Германия получи офертите за замяна на изтребителите "Торнадо"

Pan.bg 25 апр 2018 | 00:27 views (1615) commentaries(0)
img
Германското министерство на отбраната получи оферти от компаниите "Еърбъс" и американското правителство (представляващо компаниите "Локхийд Мартин" и "Боинг") за замяна на своя парк от 90 остарели изтребителя "Торнадо", разработени през 60-те години, предаде Ройтерс.

Поръчката на стойност милиарди евро, може да има последици за френско-германска програма за разработване на ново поколение изтребител "Юрофайтър" като заместник на друг самолет, "Юрофайтър Тайфун", предава БТА.

В търга "Еърбъс" предлага "Юрофайтър" (който е съвместна програма на "Еърбъс", британската компания БАЕ системс и италианската "Леонардо"). Според "Еърбъс" самолетът може да поеме мисиите на "Торнадо", след като той бъде снет от въоръжение след 2025 г.

Закупуването на европейските изтребители също така ще позволи на Германия да рационализира разходите си за поддръжка, защото така или иначе вече притежава 130 самолета от този тип, допълва компанията.

Министерството възнамерява да даде приоритет на европейския самолет, за да може по този начин Европа да запази експертния си опит в тази област, и посочва в мотивите си, че иска да използва система, която се е доказала. Ведомството обаче е изпратило и запитване за изтребителите Ф-35 на "Локхийд" и Ф-15Е и Ф/А-18Е/Ф, които се произвеждат от "Боинг".

През декември министерството публично разкритикува изказване на началника на германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Карл Мюлнер, в което той загатна за предпочитания към Ф-35, определяйки го като единствения самолет, изпълняващ изискванията на ведомството за стелт технологии. През май Мюлнер ще се пенсионира.

Министерството заяви, че ще вземе окончателно решение за заместника на "Торнадо" след задълбочена оценка на данните, предоставени от самолетостроителите.

В края на миналата седмица шефът на отбранителното подразделение на "Еърбъс" Дирк Хоке заяви пред вестник "Билд ам зонтаг", че възможно решение за покупка на Ф-35 би сложило кръст на плановете на Франция и Германия за разработка на нов европейски изтребител. "В момента, в който Германия стане страна с Ф-35, с всякакво сътрудничество с Франция по въпросите на бойните самолети ще бъде свършено", каза той пред вестника.

Представителите на "Локхийд" твърдят, че за Германия има смисъл да закупи определен брой Ф-35, в частност с оглед на това, че много от близките й съюзници в Европа, включително Великобритания, Италия и Холандия, също си купуват от тези изтребители.

Правителството на САЩ е длъжно по закон да представлява по равностоен начин всички възможни американски оферти, но експерти


изразиха виждане, че Ф-35 ще е най-добрият вариант поради това, че от началото на следващото десетилетие вече ще може да носи и ядрено оръжие.

Германия е поела ангажимент да разполага с такава способност по силата на отговорностите си в рамките на НАТО.

"Юрофайтър" все още не е сертифициран да носи атомни бомби, като самият процес на сертификация може да продължи до 2030 година и след нея, а това може да принуди германците срещу много висока цена да продължат живота на част от изтребителите "Торнадо", твърдят американските военни експерти.

Компанията е уверена, че до 2025 г. самолетът ще бъде сертифициран.

"Ние не се застъпваме за някаква конкретна американска платформа, но все пак приканваме Германия да помисли за подходяща платформа, която да е съвместима и надеждна в контекста на съвременната среда на заплахи", каза Алекс Уолфорд, полковник от ВВС на САЩ и военен аташе в американското посолство в Берлин.
24 часа
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker