ВЕЛИК КАРБОВСКИ: РУСИЯ, ПРОСТИ!!!

Pan.bg 25 май 2018 | 14:22 views (5060) commentaries(18)
img
РУСИЯ, прости!
https://www.lentata.com/page_11507.html


Не е въпрос главата на Русия да прости. Руснаците ми се ще да разберат и да простят. Трудно е, знам, но така ми се ще да бъда разбран. И наистина опростен. Простичко - Русия, прости, ти знаеш защо и как, кой и колко обича. Другото е игра на времето, игра на спомени и временна липса на резон.
РУСИЯ, прости!


Подкрепи свободното слово
Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение.

Но днес ми се свива сърцето и с ясно съзнание искам да помоля, да се покая и да бъда простен за това, което сториха политиците, моите, през последните десет години с Русия.

Няма в душата ми плам и горест, създадена от идеологическа принадлежност. Може би затова се срамувам от ветропоказателното политическо говорене последните 70 години в моята държава.

Аз съм част от една огромна група българи, които не биха искали да са пламенни комунисти, но пък и не биха искали да са отрицатели на миналото, поклонници на всеки силен или комсомолци на историческата палачинка. У нас няма да бъда разбран правилно. Но у нас никой не е пророк, ако не е влюбен в поредния Голям брат.

50 години ние славехме наведени СССР. След това ние отвърнахме очи, без да изправяме гръб - за дни се ориентирахме и със същите лозунги, със същата несвяст и зловещо подлизурство ославословихме капитализма и САЩ.

Аз бях изненадан. Но още по-страшно стана наскоро, когато всяка дума за Русия, каквато и да е - беше жигосвана като предателство. Точно както не беше преди. И точно както беше преди.

Не зная какво се случи. Знам само, че нацията ми страда и се гърчи от срам заради обръщането на гръб към тези, които са слята, неразделна част от моята история, кръв и култура.

Мисля, че добрият тон и сърцето дължат едно извинение и поиск на опрощение към Русия. Е, никога няма да е късно. Защото ние май не сме братя. Ние сме по-скоро блуден син.

Искаме да ни простите лекотата, с която ви забравихме. Вашата култура, мощ, достойнство, заслуги. С тях забравихме и нашия интерес.

Да ни простите свалянето на знамената и безпринципната им замяна с други знамена. Да ни простите самоохулването и самопремълчаването
като един Левчев, преди четял стихове на Лужники, днес омълчан от забрава.

Искаме да ни простите несвойствената за нас възхита към новото социално инженерство, сякаш по инерция от комунизма. Простете нашата безпринципност и безгръбначност, нашия инстинкт за оцеляване и адаптация към всяка нова епоха.

Да ни простите, че редица ваши служители, служители на бившия съветски режим просто смениха ведомостта и със същия устрем и жар започнаха да работят за новия Голям брат.

Простете малодушието им, простете политическото гешефтарство, то за повечето българи е непонятно и грозно.

Да ни простите трябва, че дълго време имахме за президент една марионетка, която така обичаше да знае откъде духа вятърът, че дори се ожени тези дни за синоптик.

Да ни простите трябва, че проиграхме на няколко пъти нашия собствен икономически интерес, че непрестанно се волеизявяват необосновани анти-руски и руско-омразни групи, сякаш винаги са съществували, а не е така.

Да си простим и самите ние, че сложихме руснаците в черно-бяла схема, а малцинство, наскоро създадено субективно, руши всеки разговор за руския и българския интерес.

Но това изреждане може да продължи дълго и е твърде официално. С риск да кажа неприемливото, да изпадна в непонятна дисидентщина, иска ми се Русия да разбере и да прости.

Не е въпрос главата на Русия да прости. Руснаците ми се ще да разберат и да простят. Трудно е, знам, но така ми се ще да бъда разбран. И наистина опростен.

Простичко - Русия, прости, ти знаеш защо и как, кой и колко обича. Другото е игра на времето, игра на спомени и временна липса на резон.

АВТОР: МАРТИН КАРБОВСКИ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  То и ние 25 май 2018, 14:31
   
  37
   
  51

  трябва да се понапънем и да простим на Русия крайната и подкрепа за Сърбия, за това че със своята безумна политика ни бутна на Австрия. Както и за създаването на македонската нация.

 2. #2
  Тъй е тя 25 май 2018, 17:33
   
  58
   
  24

  Отговор на коментар: #1
  Тъй е то като не си знаеш интереса и като някой безумец си слагаш ръката за стотен път на горещата печка и се учудваш че пак пари. Руснаците ли са виновни, че на нас не може да се разчита и подкрепят този, който няма да ги предаде. Нещо повече - всички, в това число и руснаците презират предателите и гледат да си нямат работа с тях. А що касае създаването на македонската нация руснаците ли дойдоха тук да покръстват българското население и да ги пишат македонци. Ние самите, против собствения си интерес, както и много други работи и сега правим против интереса си. Виж американските централи, подаряването на българските залежи от злато, "Южен поток", вземи и централата Белене - до оня ден не биваше да се строи, беше загуба, днес вече може и е на печалба - кой може да повярва на тези приказки и да вземе на сериозно този, който ги говори. А ги говорят нашите държавни ръководители, тъй че хората си правят сметка за нас. Прибави и гафовете с Кристалина Георгиева, когато целия свят ни сочи с пръст и ни се смяха, Ел. Поптодорова, която пък вместо да я низвергнем и анатемосаме, почнахме да я даваме по телевизиите, как съчинява и бръщолеви глупости. Не говорят много ласкаво за нас тези факти и е добре да сме малко по - самокритични и по - реални и най - важното най - накрая да почнем да си коригираме поведението сами.

 3. #3
  jmas 25 май 2018, 17:34
   
  32
   
  61

  Прощавай и Ти, Карбовски, ама от "посткомунистически запартък" акъл не искам! Спомняш ли си кой те нарече така, защо и кога? Защото онези, на които се слагаш, заслужават искрено уважение, но не са ми никакви братя. Няма как да ми е брат Шойгу, Волфович, Папаридзе, Йосилияни, Чубайс... Те помежду си не са братя, какво остава с нас. Пък Ти, откакто Те помня, все си блуден син.

 4. #4
  Ааа 25 май 2018, 18:12
   
  24
   
  53

  На тоя брадат тюфлек що му обръщате внимание...

 5. #5
  Трак 25 май 2018, 18:59
   
  30
   
  7

  Бе, има основание! Като гледам един журналист, син на партизанин, комунистически преподавател във ВА по Обща тактика, сам той дълги години кореспондент на БНР в Москва днес говори политкоректно срещу Москва!

 6. #6
  Димитров 25 май 2018, 22:35
   
  28
   
  8

  Подобни мисли минават и в главата на главатаря на шайката герб Бойко Борисов. Той много добре знае, че ако продължи с русофобската си политика и при построен ТП на следващите избори го очаква поражение и заклеймяване като национален преедател. И това е причината да имитира някаква промяна в политиката към Русия.

 7. #7
  до 2 25 май 2018, 23:32
   
  13
   
  9

  Кажи кога Сърбия е била на страната на Русия? През ПСВ ли? Ами не е, тогава Русия бе на страната на Сърбия, след като сърбите на практика започнаха войната! През ВСВ ли? Ами пак не, Германия нападна първо Сърбия...... После руснаците ги спасяваха. ... А и още нещо, тогава официалното правителство на Югославия влезе в тристранния пакт. Превратът на военните с помощта на Англия ги върна на правилната страна.
  Да не би да са били на руска(съветска страна) през Студената война. Ами не! Не бяха! И съответно СССР не можеше да разчита на тях. Те всъщност с отцепването си обърнаха в голяма степен положението с блока от страни съюзни на СССР. Ф86, Ф84, П47, Москито Шърман и др западни оръжия бяха на въоръжение в Югославия. Насмукаха се със земя от съседите си и ги потопиха в кръв. После всичко си дойде на място... И никой от съседите им не иска да чуе за тях.... Иначе когато им е изгодно са на страната на Русия.....
  Просто Русия трябваше да избира ние или Сърбия, не и двете. Първо се опитваше и дветв(до 1885). После тя избра Сърбия и сгреши....

 8. #8
  до 7 26 май 2018, 10:32
   
  17
   
  2

  Отговор на коментар: #7
  Съгласен съм с голяма част от изнесените от тебе факти, но пак ще повторя написаното от мен по - горе, че на този свят никой не уважава лизачите, предателите, хората без собствено мнение, тези, които не си знаят интереса и не умеят да го защитават. В очите на другите народи, ние май, за наше съжаление и за чуждо забавление, въплъщаваме всички тези отрицателни качества. В написаното от тебе си пропуснал един много важен факт, който се цени много от народите - че и в двете световни войни сърбите дават огромно количество жертви, много повече от нас. Това другите народи го определят като смелост, когато знаеш, че ще те бият, но пак защитаваш своята позиция. Така постъпиха и когато НАТО - то ги бомбардира през 90 - те години, а ние, както си спомняш, неизвестно от какъв зор, подкрепихме НАТО - то. Нали се сещаш какво впечатление са оставили сърбите и какво ние. Поради подобни причини за нас казват, че сме политически проститутки, а може и без политически. И пак повтарям, тези мисли не ме правят щастлив

 9. #9
  помните ли 26 май 2018, 11:30
   
  9
   
  5

  Помните ли Соболевата акция? Да, политическа конюнктура и геополитика, но помните ли предложенията на Сталин? - "Предложенията направени от Соболев в София са за договор за взаимна по­мощ. Съветската страна обещава запазване на независимостта и политическия режим в страната и съдействие за защита на българските интереси в Западна и Източна Тракия, в замяна на което България трябва да предостави на СССР военни бази в Бургас и Варна. Точка 12 от предложението на СССР твърди, че ако се сключи пактът за взаимопомощ, отпадат възраженията против присъединяването на България към Тристранния пакт, както и че СССР също вероятно ще се присъедини към него. СССР се задължава да окаже всякаква помощ на България, в случай че бъде застрашена от трета държава. Наред с това се подчертава готовността на съветското правителство да подпомогне българската икономика с необходимите суровини и средства. От своя страна България трябва да окаже помощ на СССР в случай на заплаха на черноморското му крайбрежие."

 10. #10
  до 8 26 май 2018, 11:49
   
  12
   
  7

  А сърбите имаха ли право през 1999 г. Не забравяй, че те се показаха какво са: на края на 20 ти век нация претендираща да се нарече модерна спретна етнически геноцид в Сребреница, като и маса други убийства на етническа основа. Не сигурно, че плана Подкова не е имало опит да се изпълнеи. Агресивна етническа политика, същата каквато са водили преди 70 -110г. срещу нас. Намесата на НАТО не бе изцяло справедлива(то си имаше собствени цели), но изложеното по-горе им даде основания и оправдания. Като сме толкова зле виж "нашия" опит за възродителен процес.... Въпреки всичко той не се случи. Жертвите могат да се изброят на пръстите на 2 ръце..... Представи си, че на наше място бяха сърби...... Жестокостите рано или късно си носят последствия и не е задължително този който носи наказанието да е "справедлив" и "добър". Не забравяй, че същите тези сърби от 1918 до 1940г водят тотална политика на изолация срещу България и са ни пречели всячески(прочети А. Поази). Нямахме право на армия... и те праввха каквото си поискат. Оссвен това липсата на рмия не ни даваше много възможности освен Германия.
  ПСВ започва заради тях. Жертвите им са много. И за каво бяха? Да завладеят хървати и словенци и босненци(които никога не са го искали). Още да направят Вардарска бановина(питай познати, чиито деди са се преселили тук от през 20те миналия век). Да! Дадоха много жертви, но и причиниха много повече!
  През ВСВ дадоха жертви, но това бе главно поради комунистическата организация на Тито и борбата им бе за комунизъм. Както и при нас с партизаните.

 11. #11
  Ааа 26 май 2018, 12:25
   
  18
   
  31

  Вече няма да се казва 'Лъжеш като дърт циганин' а ще се казва 'Лъжеш като дърт руснак'.

  Руснак е по-зле от циганин.

 12. #12
  volk 26 май 2018, 16:50
   
  10
   
  10

  vsi4ki komentira6ti ste drebni du6i ne mogete da namerite smelost da ce pokaete ipoiskate pro6ka anatema maloumnizi

 13. #13
  kashpirovski 26 май 2018, 18:27
   
  17
   
  12

  Аман, и тука се напълни с неграмотни русофоби и соросоидални тролчета ... умора нямат да си демонстрират глупостта

 14. #14
  ГЕЧО 27 май 2018, 17:24
   
  6
   
  5

  Отговор на коментар: #11
  ТИ НЕ СИ ГЕЙ,ТИ СИ ОБИКНОВЕН БЕДЕН ПЕДАЛ

 15. #15
  един_ 27 май 2018, 17:56
   
  8
   
  9

  На никого не смятам, че трябва да се извиняваме. По-скоро русия трябва на нас да се извини, има много поводи за това.

 16. #16
  БЧ-отговор на коментар §11 28 май 2018, 18:47
   
  4
   
  2

  До някое си''Ааа''.С тези определения за руснак,явно имаш майка ''магистралка'',или на руски казано си МУСОР...

 17. #17
  Трендът 29 май 2018, 11:18
   
  1
   
  0

  Първата световна война е запалена от тайната революционно-масонска организация "Черна ръка" чиито ръководител е началникът на сръбското военно разузнаване Драгутин Дмитриевич - Апис.Тия са революционери-републиканци
  и искат премахвмането на монархиите в Европа.Средството е европейска и световна война и в интерес на истината почти успяват - изчезват след Първата световна война 4 империи.Крушката "Черна ръка" си има опашка в националната доктрина на сърбите, т.нар."Начернание" е сътволено от чеха Франьо Зах и поляка Адам Чарториски - водач на антируската полска емиграция в Русия.Тия и двамата са масони и яростни русофоби и целта на сътвореното от тях "Начертание" да предотврати единството на южните славяни и да ги отдели от Русия и насочи към Франция и Британия.Проверимите исторически факти показват точно тренда на "Начертанието".Илия Гарашанин е само тяхната марионетка.

 18. #18
  Швейк 29 май 2018, 16:01
   
  2
   
  1

  И откога това слабоумно недоразумение е "велик" според вас ПАН-човци?!
  Откакто стана русофил ли!?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker