаде един от старшите ми началници. Човекът се чудеше къде да погледне от срам,че вътре е влажно и е пълно с мухъл и скъсани кашони. Не било ползвано от доста години това помещение. Цял месец го ремонтирахме. Та ,какво да ви разправям?! Велико Търновски небивалици.

 7. #7
  безобразие е 13 апр 2018, 19:48
   
  63
   
  8

  Наистина е нагло и неморално действащи военни да взимат пенсия и заплата.Никъде другаде няма такова нещо!То звучи направо смешно и нереално!

 8. #8
  xxx1 14 апр 2018, 08:54
   
  41
   
  2

  Важното е дядо генерал да лапа до памперс :)

 9. #9
  CSM 14 апр 2018, 10:47
   
  49
   
  1

  Господа политици, обръщам се към Вас защото е ясно, че нашия генералитет е смачкан и изцяло политически зависим и манипулиран! Няма произведен генерал, които да не е политически вербуван! Примери за това в политиката колкото искаш! Положението в БА вместо да се влошава става безнадеждно! Почти във всяко ВФ има некомплект от порядъка на 30% от ЛС и хората продължават да напускат, за да търсят по-добър начин на живот, защото възнагражденията са ценично ниски и обричат семействата си на глад и лишения, а в същото време генералитета ни е презадоволен по метода АПЗ (аванс-пенсия-заплата). Кой друг ако не българския генерал трябва да удари по масата и да каже " Нашия войник е гладен, зле облечен, зле въоръжен, силно демотивиран, работещ с разбита бойна техника и въоръжение от 60-те години на миналия век! Трябват спешни мерки, защото армията ни загива като такава!" Бог да пази и закриля БА, защото няма кой друг да прави това!

 10. #10
  Н. Лишев 14 апр 2018, 12:34
   
  36
   
  1

  80-90 % от днешните генерали са дезертьори и клетвоотстъпници от БНА , които преминаха на страната на бившите си противници от НАТО за пари и фалшиви длъжности и ще бъдат хранени, докато потенциалът на запасните от БНА , които по устав са противници на НАТО, не изчерпят жизненият си ресурс.
  Докато това се случи обаче, НАТО е възможно да се разпадне и тогава горепосочените ще бъдат съдени за предателство , разжалвани и с отнети пенсии.

 11. #11
  Танкист 14 апр 2018, 13:07
   
  22
   
  0

  Знаете ли кой в момента е основният и единствен мотив за повишаване във висше офицерско звание - длъжността която ще заемат е такава в класификатора..... Смях!!!
  Искам да прочета някъде други мотиви описващи заслугите на всеки един предложен за повишаване, за да се стремя и аз да стана генерал....

 12. #12
  Санчо 14 апр 2018, 13:26
   
  30
   
  2

  Всичко е пародия в БА.
  Всичко е според настроението и лобито на началника!

  Един пример само - система "Логистика на БА". Нещо създадено, но несъобразено със средата в която ще работи. Неприложимо и само създаващо напрежение. Ето за подобни неща хората бягат, защото тъпотията убива хората!!!

 13. #13
  ПИЛАТ 14 апр 2018, 18:53
   
  28
   
  0

  Армия в която генералите се подреждат от политиците, а за другите пълководци се правят длъжности за определени хора, не е армия.

 14. #14
  Мимо 14 апр 2018, 19:13
   
  17
   
  35

  Само Президента истински защитава интересите на армията

 15. #15
  мека топлина 14 апр 2018, 19:48
   
  43
   
  3

  "служещ пенсионер" звучи като секс с мека пишка!
  За съжаление е точно това!
  Преразход на средства и енергия, шум голям, НО КАЧЕСТВО НИКАКВО!
  И естествено доволен е само "импотента"-неадърник, който е записал още един кръг на аванта!!!
  ЗАЩОТО ТОВА Е ЖИВА, СКАПАНА АВАНТА!!!
  Плаща се двойно на хора които вече имат настеойката и мотивацията на пенсионер!
  ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ! БЪРЗО!

 16. #16
  ткзс 14 апр 2018, 19:50
   
  41
   
  5

  Президента вече не произвежда висши офицери,
  А ВИСШИ ПЕНСИОНЕРИ!

 17. #17
  гражданин 14 апр 2018, 19:54
   
  17
   
  5

  Седми навярно е безобразие кадрови военно служащи и държавни служители да взимат пенсия и заплата но е законно и същевременно не морално спрямо хората с увреждане и тези в неравностойно положение .Проблема е в сгрешената пенсионна система и прокарания чл.69 от КСО .

 18. #18
  Жан 14 апр 2018, 19:55
   
  28
   
  4

  Не 5000 а 6000 гони недостига на хора в нашата"хубава" армия! Защо ли??? Едни ще взимат пенсия и заплата (и то какви) ....Не се ли вдигнат заплатите особено войнишките, никой няма да дойде за тези 700лв.Няма да е лошо Плакати с лозунги "СТАНИ КАДРОВИ Военен да се сложат на Терминал 1 и 2!!!

 19. #19
  запасняк 14 апр 2018, 19:59
   
  24
   
  3

  Бе като гледам толкова много генерали и то все със сини околожки на ВВС докат в армията уж пехотата са водещи то само една червена околожка .То пък този с панайот Хитовските мустаци по колко пъти ще си сменя околожката до кат му намерят място и накрая връчат бастун и бомбе .

 20. #20
  stefan ivanov 14 апр 2018, 20:08
   
  9
   
  26

  Отговор на коментар
  to dobre 4esa pensionerite i varhat rabota zahtoto mnogo ot tai nare4eni voenoslujehti za nikav 4ep nestavat ima i kadarni voeni no te nosat drugite na garba jenite v armiata trabva da se namalat drasti4no

 21. #21
  ДО мимо 14 апр 2018, 21:01
   
  26
   
  12

  Отговор на коментар: #14

  твоят прИзидентин ИЗОБЩОНЕ МУ ПУКА ЗА "армията"!!!

  ВИНАГИ Е БИЛ
  СУПЕР-КАРИЕРИСТ
  ,ЛИЦЕМЕР,НАГАЖДАЧ,ЕГОИСТ,
  ПОСЛУШКО, НАТЕГАЧ,ДОНОСНИК,ПАРТИЕЦ,
  ПУТКА-человек!

  ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ Е КАЗАЛ НАРОДЪТ ЗА такива като румяна ПЕДЕрадева!

 22. #22
  до Йовов 14 апр 2018, 21:48
   
  15
   
  24

  Отговор на коментар: #21

  А ти какъв си, нещастен Квазимодо? Животът ти е низ от неудачи подплатен от постоянно мрънкане.

 23. #23
  [b]Отговор на коментар: #22[/b] 15 апр 2018, 00:33
   
  25
   
  9

  Отговор на коментар: #22

  НЕЩАСТНИ КВАЗИМОДОВЦИ СТЕ вие близнаците "братя" костадинови(Джендъри78)
  коцето и калинчето!!!

  АКО ТАТЕНЦЕТО ви НЕ БЕШЕ БЛИЗЪК С АГЕНТ Гоце(Първанката),ЧЕ ДА ВИ УРЕДИ КАТО АДЮТАНТКИ във ВВС-ООД НА:
  ефенди с.симеонов(МНОГО ГОЛЯМ БОКЛУК) ,
  НА пигмей попOFF,на Володя Цветанов
  (някакъв "брат" на Румен Петков-ГлавътЪ)
  и на румИн педерадев,
  ЩЯХТЕ ДА СТЕ ВЪВ "ВЕЛИКАТА" АВИОБАЗА - ГРАФА ЗА ПРИСМЕХ НА КОЛЕКТИВА,ДОКАТО ви ИЗГОНЯТ ЗА НЕКАДЪРНОСТ И СЛАБОУМИЕ!

 24. #24
  гневен 15 апр 2018, 08:33
   
  25
   
  1

  Много генерал, много нещо! Я да прибавим към тях и стотиците "пауни" от вътрешното министерство! Уж ги девоенизираха, пък са натруфени като Пиночет! Като видиш наконтените главен секретар и главен пожарникар, все едно виждаш генералисимус Сталин! ГАРАНТИРАНО от гроб и естествено най-големия "генерал", с извинение, бай хой!

 25. #25
  Дядо Йово 15 апр 2018, 08:57
   
  7
   
  15

  Йовов, да се беше преместил на служба в МВР
  навремето . Сега нямаше да си капитан от ВВС-то а главен инспектор в полицията или пожарната . .

 26. #26
  Влез 15 апр 2018, 08:58
   
  6
   
  11

  Защо изтрихте статията за 19 годишната морячка,дето учи за лекарка,а толкова глупави и безполезни статии още ги държите на видно място?!

 27. #27
  :)) МОЖЕ БИ 15 апр 2018, 13:30
   
  9
   
  2

  Отговор на коментар: #25

  МОЖЕ БИ ИМАШ ПРАВО ДЯДО,
  АМА И ТАМ БЕЗПЛАТНО НЕ ВЗЕМАТ НА СЛУЖБА!

 28. #28
  Виц 15 апр 2018, 14:42
   
  8
   
  11

  Защо в ада пред казана на българите няма пазач?
  Защото, ако някой тръгне да излиза другите сами го връщат обратно!

 29. #29
  Жорж 15 апр 2018, 16:52
   
  23
   
  4

  Един кадрови войник в разцвета на силите си реформата го гони на 46г.понеже ,,УЖ БИЛ СТАР"......

 30. #30
  Некалоричен картоф 16 апр 2018, 09:09
   
  1
   
  6

  Мааалииииии! Тези статии за генерали няма ли да ги сваляте вечииии,малиииии?!

 31. #31
  Катеричок 16 апр 2018, 10:14
   
  6
   
  2

  Между приятелки:
  - Мъжът ми почина 5 дни след сватбата!
  - Е,поне не се е мъчил много.

 32. #32
  Балканджи Йово 16 апр 2018, 10:32
   
  4
   
  13

  Отговор на коментар: #27
  Йовов, ти за нищо не ставаш, не се оправдавай като новобранец!
  А за останалите, които недоволствате от номинациите за генерали, защо не пишете тук кой предлагате да стане генерал, за да чуем гласа на народа.

 33. #33
  ти НАЛИ МНОГО "ставаш" 16 апр 2018, 14:38
   
  13
   
  1

  Отговор на коментар: #32

  "НЕ" СИ КУРВА ,АМА ПОНЕЖЕ ТИ ТРЯБВАТ ПАРИ И ГО ДУХАШ НА СЕЛЯНИНА С КОЛЕЛОТО......!:))
  ВРЕМЕТО ви ИЗТИЧА МУСТАКАТИ ПЕДАЛИ!:))

  ЩЕ ВИДИМ КОЙ ЩЕ СЕ СМЕЕ ПОСЛЕДЕН!

 34. #34
  царевичак 17 апр 2018, 08:48
   
  3
   
  1

  Стивън Кинг бил спрян от пътен полицай за превишена скорост. Докато разказвал на полицая,защо бърза,полицаят два пъти се напикал и му побеляла косата.

 35. #35
  Въпрос 17 апр 2018, 09:50
   
  9
   
  2

  Отговор на коментар: #32

  А защо трябва непременно да се произвеждат нови генерали? Някакъв план за петилетка ли се изпълнява? И на фона на брой, състояние и въоръжение на армията, званието генерал не е ли вече също толкова безсмислено колкото ако в България има министър на океаните.

 36. #36
  Полковник 17 апр 2018, 12:59
   
  8
   
  4

  Само да уточним, че полковниците и генералите със заплата, пенсия и бъдещо фактическо командване минават 3000 лв. на месец :) Силна конкуренция на ИТ фирмите е МО :)
  А ако някой е ВРИД и взема още 25% е пълен дюшеш.

 37. #37
  Все някой да ви отговори 18 апр 2018, 17:24
   
  1
   
  1

  До всички пищящи заради пенсията и заплата. Ако сте тъпи тролове, простено ви е, затова ви плащат. Ако не сте тролове и наистина служите в БА, сте елементарни фатмаци или неграмотни кадрова и, както се и наричате. Парите за пенсия идват от НОИ малоумници и още повече, че хората да си ги изработили. Ако махнат пенсионерите няма да ви вдигнат заплатите, защото няма пари в бюджета на МО и най-вече няма да станете нито офицери, нито генерали, а ще си останете същите идиоти каквито сте и сега.

 38. #38
  Балканджи Йово 18 апр 2018, 17:45
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #37
  Много добре си им го обяснил.

 39. #39
  Грую 19 апр 2018, 09:23
   
  0
   
  0

  Всеки ден някой прави стаж 27 г. и се замисля! За едни може, за други не.

 40. #40
  Ranger 23 май 2018, 19:42
   
  0
   
  0

  Този втория от ляво на дясно, дето се върти, така облиза задника на Ненчев на финала...и стана генерал. Сега ближе на Каракачанов - още една звезда и в Лариса...Заслуги? Само интриги,машинации и манипулации. А, и да ближеш правилния задник.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker