Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/180422093413-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Американските медии: Майната му на Иран, дайте да бием Русия

Pan.bg 26 май 2018 | 09:04 views (1899) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/amerikanskite-medii-mainata-mu-na-iran-daite-da-biem-rusiya.94814
Руслан Ляпин

/Поглед.инфо/ Световните медии продължават да обсъждат излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран. Действията на Тръмп вече доведоха да невиждан конфликт с ЕС и бунт на европейския бизнес, а освен това поставиха света на границата на войната между Израел и Иран. Но, според американския канал CNBC Тръмп няма да реши нищо с това действие и изобщо, майната му на Иран – важното е Русия да бъде отслабена и унищожена с помощта на преврати в нейните съюзници и обстановката да бъде отслабена като цяло.

„Планът на президента Тръмп да излезе от ядреното споразумение с Иран прилича на Брекзит: той стана причина за сътресения на континента. Иран и Израел постепенно приближават пълномащабна война, която може да доведе до преразпределяне на силите на Близкия изток. Между другото експертите във Вашингтон обсъждат какво да правят, все едно е 2012 г., когато САЩ бяха влиятелен играч. Но сега е 2018 г. и в този регион Москва зае мястото на Вашингтон, което е ключов фактор, който не се споменава в дебатите. Обръщайки твърде много на ядрената сделка, която повече я няма, ние пропускаме нещо много по-важно: ние се борим не с Иран и дори не с Близкия изток, ние се борим срещу Русия. Докато САЩ не се отнесат сериозно с руската заплаха, ние сме на границата на катастрофа на американската външна политика, за което сме виновни самите ние, ще отстъпим на Москва значителна част от Близкия изток. Най-важната страна-играч в Близкия изток вече не са САЩ, а Русия. Путин контролира това „барутно буре“ в по-голяма степен, отколкото са готови да признаят американските експерти“, започва своето повествование журналистът от американския телевизионен канал.

„Кой каза на Израел „да отстъпи“ след като сирийските войски свалиха неговия самолет Ф-16? Русия. Кой каза на Иран да прекрати своята антиизраелска риторика, предизвикваща последствия? Русия. Кой каза на Израел да прекрати въздушните удари по Сирия? Русия. Кой каза на Иран да се успокои, след като по време на атака той загуби седем свои военнослужещи? Русия. С кого Нетаняху се срещна миналата година, за да застави Иран да действа според правилата? С Русия. Русия дори обеща да защитава Израел от нападенията на Иран. Защо Израел се обръща към Русия, страната, която подкрепя
неговия смъртен враг Иран? Защото Израел е разумен играч, ръководещ се от принципите на реалната политика и когато се сблъсква със заплахи за самото си съществуване като Иран, той става безпринципен и коварен. Ерусалим знае, че Москва може да повлияе на Техеран, а Вашингтон не може.

Което е още по-важно (и което повечето американци не го разбират), Израел е много свързан с Руся и има дълбоки корени там. САЩ не е единствената страна, която има „особени отношения“ с еврейската държава. Още в началото на 90-те години Израел прие милион руски евреи, в резултат на което само за няколко години числеността на населението му се увеличи с 20%. Днес вторият език в Израел е руският и самолетите на най-голямата израелска авиокомпания El Al летят до Москва два пъти дневно. Мнозина израелтяни имат руски паспорт и за да постигне разположението на Путин, Нетаняху изразходва същото време, колкото и за „ухажването“ на Тръмп“, продължава да разказва CNBC за „престъпленията на руснаците“.

Що се отнася до заповедите на Путин към Израел и Иран - американците, разбира се го признават, но фактът, че се опитваме да решим по някакъв начин проблемите, създадени от САЩ – те го пишат като престъпление. При това признават, че не могат сами да решат нещо.

Още по-неразбираеми са обвиненията на американската медия за това, че в Израел има рускоезично население. Получава се усещане, че лично Путин ги е заселил там. А какво да говорим за англоезична Австралия. А защо Нетаняху използва същото време за Путин, колкото и за „ухажването“ на Тръмп – това си заслужава питането.

На кратно Русия отново е виновна, че е такава, каквато е. Но да продължим с цитирането.

„Русия все повече се превръща не просто в съперник на САЩ, а в техен враг. Иранската ядрена сделка е второстепенен въпрос. Проблем е Русия. Москва няма намерение да си ходи и тя измести Вашингтон настрани. Това не е проблем на някоя от партиите, а на цяла Америка. Затова какво ще правим?

На първо място САЩ трябва да противодействат на руското влияние в този регион. Това предполага действия не в съответствие с логиката от Студената война, основани на принципа „кой кого“. Тук трябва нещо по-тънко, гъвкаво. Като начало лишете Русия от нейните делови партньори – такива като Турция, която в течение на векове има търкания с Русия. След това преминете към Египет, който винаги е имал стратегическо значение за Москва, но (все още) не принадлежи към лагера ѝ. Изпреварете Путин в такива страни като Ливан, който току що избра ново ръководство. Не всички там са доволни, че Иран и Русия посягат към господстващата роля. Следва да се разшири американската програма, да не се ограничава единствено с борба срещу тероризма, защото само тя не предизвиква стремеж да имаш лидер и да го следваш.

На второ място трябва да намалим възможностите, от които Русия може да се възползва. От времената на нахлуването в Ирак САЩ са поляризираща и дестабилизираща сила. Ние сами направихме така, че Путин стана извънредно уверен в своите сили посредник в конфликтните ситуации, в резултат на което Нетаняху замина не във Вашингтон, а в Москва. Това означава, че е необходимо да се работи с партньорите в региона, а не да се подстрекават, докато са в конфликт, като прави администрацията на Тръмп, пренасяйки посолството на САЩ в Израел. Вместо това САЩ трябва да оглавят дейността, целяща недопускането на превръщането на проблемите в кризи, а кризите в конфликти. Властта на Путин може да бъде отслабена, ако той бъде лишен от ролята на посредник при установяването на мира в региона.

На трето място, правете това, което се получава толкова добре на Русия – оказвайте натиск а други места. Може би Русия се е съсредоточила на Близкия изток, защото не я отвличат напористи и агресивни държави-сателити. САЩ и съюзниците трябва отново да оказват подкрепа на тези държави-сателити, както правим и в периода на Студената война.

Това означава отстояване на правата на човека и подкрепа на антикорупционните инициативи в държавите, които са марионетки на Русия. Да заставим Москва да се притеснява за своя вътрешен фронт и тогава тя ще има по-малко време, за да се занимава с Близкия изток“, обобщава американския телевизионен канал.

Всъщност за това, че САЩ са устроили хаоса в Близкия изток, ставайки, според самите им медии „поляризираща и дестабилизираща сила“, никой освен самите САЩ не е виновен. Нито Путин, нито Хюсеин, нито Кадафи не са викали янките.

На второ място ясните призиви за смяна на политическата власт в Ливан, например, е всъщност екстремизъм и едва ли ще се хареса на ливанците, както и на турците, за които янките вече решиха всичко. Ако американците и занапред действат в такъв стил, то ще получат обратен ефект – и Ливан, и Турция ще започнат още по-антиамериканска политика, просто защото „Либия“ ще пристигне при тях. Седем години от началото на „Арабската пролет“ е все по-трудно в района да се намерят наивници. Що се отнася до „да се работи с партньорите в региона, а не да се подстрекават, докато са в конфликт, като прави администрацията на Тръмп, пренасяйки посолството на САЩ в Израел. Вместо това САЩ трябва да оглавят дейността, целяща недопускането на превръщането на проблемите в кризи, а кризите в конфликти. Властта на Путин може да бъде отслабена, ако той бъде лишен от ролята на посредник при установяването на мира в региона“, това е именно това, от което Русия от вас, другари каубои, се опитва да постигне от 2015 г. насам. Именно сътрудничество и решаване на конфликтите, а не тяхното задълбочаване, с което САЩ се занимават. Направете го поне, ако не заради собствените си меркантилни интереси, поне заради интересите на страните – и това ще ви донесе радост. Но недейте само с думи, последвани от още по объркани конфликти.

На трето място, съдейки по горящата Горловка, САЩ навсякъде използват натиск по други места. А и правят това от самото начало, въртейки Украйна в ръцете си. Освен това си имат „джобни“ страни в ЕС, а и в Казахстан влиянието на американците е нараснало в пъти. И на четвърто място САЩ са все още в истерия заради „руските хакери“. А всъщност те сами си ги измислиха, сами се борят с тях. А сега си представете какво ще стане, ако Русия наистина започне да оказва натиск на други места? Например започне да се притеснява за правата на нещастните ирландци, учители, родителите на изнасилените деца във Великобритания? Ще ѝ бъде ли на Тереза Мей до Близкия изток тогава? А, ако започне в самите САЩ? Например, поддържайки финансово тексаските сепаратисти и едновременно конфедератите и негърските обединения, а след това да започне да наблюдава как Тръмп ще се справи с цялата тази каша? Господата от CNBC да са чували поговорката „Не копай гроб другиму“? А нали ако сме врагове и воюваме, то рано или късно ще достигнем и до това. Така че по-добре да си държат за себе си своите горди призиви и съвети.

Като цяло ние виждаме още един опит на хегемона по някакъв начин да удържи света под контрол. Нали, ако приемем, че цялата политика на САЩ е довела изключително до загуби на неговия авторитет и властта му над света то останалите могат да се замислят, дали хегемонът не е гол. При това колкото повече тече времето, толкова повече ще се замислят над това.

Превод: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Катюша
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker