В АРМИЯТА: АКО НЕ УРЕДЯТ ХРАНА ЗА ВОЕННИТЕ, ЩЕ РАЗДАВАТ ПАРИ. МАЛКО, НО ОТ СЪРЦЕ!

Pan.bg 26 май 2018 | 11:33 views (2982) commentaries(5)
img
Пари, ако няма безплатна храна на учение и лагери извън формированието

img Предстои за 36-ти път да бъде променен Законът за отбраната и Въоръжените сили. Ако няма възможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки при занятия, учения, тренировки и лагери извън формированието, военнослужещите ще получават съответната левова равностойност. Българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната ще получат определени социални придобивки.

Ако няма възможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки при занятия, учения, тренировки и лагери извън формированието, военнослужещите ще получават съответната левова равностойност. Това е една от промените на Закона за отбраната и Въоръжените сили, които предлага Министерството на отбраната. Мотивите са, че практическото осигуряване на безплатната храна и ободряващи напитки на военнослужещите по време на учения, тренировки, лагери и занятия извън военното формирование в настоящия момент е невъзможно да се реализира поради следните обективни причини: необходимост от възлагане на обществена поръчки за доставка на хранителни продукти; предвидените механизми за съдебен контрол при възлагането й, които възпрепятстват своевременното сключване на договор, а то от своя страна води до обективна невъзможност за осигуряването на военнослужещите с храна и ободряващи напитки в посочените в закона случаи. На практика това се отразява върху целия учебен процес.

След ката парламентът приеме промените българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната ще имат право да ползват безплатно социалните кухни към Министерството на отбраната, а тези от тях, които са изпаднали в тежко материално положение, могат да бъдат подпомагани с парични средства при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната.

Тази промяна е свързана най-вече с мисията на Българската армия през 1992-1993 г. в Камбоджа, която е под егидата на ООН. Общо 1446 военнослужещите са участавли в нея. Неразрешени във времето, се посочва в мотивите на министерството, остават някои социални проблеми на тези български граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната и по-специално, проблемите на Сдружението на бившите и настоящи сини каски „4-ти май“ (СБНСК). Положението на значителна част от участниците в единствената мисия на Българската армия под егидата на ООН-UNTAC
в Камбоджа – 1992-1993 г. е тежко. Смята се, че в трудни за тях моменти те би следвало да бъдат подкрепени от държавата с оглед несъмнения им принос за издигане боеспособността и авторитета на въоръжените сили на Република България. В този смисъл и с цел подобряване статуса на тези лица, се предлага създаване на възможност същите да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства, в случай че изпаднат в тежко материално положение, при условия и по ред, определени с наредба на министъра на отбраната.

Военните формирования, подчинени на Съвместното командване на силите и на видовете въоръжени сили, да бъдат определени за разпоредители с бюджет от по-ниска степен съответно към Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военноморските сили при условията и по реда на Закона за публичните финанси, предвижда друга предстояща промяна на закона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  смяхххххххх 26 май 2018, 14:08
   
  12
   
  0

  "В АРМИЯТА: АКО НЕ УРЕДЯТ ХРАНА ЗА ВОЕННИТЕ, ЩЕ РАЗДАВАТ ПАРИ. МАЛКО, НО ОТ СЪРЦЕ!" Пак смяххххх! Ние,военните от бойните поделения така ли работим? По малко,но от сърце. Да има за всяко дежурство. Така ли обичаме родината си? Така ли ще я защитаваме? По малко,но от сърце ли,бе говеда тъпи и безропотни? Ще идем да гръмнем осем патрона с пистолета на шест месеца по един път и толкоз. 36 пъти ще кърпите Закона за отбраната,идиоти мръсни! Напишете един нов! Става за минути. Копи и пейст от германския и холандския, и толкова. Сега поне имате компютри и Интернет,чичко Гугъл и Мозила. Действайте,но винаги в полза на хората!

 2. #2
  Тервел 26 май 2018, 14:14
   
  14
   
  3

  Всеки си гледа заплата и пенсията в София и това е........

 3. #3
  Шуро-баджо 26 май 2018, 22:56
   
  10
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  ..... , както и бонусите за фактическо командв.не....б

 4. #4
  Голяааааам и дибиееел 26 май 2018, 23:26
   
  2
   
  4

  А пък на мен си ми е супер добре - началник съм, имам си подчинени които ми изкарват заплатката + пенцийката + бонусчетата за фактическо. Не ми остава нищо друго освен да си щипкам тая и оная и да си го жуля, ама якооооо...

 5. #5
  Хабиби 26 май 2018, 23:30
   
  1
   
  4

  Отговор на коментар: #4

  спиш ли добре, завиват ли тееее , хапваш ли си, защото аз неееее....
  Само така, Тумбак с Тумбак, пълни Тумбака и се таи.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker