НОВО ГОЛЯМО СЪКРАЩЕНИЕ НА ХОРА ОТ АРМИЯТА ПЛЮС БЕЗПЛАТНО ЧУЖДА АРМИЯ В БЪЛГАРИЯ ЕТО ТОЧНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ШАЛАМАНОВ И КО.

Pan.bg 26 юни 2018 | 14:48 views (15101) commentaries(28)
img
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря Ви. Кратко, но с изключително съдържание.
Господин Узунов, заповядайте.
КРАСИМИР УЗУНОВ: Господин Генерал, ще бъда много кратък – там, където свърши професорът.
За съжаление, на Вас Ви предстои наистина да отговаряте ще има ли държава, или няма да има. Оттам – дали ще има армия, или няма да има.
Къде е проблемът според мен?
Нарушена е връзката между народ и армия, тъй като кризата в обществото има както икономическо, така и духовно измерение. Всичко това се отразява не само върху армия – народ, още повече, както каза господин Шаламанов, старата армия беше разградена, но не създадохме нова.
Проблемът за мен е, че еднопартийната система, която управляваше армията близо 45 години, я заменихме с многопартийната система, която не доведе до ефективна деполитизация, а напротив: направи разнообразни по характер внушения, където политическата партизанщина се превърна в път за бързо кариерно развитие. Примери може да видите много. Оттам нататък се стигна до изпреварване на опита и придобитите възможности, където, когато става въпрос за командири, това няма как да се навакса, когато се пропуснат.
Смятам, че е в правомощията на Комисията, където имате и заместник-председател на парламента, че с въвеждането на гражданския модул в Министерството на отбраната, говоря за 1991-1992 г. и годините след това, не можа да се гарантира ефективен граждански контрол върху армията, контрол върху дейността на Министерството и не доведе до ефективно разделение на цивилна от военна част вътре в самото министерство. Все още не са регулирани отношенията между цивилно и военно ръководство близо 30 години след 1989 г.
Прилагането на така наречения интегриран модел по времето на министър Цонев увеличи с административност чертежа, вместо да го облекчи.
Създадена и унаследена е според мен тежка, тромава структура на администрацията, която е непосилна за ефективността на въоръжените сили. Става въпрос за около 9000 чиновници срещу 16 хиляди военнослужещи. Това води до попадане във ведомството на случайни хора без отношение към него. Това са политически назначения, които се унаследяват.
Лично за мен армията се е затворила към обществото посредством редица често пъти глупави решения, както имаше тарифа за общини, които трябваше да заплащат заря на армията, за да направи такава. Връзката между общество в Стара Загора и армията беше класически случай – това беше за трети март, преди


години, не сега.
Не се познава действителната проблематика на армията през последните години, като изключим сегашния състав на Комисията, най-вече заради концентрацията на офицери и генерали, които са минали през нея, но по принцип парламентът се нуждае от сериозно ограмотяване по проблема за армията, тъй като те виждат в това само искане за пари и го разсъждават между селско стопанство и икономика.
Очевидно е, че така наречените Дни на отворени врати, където Търново беше един от първите, които го правиха, не са достатъчни. Тук има гарнизони, в които вече няма войска – примерно Свищов на 80 км, където никой не работи с хората, не се търсят начини. За мен е ликвидирана цялата възпитателна страна на армията, на което в разрез с това, което казва Гранитски, не смятам, че голото връщане на наборната служба ще бъде панацея, ако не започне да се работи. Всички, които са били преди нас в тази армия, разликата е била, че са били много пишещи, а това значи и четящи. В момента ние търсим хора за армията като работна ръка, тоест дали ги търсим за армия или нещо друго, но тук човешкият фактор ще бъде изключително важен. Това, което генерал Богданов разказа за училището, заслужава наистина поздравления, но тези хора трябва да се мотивират и тук не става дума само за финанси, а за възпитание, за отношение, което го няма в армията.
Слаби са според мен възпитателните институти от страна на армията, не се използват пълноценно, като започнем от дирекцията по паметници, култура, отдих и украса, като минем през по-голямо натоварване на преподавателския състав, за да може да работи в обществото, и не на последно място музеите, защото от някогашните музеи на българската армия е останало едно псевдоподобие в Ямбол, което го представяме за музей на бойната слава, а по наше време той не можеше да мине за една средностатистическа военна сбирка. Търново трябва да има военен музей! Този музей трябва да възпитава, той трябва да вдъхва доверие. Ние имаме откъде да тръгнем да се учим. Категорично: не познаваме българската военна история, като най-голямо основание за патриотизъм и за работа, особено на местно ниво, защото при 40 пехотни полка една териториална армия няма как. Ние се възмущаваме, че в България се прави опит да се празнува безсмъртния полк на руснаците, но ние не правим празнуване на безсмъртния полк на Първата световна война, когато имаме 3-4,5 млн.население и 885-хилядна действаща армия и един милион 27 хиляди мобилизирани.
Лично за мен наистина се намираме в безпътица. Не е панацея дали ще направим една военновъздушна база с чуждо участие. Ако направим тази база, трябва да отговорим на въпроса дали търсим професионална армия от наемници, които да служат, без да се възпитават. Те да знаят, че служат само за това. Такова нещо е Чуждестранният легион. Другото е, ако ще правим Българска армия, тя трябва да стъпи на здрави национални устои, на здраво възпитание и да се върнем към неща, които, за съжаление, според мен четвърт век сме ги пропуснали.
Всичко друго мога да говоря, но това виждам, като обикаляме по страната и мисля, че всички ще се съгласите с мен.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря на господин Узунов.
Сега предлагам следния регламент.
Останаха около 30 минути.
Моля да регламентираме изказванията и въпросите по две минути, ако има въпроси от колегите тук. По две минути – отговори, за да можем да приключим.
Искам още един път да благодаря на нашите гости в Комисията по отбрана. Мисля, че за първи път се създава такъв форум. Да благодаря негласно и на председателя на Комисията, че ги покани!
Заповядайте, колеги.
СИМЕОН СИМЕОНОВ: Най-напред искам да попитам колегите от Комисията: колко души са получили тази визия, защото поне тези, които сме тук, чуваме за първи път нещата, които казвате. Това, първо. Ако може, по-нататък да получим по-нататък визията.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Визията е изпратена до абсолютно всички.
ЖУЛИЕТА ГЕОРГИЕВА: Не е изпратена.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Как да не е изпратена?
НИКОЛАЙ ДОЦЕВ: Изпратена е на електронен носител.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Изпратена е по електронен път.
СИМЕОН СИМЕОНОВ: Току-що си проверих пощата, нямам нищо.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Ще помоля още веднъж да я изпратим.
Ще помоля, понеже някой непрекъснато идва при мен и казва: „Аз нямам тази информация“, ако имате необходимост от информация, Комисията по отбрана има сътрудници, обръщайте се към тях.
СИМЕОН СИМЕОНОВ: Господин Гранитски засегна голяма част от това, което и аз исках да кажа.
Тъй като и господин Шаламанов реагира на някои неща, както и аз, той с големи букви отчита, че трябва да се създаде организация за трансформация.
Трансформация в Българската армия вече не може да има, защото тя е трансформирана тотално. Тези трансформации започнаха от 1999 г. и лично тогава господин Шаламанов, като заместник-министър на отбраната, говореше да се създаде малка, но добре оборудвана и въоръжена армия. Армията през годините, планът от 1999 г., след това различните планове, да не ги споменавам до края, както и Бялата книга за отбраната, която също не се случи, от планиран от 1,5% бюджет беше между 1% до 1,3%, в най-добрия случай, когато се плащаха модернизационните проекти, направени към този момент. Всичко се срина.
Трябва да се започне трансформация, но Българската армия няма накъде да се трансформира повече. Трябва да започне трансформация, преглед на въоръжените сили най-вече на другите министерства, които се включват в смисъла на въоръжените сили, защото досега МО провеждаше прегледи, докато другите министерства нищо не направиха. Беше казано колко хиляди са в МВР, Гранична полиция и т.н., а изведнъж се оказа, че не могат да пазят границата и трябва да се включи армията. Промениха се задълженията на армията, за да може да бъде охранявана границата, както трябва.
Господин Шаламанов, информацията, която казахте, че ако започнат някакви действия, колегите от зенитно-ракетни войски трябва да ги пуснем вкъщи да почиват, поне аз така го разбрах, мисля, че това нещо е дълбоко невярно. Хубаво е, че няма ЗРВ и липсват…
РЕПЛИКА: Мога да подкрепя господин Шаламанов.
СИМЕОН СИМЕОНОВ: Тогава имате малко информация. последните учения, които се провеждат от 2005 г. насам, които се провеждат с ВВС на натовските държави, най-вече със САЩ, Англия, след това дойдоха представители от Италия и Германия, провеждат се съвместни учения. Не си мислете, че военната наука и хората, които работят, стоят на едно място и не използват максимално възможностите да се обучават и да намират начин.
Решено е. С транспондер, топ тауъка би трябвало да кажем, че нямаме право да носим и „Ер полисинг“, ако разсъждаваме по този начин. Нещата са много сериозни и не трябва да влизаме…
Затова реагирам. Ако Ви чуят колегите от Зенитно-ракетни войски, ще реагират по съвсем друг начин, защото те правят всичко възможно да са в крак с времето, независимо от трудностите, които изпитват, и с резервни части, с недостига на финансови средства и така нататък.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря, господин Генерал.
Отговор от колегите.
Разбрах, че господин Емил Христов ще има изказване.
Нека се лимитираме до две минути, за да има възможност за повече въпроси.
ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ: Трансформацията в никакъв случай не трябва да се разбира като намаляване на числеността или закриване. Трансформацията в основата си е превъоръжаване – за това говоря.
Нека не забравяме, че в резултат на приемането на План 2004 бюджетът за отбрана през 2000 г. беше 3,2% от брутния вътрешен продукт. Той беше над 2% до 2009 г., в резултат на което в периода от 2002 до 2013 г. бяха усвоени доста над 2 млрд. лв. за купуване на нова техника – „Спартан“, „Кугър“, „Пантер“, „Мерцедес“-и, „Пилатос“-и, както и бяха получени безвъзмездно от САЩ десетки „Хамър“-и, машини „Гардиън“, бяха купени пустинни котки, така че това изигра изключително позитивна роля.
На втория възникнал въпрос, с решение на Народно събрание от 1999 г., приемайки Военната доктрина, всъщност Сухопътни войски, Строителни войски, Транспортни войски и войските на Комитета по пощи и далекосъобщения не бяха закрити, а бяха трансформирани в държавни предприятия със закон. Съставът там по същество е запазен, но на друг принцип. Те могат да провеждат своята възпитателна роля на всички, които работят в тези държавни предприятия.
По въпроса със Зенитно-ракетните войски и радарите няма да влизам в подробности. Споделих това, което е резултат на преговорите, в които участвах през 1999 г., и представяне на решенията в парламента. Това е безспорен факт.
За съжаление, много скоро Вие ще се изправите пред проблема, че когато България бъде напълно интегрирана с елемента ЕSB в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, няма да има нито един български радар, който да допринесе за разпознатата авиационна картина над България. Същото се отнася и до Зенитно-ракетните войски. Неслучайно Полша и Румъния инвестират огромни средства -. Милиарди, за придобиване на модерни зенитно-ракетни системи, които са изключително нужни. България е единствената страна в НАТО, която няма тридименсионни цифрови радари, което е много, много сериозен проблем.
Използвам възможността да подкрепя напълно това, което каза господин Узунов. За мен връзката между армия и общество е изключително важна и за това трябва да се намери решение.
По предложението на академик Марков, напълно го подкрепям. Считам, че превъоръжаването на Българската армия не може да стане по Закона за обществените поръчки, просто не може да стане, уважаеми дами и господа народни представители! Десет – дванадесет милиарда в стратегически важна област да бъдат харчени така, както се харчат пари за картофи или за дрехи, просто е невъзможно! Още през 2002 г на масата на депутатите имаше Закон за модернизацията. Считам, че превъоръжаването може да се случи само чрез национална програма и Закон за превъоръжаването, който да уреди всички въпроси, за които тук се говори – механизмите на финансиране, на индустриално сътрудничество, на индустриално партньорство, начините за получаване на средства – възмездно или безвъзмездно от съюзници. Иначе ще бъде много трудно. От последните десетина, петнадесет години, когато бяха похарчени тези над 2 милиарда, и най-вече от опита на Зенитно-ракетни войски, където са похарчени над 40 милиона без абсолютно никакъв резултат, това го има в доклада, внесен в Министерския съвет и в парламента, е показателно.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря, господин Шаламанов.
Заповядайте, господин Христов.
ЕМИЛ ХРИСТОВ: Извинявам се, но само да изчистим едно недоразумение, господин Председател, което възникна съвсем случайно.
Вие, господин генерал, говорихте за подготовката на Зенитно-ракетни войски, там съм абсолютно съгласен. Подготовката е на високо ниво.
Вие, господин Шаламанов, обаче говорехте за възможността на идентификация на авиацията в полет, тоест, ако искате FF, ако искате NRZ. Да, ние нямаме Зенитно-ракетен комплекс, нито двата дивизиона, които притежават Сухопътни войски, които са на високо ниво и като подготовка, и това го показват на Шабла – говоря за двата дивизиона „Оса“, нито дивизиона „Кун“ в Стара Загора, да не говорим за другите, за S-300. Това е проблемът, за който говореше господин Шаламанов. Този проблем ще изключи, и то не само Зенитно-ракетни войски, ще изключи включително и локаторите, защото те също не са в състояние.
Вярно е, правени бяха опити, може би по Ваше време, но това, което ни предлагаха другите страни, мисля, че Словакия ни предлага модел, който те са използвали – за вграждане на FF в някои зенитно-ракетни комплекси, но на нас ни се видя тогава скъпо и не го взехме. Това беше недоразумението, говорехме за различни неща. Благодаря.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря.
Заповядайте за други въпроси и становища.
Господин Ибрямов, заповядайте.
ДЖЕЙХАН ИБРЯМОВ: Господин Председател, благодаря.
Господин Бригаден генерал Богданов, в началото искам да Ви благодаря за топлото посрещане и усилията, които сте положили Комисията по отбрана да заседава днес във Военното училище.
Ще оставя без коментар изложението и на четиримата наши гости.
Политическата коректност от моя страна изисква обаче, господин Председател, да обърна внимание на следното.
В дневния ред, който аз съм получил, не мога да коментирам дневния ред, който са получили останалите мои колеги, втора точка отсъства. Аз не съм подготвен по тази втора точка, не зная, че ще има изложение от наши видни историци, анализатори, мислители. Чувствах се като на конференция. Естествено, моите уважения, приемам аргументите на всеки един от Вас. Това е именно политическия плурализъм – политиците да слушат, да внимават и да приемат това, което е необходимо да приемат като послание от хората, които излагат своите мнения.
Ще оставя без коментар всеки един от Вас.
Колкото до визията, която чухме, аз също не съм получил на нито един от моите имейли тази визия.
При посочването на втора точка, която имаме днес, най-малкото ние, като народни представители, наша задача е да се запознаваме с материалите, които ще бъдат изнасяни по време на заседание на дадена комисия, да се подготвим на база визията и характера, който проявяват нашите гости. Това не е упрек, но е коректно да бъдем запознати с надлежния дневен ред, който ни е предоставен. Това правя като коментар, господин Председател.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря за забележката, господин Ибрямов.
Ще помоля сътрудниците да извадят разпечатка, скрийншотове от компютрите си на кой адрес какво и как е изпращано, специално за визията. (Реплики от секретаря на Комисията Жулиета Георгиева.)
Извинявам се за този начин на организиране на заседанието. Само обаче да припомня, че обявих това на предишното заседание, дори обявих имената на участниците. Съжалявам, ако някой не е прочел стенограмите или до него не е достигнала информация, че ще имаме такива гости на заседанието.
Господин Вангелов, имате думата.
БОРИС ВАНГЕЛОВ: Направи ми впечатление, че и в четирите изложения чух свои мисли, и то многократно. Направи ми впечатление, че противоречията и в четирите изложения са в много малък сегмент. Направи ми впечатление, че те взаимно се допълват, по-точната дума е, че се балансират, защото имаме нужда и от наборна служба, и от повече от 2% от брутния вътрешен продукт, и от пълна съвместимост, и от многонационални… От всичко, което казахте, имаме нужда. В случая изказвам мнение, че съм приятно изненадан мислите ни да са в една посока. Сигурен съм, че не съм само аз в Комисията, който споделя подобно мнение.
Един кратък въпрос към господин Шаламанов: когато бюджетът за отбрана е бил 3,5%, колко е бил самият брутен вътрешен продукт тогава?
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря.
Заповядайте, господин Шаламанов.
ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ: В абсолютни стойности, естествено, бюджетът е бил много по-малък, отколкото е сега. Брутният вътрешен продукт, без да мога да цитирам, трябва да погледна в документа, е под половината на този в момента. Това беше времето след финансовата криза. Вие знаете, че дори през 1999 г. изтрихме три нули от нашата валута.
Все пак процентът е много важен, защото той акумулира средства. Този растеж беше предвиден именно сега, когато говорим да погледнем след 2024 г., и е въпрос да видим в рамките на 12-годишен период, който е нормалният период за цялостно превъоръжаване, ако стоим на този праг – 2%, а от тях 20% за превъоръжаване, впрочем 2% от 2% за изследвания и технологии, тъй като превъоръжаване с купуване от пазара без научни изследвания, без развойна дейност в България не е целесъобразно, ще се получи много сериозна сума. Не виждаме защо да не бъде направен този поглед, така че да боравим с реалната сума за реалното превъоръжаване.
Фиксирайки се върху тези два или три проекта, които са на стойност три или четири милиарда, само първата им част, ние всъщност се самоограничаваме да видим цялата картина и да намерим най-доброто решение, защото когато човек се самоограничава, той не може да намери и най-доброто решение.
Искам да завърша със следното. Лично за екипа, с който сме работили, сигурен съм, че това споделят всички: няма друг проект в България, освен превъоръжаването на въоръжените сили, който по своята обхватност, технологичност, важност да може да помогне българската държавност да се възроди, да укрепне и да се обедини нацията. Няма друг такъв проект!
Не искам да спекулирам с други проекти, които в момента са на масата – хъбове, атомни централи, но няма друг такъв проект. Ако за 10 години българският народ се мобилизира, похарчи 10-12 милиарда и получи армия изцяло превъоръжена, изключително добре подготвена, с добър Национален военен университет, с въвличане на обществото, с търсене след първите стъпки на механизъм, ако не за връщане на наборната служба, поне за развитие на система за ангажиране на всички млади хора, този проект ще промени България. Заслужава си усилието, заслужава си да имаме визия. Не казваме, че това е единствената визия, само казваме, че без визия, на парче това не може да се случи. Ще пропуснем невероятен шанс за България.
ПРЕДС. КОНСТАНТИН ПОПОВ: Благодаря.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 28

 1. #1
  Балканджи Йово 26 юни 2018, 15:11
   
  53
   
  7

  Трябва вече да се мисли за увеличаване на броя на военнослужещите в армията, а не за нейното съкращаване. Никой няма да ни пази, както ние се пазим.

 2. #2
  Незнаен 26 юни 2018, 15:23
   
  54
   
  4

  "...- Визията е изпратена до абсолютно всички.
  - Не е изпратена.
  - Как да не е изпратена?
  - Изпратена е на електронен носител.
  - Изпратена е по електронен път.
  - Току-що си проверих пощата, нямам нищо.
  - Ще помоля още веднъж да я изпратим..."

  Стига се чудихте защо е такъв хала. Вижте горния разговор между хора, вземащи решения по въпросите за армията, уж важни. Все още тече неравната борба между нашенския политик и електронната поща, вие искате да обсъждат 3D-радари, на които едното D е изпаднало в склада под шинелите. Разговорът е само на една боя по-културен от онзи между Ки и съплеменниците му, когато намериха бутилката от Кока-Кола, паднала от самолет, накъде над Намибия.

 3. #3
  Препоръка 26 юни 2018, 16:04
   
  55
   
  5

  На този продажник Шарлатанов не трябва да се вярва ни на йота! От неговите рИформи, трансформации, планове и визии останахме без армия!!! То това е и неговата (на неговите работодатели) цел!

 4. #4
  Без обяснения 26 юни 2018, 16:16
   
  49
   
  3

  Тия тримата на снимката - до стената...,без всякакви обяснения.

 5. #5
  гтр 26 юни 2018, 16:51
   
  44
   
  5

  Ей шаламанче, още във военото школо беше едно недоразумение. Същия си и сега. Абе, Богданов не го ли пенсионираха.

 6. #6
  Ум Белия Делфин 26 юни 2018, 16:53
   
  13
   
  4

  http://npsd.bg/?q=node/322

  Явно когато председателя на комисията беше началник накаже отбраната,в армията всичко е било наред.Щом е имал време за да се наслаждава на гьобеците в зала тържествена

 7. #7
  Ум Белия Делфин 26 юни 2018, 16:58
   
  8
   
  4

  А другият бивш началник на отбраната напусна ли пленарната зала заедно със съпартийците си?

 8. #8
  Иван Бориславов-2 26 юни 2018, 17:01
   
  32
   
  2

  №4, не е нужно непременно до стената. Може и като помияри на улицата, но за жалост няма кой... Героите от Одрин, Добрич, Дойран, сигурно се обръщат в гробовете ...

 9. #9
  Нет, и ещё раз нет 26 юни 2018, 17:18
   
  6
   
  2

 10. #10
  real deal-111 26 юни 2018, 17:36
   
  10
   
  5

  Хора,има огромна разлика между предложение и решение. Армията има 6000 души нагоре некомплект КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОПЪЛНЕН,А С ИДЕИТЕ НА СВИНЯТА (БЕЗУМИЕТО-ВРЪЩАНЕ НА НАБОРНА СЛУЖБА-ДАНО НЕ СТАНЕ) ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ОЩЕ. Ето какво мисля съкращението ще е на щатни бройки,т.е. от тия 6000 души липсващи ще останат около 3-4 хил. и ще кажем че сме преодолели голяма част от липсите. За чуждата армия:
  -успоредно с Вашингтонския договор има едно отделно споразумение м/у всяка новоприета в НАТО държава и САЩ. Текста е общ,важни са приложенията. Нашите са строго секретни и са много. На Германия са различни и т.н. В това съглашение се описва точно всяка стъпка и ангажимент по военно сътрудничество. Турция напр. работи (и почти винаги е работела,но след "преврата особено") срещу САЩ и затова не биха допуснали тя да се разрастне-съответно и властта на Ердоган. Никой не ни е длъжен и не е нужно да му пука за нас. М/у другото в това споразумение при модернизация на съоръженията за която страната домакин не плати има и клаузи за владеене и собственост... То описва и ФМ-програмите (които ги знаете за какво са). Сега стана ли ясно как и от кого ще купим изтребители и техника. Казах нещо и за Авионамс-Щатите го искат ама никой не ме чу-само минуси. Я сега се разровете в закона за държ.собственост и вижте че има проекто-разпоредба според която : ВСИЧКО ОТ ПРИЛ. №1 на ЗДС (обектите които НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПРИВАТИЗАЦИЯ-летище София,Нац стадион,ТЕРЕМ-Летец и -"Хасково",БЕХ и др.) ВЕЧЕ ЩЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПРИВАТИЗАЦИЯ! Сега стана ли ясно накъде вървим?...

 11. #11
  В момента 26 юни 2018, 17:43
   
  11
   
  2

  Няма нужда от повече съкращения! Във момента тече Акция " Фалшива Диплома .Да му мислят тези с фалшиви Дипломи!

 12. #12
  Ала-бала 26 юни 2018, 18:58
   
  22
   
  0

  Булят ги патките и потките от комисията. Парата и родата им са осигурени. При нужда ще напуснат като плъхове . А Бългерията я пиши бегала. Ердоганя отдавна се облизва.

 13. #13
  капетана 26 юни 2018, 19:46
   
  1
   
  5

  Отговор на коментар: #12

  Аслъ , и галиба ше й по - добре при Ердоганя

 14. #14
  stefan ivanov 26 юни 2018, 21:37
   
  12
   
  0

  to v armiata se napalni samo s jeni ot hiva4ka stana ta GORDA KADROVA4KA

 15. #15
  bati 26 юни 2018, 21:39
   
  20
   
  0

  Това малоумие да те пази чужда армия, с което постоянно опипват терена е като онзи виц, където един предложил на мацка да правят секс и тя се съгласила, при условие, че ще я пази. По едно време се чул вик:
  - Аууууууууууу, пази сееееее!

 16. #16
  Pleven30 27 юни 2018, 08:09
   
  20
   
  0

  Отговор на коментар: #11

  Много ги има тези без военно училище офицер чета!

 17. #17
  Слепота 27 юни 2018, 09:03
   
  16
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  Дядо Йоцо, ти май не си разбрал нищо от прочетеното. В прав текст се казва, че армията е скопена откъм въоръжение, въпреки прахосаните милиарди през годините, а РТВ и ЗРВ са "слепи" и реално са паметници. Къде ще ги назначаващ тези "още хора"?

 18. #18
  Времето неминуемо 27 юни 2018, 15:55
   
  16
   
  3

  Отговор на коментар: #15

  Не знам колко по ген тия тримата са българи,но по текущо съзнание отдавна са антибългари,отродители,соросоидни либерасти,мултикултуралисти и космополити.Те отлично знаят,че Българска армия съставена от българи рано или късно ще им потърси сметка за погрома.Пък не са толкоз стари и поне още по 30 -40 годинки като нищо ще проживуркат,а както светът бавно завива към консервативни ценности,времето но тия либерастни мекерета неминуемо изтича.

 19. #19
  свиня в теменужки 27 юни 2018, 21:05
   
  6
   
  2

  Отговор на коментар: #17

  Той дядо Йоцо е логистик и има други възприятия за реалностите. Те логистиците си мислят, че армията съществува заради ТЯХ, а не те зради АРМИЯТА.

 20. #20
  Коча 27 юни 2018, 21:49
   
  16
   
  0

  Шарлатанов: "Трансформацията в основата си е превъоръжаване – за това говоря".

  Когато чуете някой да споменава думата "трансформация", имайте в предвид че е куха лейка, нищо неразбираща и маскираща невежеството си с понятия, които самите САЩски военни казват че и те не знаят какво точно означава. А означава дълбоко преобразование, т.е. по всяко време по нечии прищявки да се правят всякакви с армията. Тука идва естествения въпрос, какво дълбоко ще преобразува нашата армия, армия на малка държава, която освен отбрана, с друго не е редно да се занимава и на чиито югоизточни граници е Турската армия, която е постоянен източник, във времето, на опасност за България, а и на всички съседи на Турция. Турция е една от малкото държави по света, която продължава политиката си с военни средства. Гърция взема мерки против Турция. България си играе на трансформации, войските са затънали в бумащина, врагът ще го бием с папки и документи, понеже щабовете от това разбират -- папки дела и документи, канцеларии и офиси -- и да искат нямат време да излязат по къра - много папка, много докумени, справки, отчети, анализи, доклади, писма, заповеди и прочие, които дори нямаш време да прочетеш и осмислиш .. военна наука, военни и военно дело затънали в празнословия и бумащина сковаваща военните и военното дело.

 21. #21
  Коча 27 юни 2018, 22:15
   
  5
   
  5

  real deal-111
  26 юни 2018, 17:36 5 3
  ... (БЕЗУМИЕТО-ВРЪЩАНЕ НА НАБОРНА СЛУЖБА-ДАНО НЕ СТАНЕ)

  real deal-111, не само че не е безумие а е главното държавническо решение осигуряващо донякъде военната сигурност.
  Обученото мъжко население, поне по начална общовойскова подготовка си е сдържащ фактор, и е основа за попълване на все по-намаляващия запас и необходимите специалисти с оглед новите въоръжения. Обучението на мъжкото население по начална общовойскова подготовка са достатъчни 2 месеца. А в последствие, във времето, се придобива военна специалност.
  Освен това, преминалите военна подготовка мъже ще имат съвсем различен светоглед и поведение, при всички случаи мисленето на мъжете в обществото ще се ще се извиси, което ще е добре за цялото общество ...
  Военната защита на държавата е дело с голям размах и на него трябва да се гледа с размах на няколко поколения и целенасочено във времето, а не като кон с капаци -- с "хоризонт' близката петилетка. Именно този късоглед, недържавнически поглед на нещата около военната защита на държавата, съответното военно дело и обслужващата го военна наука, доведоха до това, че военната ни наука не успя да предложи необходимото военно дело за военна защита на държавата.
  Военно-научните кадри имат най голям грях към положението на армията -- липсата на знаещи военнонаучни кадри, които да съумеят да изяснят нужното за армията дело, да убедят политици и да го налагат целенасочено. Самата ни военна наука, съвсем не е наясно какво да се прави и как да се прави военна защита на държавата. Никой не мисли за начините, а само оправдания, конференции, празнословия и обща теория -- явен показател че никой не знае какво да се прави.

 22. #22
  real deal-111 28 юни 2018, 00:30
   
  6
   
  6

  Отговор на коментар: #21

  Приятел,ако се знаеш колко си заблуден сам ще скочиш отнякъде...Какъв светоглед бе момче?! Това мъжко население,какво ще яде след това? Я питай другите по-стари къде отидоха не малка част от наборите около 1980 и година. Да ти кажа-при мутрите отидоха с големия светоглед...А за сдържането си много прав-при 400 и кусур хил. инвалида,при 1млн. няколко неграмотници около и малко над 7ми-клас (бъдещите ти набори) ,при 94 хил. престъпници за 2017г. (колко са непълнолетни,ама не от малцинствата историята мълчи,че вярно "ще стане страшно",както често пишат ПАН-овците) наистина е много редно са се сдържаме да предлагаме идиотщини. Къде си тръгнал? Наборната служба означава и смяна на Класификатора,което съм го говорил вече нямам идея колко пъти и не вдявате и това е.... Самите войници не желаят наборна армия (това какво ти говори),защото ще им изчезнат и малкото останали пари,които получават. Дори Свинята (министъра) призна че отпадат на психото,а за сведение психото не би го минала само котката на баба ми (не може да говори горката не за друго)...Престанете с глупостите-с наркомани,глупаци,нацисти никого няма да сдържиш. Да все пак вероятно е противника да умре-ама от смях ,а не от страх....

 23. #23
  It It 28 юни 2018, 12:51
   
  4
   
  1

  Нищо от прочетеното не кореспондира със заглавието. Типичното подвеждащо заглавие, целящо най-малкото увеличаване посещаемостта на сайта, макар, че е ясно срещу кого е адресирана статията.

 24. #24
  чух 28 юни 2018, 18:44
   
  4
   
  3

  Във всяка една област от живота ни е така...винаги е имало предатели, но никой няма да им потърси сметка...

 25. #25
  наборът 29 юни 2018, 14:32
   
  5
   
  3

  Военната каторга (задължителната казарма) ще реши проблемите на женските бащи и другите педераси.
  Освен това ще има кой да дава караул и да запълни кофтите длъжности, че жените-войнички на офицерите не могат.
  Всички длъжности в армията вече са подходящи за жени. На какво основание ще затварят на военна каторга само момчетата без връзки и без пари да се откупят?
  Цялата работа е в откупуването да не го приберат в казармата да спи в едно спално с мангалите и рязаните.
  Образованото българче, майка му едва го изучила да завърши - охааа, падна ли ми в казармата... при рецидивистите цигани.
  Ей това беше наборната казарма и затова я закриха. Сега пак се пробват, да видят народът ще трае ли като скопен вол.

 26. #26
  real deal-111 29 юни 2018, 15:42
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #25

  Не приятелю,няма да я трае народа казармата.както съм казал и преди: бях и набор и профи. Разликата в полза на профито е катастрофална. Има нещо друго което досега не съм споделял във форума,но наборните радетели вече окончателно взеха да минават границата с глупостите си: Свинята малоумници (не говоря за колегата на чийто коментар отговарям) иска децата ви за външни мисии,а не за превъзпитаване. Иска да спре парите на контингентите и тогава всички ще напуснат. Няма да има кой да ви обучава наборите. Също така ако момчетата ви умрат на служба НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ,защото не са служили тука и са били наборни,съответно задължени ,а за това помощ няма. Ще ви пусна и едно видео друг радетел на казармата Евгени Минчев. вижте някъде около 0.30 сек за какво става въпрос: https://gospodari.com/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-video39078.html
  Сега същия тоя боклук,подобно на вас, иска казарма за да не ходи той да изпълнява дълга си.
  казарми и тн.) Та с тия глупости той (Свинята) ще връща казармата за 100 млн.годишно-бабината му трънкина! Нямам нищо против военната подготовка на българските граждани, НО САМО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ Е ДОБРОВОЛНА! Защо? Защото имаме един набор от 16-18 хил .души (по думите на Свинята) ,които ако ги приложим количествено към сегашната численост представляват около 60-80 % от нея . 16-18 000 от около 26-30 хил., прави си сметката.... Та ми казва че 70% от армията (всичката гнус ) ще са набори,а тия по щабовете- платени. Циганите какво ги правим,защото ако ми казва че отново ще се разминат между капките ,понеже не се предвиждат трудови войски,а алтернативната гражданска служба е нещо АДСКИ МЪГЛЯВО то що си не гледа работата,да не кажа друго! А ако смята че за 6 мес. ще "смени чипа" на човек с вече изградено самосъзнание (по добър или лош начин изградено е друга тема) май чипа,трябва да си го смени той и то по-бързо....

 27. #27
  наборът 29 юни 2018, 20:16
   
  3
   
  1

  Задължителната военна каторга е голяма далавера, като всеки кръвен данък. По тези земи си е сладък кеф - влизаш му в къщата и му вземаш момчето, за да си го ползваш за негова сметка.
  В България циганите с кеф ще влизат в казармата - да ядат и спят без пари и да се научат да стрелят.
  На турците даже ще им плащат да служат, да изучават българските тактики и оръжия.
  Никой няма да смее да ги бара, защото ще са мнозинство в казармата - още последните набори преди десет години бяха предимно цигани и турци, българчетата бяха изплашено малцинство.
  Турция и Хелзингския комитет ще защитават турците и циганите в казармата, ще го ядат хуя българчетата.
  Здравата ще се плаща на лекарските комисии да отърве образованото българче спането с корави цигани, турци и полуидиоти. Рецидивистите и "превъзпитаните" в затворите са отделна група "набори".
  После майките, сестрите, съпругите, гаджетата - всичко ще дават на командирите да се "грижат" за "войника" им.
  Как ще свърши всичката тази простотия? С масови убийства и "самоубийства".

 28. #28
  БЪЛГАРОФИЛ 02 юли 2018, 16:42
   
  8
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  ПРИЯТЕЛЮ ,ДРУГАРЮ ЙОЦ(В)О,

  "армията" се СПОМИНА,

  "държавата" ЩЕ я ПОСЛЕДВА АКО,

  СПЕШНО НЕ СЕ СМЕНИ АНТИ-БЪЛГАРСКАТА
  ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА,КОЯТО РАБОТИ ЗА ЛИЧНОТО ОБОГАТЯВАНЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ-
  ("политици" и мутри)
  И
  американските АНТИ-РУСКИ ИНТЕРЕСИ!

  ДОЛУ НЕОКОМУНЯГИТЕ - натовци Г€РБ$П!

  АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker