СТИГА БЕЗУМИЯ С АРМИЯТА!!! БИВШИ ВОЕННИ МИНИСТРИ ПРЕДЛАГАТ НОВО СЪКРАЩАВАНЕ НА ЧИСЛЕНОСТТА С НЯКОЛКО ХИЛЯДИ И ЧУЖДИ НАТОВСКИ ВОЙСКИ У НАС!!!

Pan.bg 26 юни 2018 | 14:43 views (10344) commentaries(25)
img
Стига безумия с армията Велизар Шаламанов&КО предлагат нова визия и чужди войски у нас
Изтерзаната от реформи българска армия едва ли ще понесе още една нова трансформация, каквато се предлага.
От Евгени Генов, в.ТРУД

https://trud.bg/%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/

Тези дни бившият служебен военен министър на Плевнелиев и още по-бивш зам.-военен министър на Иван Костов – Велизар Шаламанов, шашна всички с предложение за нова визия на армията, за нов преглед на силите, трансформация на войските и предложение България да приеме за постоянна дислокация войски на НАТО. Шаламанов или Шами, както нежно го наричат приятелите, изложи вижданията си пред парламентарната комисия по отбрана. Пред депутатите той обясни, че новият творчески продукт е дело на екип от 10-15 души, нарече ги експерти. Без да ги посочи поименно, което не е случайно. Ако идеите на Шаламанов & Ко бяха лансирани на форум от рода на безкрайните конференции, симпозиуми и кръгли маси, които обикновено оправдават едни пари, да махнеш пренебрежително с ръка. Но изречени пред депутати, задължително трябва да им се направи смислова дисекция. Оставям настрана факта, че с визията Шаламанова депутатите се запознаха на самото изнесено заседание във В.Търново. А не предварително, както е по правилник. Който не вярва – да прочете стенограмата от сбирката.

Та ето какво предлага поредната визия на Шами: да се извърши нов преглед и нова трансформация на въоръжените сили. За да не обременявам читателя с военна терминология какво означава това, ще го кажа простичко, за да е разбираемо: всичко да се обърне пак с краката нагоре. В изложението си Шами я нарича „голяма трансформационна промяна“. „Най-революционна“ идея в тезата на Ш&КО е България да вземе решение да приеме за постоянна дислокация на наша територия войски на пакта – една многонационална авиобаза, една многонационална механизирана бригада, една многонационална бригада „Специални сили“, една многонационална военноморска база, няколко многонационални пункта за управление и наблюдение, примерно за ранно предупреждение за активности в Черно море, за въздушното пространство и противоракетната отбрана и т. н., драги читатели. Нищо че Алиансът не ги иска, важно е да го подсетим. Важно е да тичаме пред вятъра, за да ни забележат.

Този ищах на незнайните експерти е малко по-сложен. Такъв казус може да се реши от Военния комитет на НАТО. Тъй като става дума за следните съображения


– дали има необходимост от военна гледна точка: тактическа, оперативна и стратегическа на наша територия да се дислоцират многонационални формирования. Изникват и други въпроси: кой и как ще осигурява логистиката на чуждите войски, на чии плещи ще падне финансовата им издръжка, имаме ли необходимата инфраструктура, за да приемем чуждите войници и техника, които вероятно ще са няколко хиляди? Питанките са десетки. А преди да го реши висшето военно командване на пакта, трябва да има политическо съгласие и одобрение това да се случи. Защото НАТО най-вече е политико-военен съюз, а не обратното, както си мислят някои. Представете си, че в тези многонационални формирования, които иска да приемем Шаламанов, има турски батальон, да речем. Нали се сещате каква ще е политическата реакция у нас. Тогава гарантирано Обединените патриоти ще скочат от управляващата коалиция. Нататък е ясно. Да не забравяме и, че Шаламанов не е самотник в предложението да приемем чужди войски. Преди него пък Соломон Паси искаше да имаме бази на пакта с ядрено оръжие.

Но новата трансформация сега се предлага с гарнитура – да извършим първо нея, а чак след това да пристъпим към превъоръжаване, за да може оръжията и техниката ни да са съвместими с тези на чуждите войски, които ще са у нас. Тоест- трай коньо за зелена трева. Но най – интересното е, че тази визия се разглежда в дискусиите на втора точка на заседанието на комисията за перспективите за развитието на отбраната и армията, като стълб на държавността. Нали разбрахте присъствието на чужди войски у нас да се възприема като стълб на държавността ни. И още – че превъоръжаването ще възроди българската нация. За пръв чувам, че средства, предназначени да убиват, могат да възродят даден народ. Явно не съм учил на правилното място.

„Промяната е най-постоянното нещо в нашия живот“ – цитат на Шаламанов от стенограмата. За кой пореден път армията да се промея и трансформира, г-н Шаламанов? Тя се умори от подобни постоянни простотии и безумия. Системата на отбраната е единствената структура у нас, която след 10 ноември се реформира и трансформира според новите изисквания. Единствената – няма друга. И ножът вече е опрял до кокала. Няма накъде повече да се трансформира. Защото останахме без армия. При 5600 незаети места, при 15% обявен дамски състав, за който най-секретните данни са колко от тях са в майчинство, при стара руска техника и въоръжение, за които вече няма резервни части, затова стои в хангарите, при хронично недофинансиране на отбраната. Да-а-а, това е днешното лице на армията ни. То е сбор от всичките минуси, наслагвани през годините. Следствие е и на онзи син вятър, който помете отбраната в зората на демокрацията. Синият вятър на промяната, който и днес няма спиране. Когато беше майор, Шаламанов носеше отговорност за личната си фуражка. Но в един прекрасен ден, когато се уволни от армията и след броени дни осъмна като зам.военен министър във втората зора на синьото управление, вече носи и политическа отговорност за днешния хал на великия български войник.Бяло като за умряло

Идеолог и организатор на списването на първата „Бяла книга за отбраната“ бе именно Велизар Шаламанов в битността му на зам.-военен министър на Иван Костов. В книгата се предлагаше тотална реформа на войските, чийто акцент бяха съкращения на личен състав и техника. Тогава един вестник написа по този повод коментар под заглавие „Бяло като за умряло“. Аню Ангелов, като военен министър в първия кабинет на ГЕРБ, продължи традицията и написа втора Бяла книга. И в нея се предлагаше съкращаване на личен състав- близо 3000 души.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 25

 1. #1
  Балканджи Йово 26 юни 2018, 15:12
   
  63
   
  4

  Трябва вече да се мисли за увеличаване на броя на военнослужещите в армията, а не за нейното съкращаване. Никой няма да ни пази, както ние се пазим.

 2. #2
  България 26 юни 2018, 15:25
   
  59
   
  6

  СМЪРТ за тези който искат да предадат БЪЛГАРИЯ в ръцете на врага


 3. #3
  Е. Станкулов 26 юни 2018, 15:38
   
  59
   
  6

  До последния си дъх това човече (Шами) ще продължи активното вредителство срещу България (не казвам Родината си), защото преди повече от 20 години той я продаде, заедно със задника си на чужди интереси! Няма човек който да е бил по-вреден от него за отбраната и сигурността на страната ни! Той ненавиждаше и ненавижда всичко разумно, градивно и истински полезно за този измъчен народ, защото влиза в противоречие с предписанията на неговите ментори и вдъхновители... Няма по-лошо нещо от съвременни еничари като него, без свян, памет и достойнство!

 4. #4
  о.р. бриг. ген. Петков Йохан 26 юни 2018, 15:49
   
  15
   
  6

  Каракачанов????

 5. #5
  5kof 26 юни 2018, 17:09
   
  43
   
  4

  Няма ли в тая държава някоя институция да се самосезира и такива изтръпнали елементи да ги прибере някъде - лудница, затвор, гробища? Не може нормален човек да разсъждава така. И то бивш военен министър. Веднага излиза въпросът колко полезни и кому полезни неща е свършило това безгръбначно, докато е било начело на МО.

 6. #6
  real deal-111 26 юни 2018, 17:35
   
  11
   
  8

  Хора,има огромна разлика между предложение и решение. Армията има 6000 души нагоре некомплект КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОПЪЛНЕН,А С ИДЕИТЕ НА СВИНЯТА (БЕЗУМИЕТО-ВРЪЩАНЕ НА НАБОРНА СЛУЖБА-ДАНО НЕ СТАНЕ) ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ОЩЕ. Ето какво мисля съкращението ще е на щатни бройки,т.е. от тия 6000 души липсващи ще останат около 3-4 хил. и ще кажем че сме преодолели голяма част от липсите. За чуждата армия:
  -успоредно с Вашингтонския договор има едно отделно споразумение м/у всяка новоприета в НАТО държава и САЩ. Текста е общ,важни са приложенията. Нашите са строго секретни и са много. На Германия са различни и т.н. В това съглашение се описва точно всяка стъпка и ангажимент по военно сътрудничество. Турция напр. работи (и почти винаги е работела,но след "преврата особено") срещу САЩ и затова не биха допуснали тя да се разрастне-съответно и властта на Ердоган. Никой не ни е длъжен и не е нужно да му пука за нас. М/у другото в това споразумение при модернизация на съоръженията за която страната домакин не плати има и клаузи за владеене и собственост... То описва и ФМ-програмите (които ги знаете за какво са). Сега стана ли ясно как и от кого ще купим изтребители и техника. Казах нещо и за Авионамс-Щатите го искат ама никой не ме чу-само минуси. Я сега се разровете в закона за държ.собственост и вижте че има проекто-разпоредба според която : ВСИЧКО ОТ ПРИЛ. №1 на ЗДС (обектите които НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПРИВАТИЗАЦИЯ-летище София,Нац стадион,ТЕРЕМ-Летец и -"Хасково",БЕХ и др.) ВЕЧЕ ЩЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПРИВАТИЗАЦИЯ! Сега стана ли ясно накъде вървим?...

 7. #7
  Бай Руско 26 юни 2018, 22:15
   
  7
   
  24

  Трансформацията на армията не означава непременно съкращаване. Ако говорим за СВ, минималната структура, която е тужна е: три механизирани бригади с по танков батальон в тях, мобилизационна тбр, бригада СС, логистична бригада, бригада КИС, арт. бригада, алпийски полк. Докато стане това, може да поискаме от НАТО у нас да се развърне една многонационална мбр на ротационен принцип за подразделенията ѝ. След това може да се откажем от неяЗа ВВС - две ескадрили многоцелеви изтребители, ртбр с триизмерни РЛС и зрбр с нови ЗРК. Докато това стане може да поискаме от НАТО разполагането на наша територия многонационална ескадрила и дивизион "Патриот", също на ротационен принцип. Да не продължавам за ВМС. Колкото до това има ли заплаха за България - да, след като сме в НАТО, а Русия ясно го посочи като потенциален противник и насити Крим и Ч. море със средства, които потнециално могат да ни ударят при най-лошия сценарий. Това е, трябва да сме готови за най-лошото, а по-доброто - добре дошло. Трябва да мислим преди всичко за България, а после за другите. Много здраве на всички и умната!

 8. #8
  Ние сме на края на НАТО 27 юни 2018, 00:12
   
  15
   
  3

  А основните държави в него са с евроатлантически интереси и ориентация. Ние не сме на Атлантическия океан. Нашите интереси, начин на живот, култура, език и всичко останало се различават от тези на нашите съюзници. НАТО следва техните стратегиии, а ние сме инструмент. Има ли заплаха от Русия? - ами няма заплаха. Но няма да има ако и ние не заплашваме и провокираме Русия. В България може да се правят съвместни учения със страни от НАТО, но не и постоянни контингенти. Ние не сме колония, не сме Афганистан, Ирак, че да има нужда от чужди войски на наша територия. Също така трябва и да отстояваме позиция спрямо Русия. Но не на базата на конфронтация и военни средства.

 9. #9
  Чешърски котарак 27 юни 2018, 08:18
   
  21
   
  3

  Не сте в края на НАТО,а сте се хванали за последната молекула от опашката на НАТО.НАТО,разбирай САЩ иска трайно да се настани на тази територия.Без да плаща и един долар. Затова такива плазмодии,като Ша са му необходими.

 10. #10
  Жалко но е факт 27 юни 2018, 09:30
   
  26
   
  2

  Колкото и да е неприятен Шаламанов, все пак е прав в едно: Армията вече е ръждясала и небоеготова със старата техника, като единствените и жизнени функции са социалните придобивки (редовна заплата, годишен отпуск и осигурителен стаж) и ползването на правото на майчинство от женския състав. Казвам го с огорчение, но такива са вече фактите. Жалко за хората които са в такава възраст, че нито пенсия ще хванат, нито са младежи за да се преориентират тепърва в цивилния живот. Тъжна и нерадостна картинка.

 11. #11
  Жалко но е факт 1 27 юни 2018, 10:08
   
  15
   
  1

  Колеги, жалко е да го признаем но № 10 е прав и трябва да се вземат вече радикални решения. Дали ни харесва ....?

 12. #12
  Така е 27 юни 2018, 13:18
   
  13
   
  1

  Отговор на коментар: #11
  По-добре ужасен край, отколкото ужас без край. Много колеги го осъзнаха след промените през 2015 г. и напуснаха армията.

 13. #13
  Като Мусолини 27 юни 2018, 17:17
   
  22
   
  3

  Значи тия,които предлагат въвеждане на чужди войски в България знаят,че времето когато ще бъдат обесени като Мусолини с главата надолу,неминуемо наближава и затова си търсят външна охрана и бодигардове.

 14. #14
  horse 28 юни 2018, 10:58
   
  13
   
  0

  В момента има изградено равновесие около нищонеправенето в армията. Бюджета и заплащането от редника до генерала е в синхрон с нищонеправенето. С отговорността има малко асиметрия но се свиква ако не стават и толкова често по големи катастрофи. Ако започне случайно изпълнението на някой проект за модернизация може да се наруши това равновесие, което би имало положителен ефект поне за неизбежната трансформация на армията, но от гледна точка на завладяващият ни глупав популизъм си мисля, че сладкото загниване необезпокоявано ще продължи до кога? Ще видим, но цената, която ще платим всички, се покачва.

 15. #15
  падналхеликоптер 29 юни 2018, 14:51
   
  15
   
  4

  Велизар Шаламанов започна план за модерна армия, но разчетите бяха тя да участва като другите модерни армии в потушаване на регионални конфликти.
  Българската Армия наистина започна с един батальон в Ирак. Яде бой в Кербала (всъщност в Хила, но той Петко така и не разбра къде е бил батальона), разбягаха се, започнаха да събират доброволци от кол и въже, и приключиха с истинската военна работа - от десет години бичат караули в Афганистан и си пазят багажа, който едва прекарват на връщане от "мисия". Шевиков пък на връщане завлякал и на афганистанчетата топките и анцузите.
  Пехота - търси и унищожава противник - България няма такива, има само пазачи.
  Военновъздушни войски - само авиошоута и вършат работата на пожарната и Гражданска защита. И сами си трошат самолетите и въртолетите.
  Флота - май само българските матроси и капитани на кораби тихичко с ръждясалите кораби вършат някаква военна работа на мисии в Средиземно море.

 16. #16
  Офицер 09 юли 2018, 22:29
   
  12
   
  1

  м-р Шаламанов, така и не проумяха, че НАТО, и прочие политико-военни или военно-политически съюзи са само временни неща. Явно кръгозора на майорчето е с обхват педя около носа. И нищо не разбира от Държавност. Не разбира, че една система за въоръжена борба се гради няколко десетилетия или 1-3 поколения. И в нея се залагат сигурни и познати на Историята неща, неща исторически доказани, а не случайни хрумвания а,ла Шаламанов, или а-ла Аню Ньойски, хрумвания нийде нечувани и нийде недоказани в историята, които искат да залагаме за десетилетия напред и да хвърляме народна пара по акъла на Шаламанов.
  Това което познава Историята е , че малката държава може да оцелее само при наличие на общонародна армия -- т.е. обучение във военно дело на цялото мъжко население -- това е и един от най-сдържащите фактори. Обучението по начална общовойскова подготовка за по 2 месеца трябва да преминат всички мъже. После, в зависимост от професията придобиват и военна специалност за още няколко месеца в зависимост от особеностите на военната специалност, постепенно, стъпка по стъпка.
  Военното строителство следва да е насочено за защита на държавата от нападение на най-силната страна по границите ни. Засега това е Турция. Така прави Гърция -- военно строителство съобразено с Турската армия. Така Гърците са наясно какво оръжие купуват, срещу какъв противник и какво обучение и тактика да правят. Просто и ясно. Ясно за всеки вид ВС какъв вид оръжие да купуват, съобразено с начина на въоръжена борба срещу Турция и особеностите и, необходимото оръжие, необходимите разчети за използването му, и обслужването му, а с това и щатовете.
  Сега, в нашта армия е пълна мъгла, -- военната наука не знае какво прави -- някви там статийки, публикации, уроци и лекции, реферати, дипломи, дисертации насочени към ... към какво ?? ... кой да знае ... към нищото, висящи във нищото -- ние не знаем срещу кого, не знаем и как да воюваме, нямаме конкретна теория като за нашите условия, а си я караме по общи учебникарска теория от Втората световна .. та за какво и кому са разните военни публикации, коя система за воюване обслужват ??
  Военна наука, военната мисъл - трагедия, производното на военната наука военно дело -- трагедия -- каквато мисълта, такова делото .
  Шаламанов, Тагарев, Аню Ньойски .. титани на военната мисъл заедно с др. без-родни академици -- вижте мисълта, военната и съдете за делото, военното -- затова и хала на армията ни е такъв.

 17. #17
  TRENIN 10 юли 2018, 16:36
   
  15
   
  2

  Вън пенсионерите от армията.Редник 1200,сержант 1500,капитан 1900.Майор2200лв.Всичко нагоре аут.
  Свежа кръв,подмладяване на войската.

 18. #18
  stefan ivanov 10 юли 2018, 19:02
   
  13
   
  0

  dase svedat do minimum jenite v armiata armia na tok4eta

 19. #19
  Captain 11 юли 2018, 08:47
   
  4
   
  0

  Тази година е годна на Ботев, какво ли би написал за сегашния хал на Българската армия, освен това което вече е написал!
  Тежко, тежко, вино дайте!
  пият дано да забравя,
  туй що Вий глупци не знайте
  позор ли е или слава!
  а за т.нар. висши военни учебни заведения и военна наука
  Патриот е, душа дава
  за наука и свобода,
  но не свойта душа братя
  а душата на народа!
  А за който те проумява какво става
  бих му препоръчал прекрасния разказ Пази боже, сляпо да прогледа

 20. #20
  ДО 10 18 юли 2018, 20:38
   
  2
   
  2

  "като единствените и жизнени функции са социалните придобивки (редовна заплата, годишен отпуск и осигурителен стаж) и ползването на правото на майчинство от женския състав. "- !?!? ех, десети "ЖАЛКО НО Е ФАКТ" вашата злоба и завист. От кога горепосочените от вас ПРАВА са придобивки! жалък маанипулатор. Я прочети на само ЗОВС /ако изобщо сте го чели/ за справка и правата на "ОБИКНОВЕННИТЕ ЦИВИЛНИ " в БГ- Конституцията и КТ.....

 21. #21
  Развален домат 19 юли 2018, 20:06
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #20

  И 10-ти и !4-ти са прави. Армията е една социална институция и се занимава с нищонеправене. А ти си живей с глава в гъза и си вярвай каква военна сила сме.

 22. #22
  Революционен пат 19 юли 2018, 20:25
   
  0
   
  0

  В армията има революционна ситуация. Войската не може (да се отбранява), а врага не иска (да ни напада).

 23. #23
  ох охльо бохльо 19 юли 2018, 20:40
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #20

  "Право" е да получиш нещо срещу свършена работа, "Придобивка" е да получиш нещо без да си го заслужил. Тези неща няма да ги научиш от Устава.

 24. #24
  Георги Георгиев -Гец ! 23 авг 2018, 04:45
   
  2
   
  0

  Мамицата ви,имате късмет за сега...ще дойде време ще се появят по някое време решителни хора ...,които не да пишат само ,ами и да действат тогава ще си платите за всичко изроди мръсни !!!!ще ви знаят къде сте се пръкнали и в кой замък живеете и публично ще бъдете показани що за нищожества сте!!!

 25. #25
  Тео 23 авг 2018, 10:06
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #13[/b
  Точно в десетката!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker