Италия шокиращо напуска еврозоната?

Pan.bg 16 май 2018 | 16:52 views (3003) commentaries(1)
img fakti.bg


"Лигата" и Движение "Пет звезди" обмислят излизане на Рим от общата валута, според медии на Ботуша

Излизане от еврозоната, предоговаряне на европейските договори, анулиране на италиански дълг от 250 милиарда евро от Европейската централна банка (ЕЦБ) са сред мерките в проект на "договор за създаване на правителство" между крайнодясната "Лига" и популисткото Движение "Пет звезди" в Италия. Документът е публикуван във в. Huffington Post.

Информацията е "преувеличена" и "доста изменена", се казва в комюнике на двете формации, които продължават официалните си преговори за съставяне на правителство от антисистемни партии.

Сред многобройните мерки, представени в този документ от 39 страници, е въвеждането на "технически мерки от икономическо и юридическо естество, които ще позволят на страните членки да излязат от европейския Икономически и паричен съюз и по този начин да преоткрият своята валутна независимост".

В друг пасаж изниква възможността да се поиска от ЕЦБ, ръководена от италианеца Марио Драги, да премахне 250 милиона от италианския дълг, държани под формата на държавни ценни книжа от институцията във Франкфурт.

Текстът предизвика лавина от коментари в пресата, веднага след като беше публикуван, като журналисти и експерти критикуват най-вече неговата "наивност".

Финансовите пазари също не го оцениха - Миланската борса отвори днес със спад от 0,75 процента.
Движение "Пет звезди" и "Лигата" се опитаха да успокоят духовете, обяснявайки, че версията върху която работят, не отговаря "на тази, която е публикувана".


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Флора Дора 17 май 2018, 15:54
   
  0
   
  0

  " анулиране на италиански дълг от 250 милиарда евро от Европейската централна банка (ЕЦБ)"," В друг пасаж изниква възможността да се поиска от ЕЦБ, ръководена от италианеца Марио Драги, да премахне 250 милиона от италианския дълг, държани под формата на държавни ценни книжа от институцията във Франкфурт." 250 милиарда евро не са равни на 250 милиона евро. Кое е вярното в случая? Защото съм убедена,че текстът е един.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker