Доклад на САЩ за България: Корупцията е ендемична

Pan.bg 20 юли 2018 | 18:58 views (1120) commentaries(2)
img
dir.bg


Доклади отбелязват растежа в няколко икономически сектори

Държавният департамент на САЩ публикува годишните си доклади за инвестиционния климат по света за 2018 година.

В докладите България е описана като държава, считана от много инвеститори за привлекателна инвестиционна дестинация, която предоставя на новите инвеститори държавни стимули. Отчетено е, че страната ни предлага едни от най-евтините работни места в Европейския съюз (ЕС) и ниски и равни корпоративни данъци и данъци върху доходите. Няма законни ограничения за чуждестранната собственост или за контрола върху фирмите.

Докладите отбелязват растежа в икономически сектори като разработване на софтуеър, бизнес аутсорсинг и услуги за техническа поддръжка, като същевременно отбелязва, че ИТ и бекофис аутсорсинг секторите са привлекли много американски и други чуждестранни компании в България, включително Кока Кола, която наскоро откри в София развоен център за интелигентни технологии.

Същевременно чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойствие относно върховенството на закона в България. Корупцията е ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти и в енергийния сектор.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, дължащ се на миграцията и застаряването на населението, става все по-осезаем и повишава разходите за труд в избраните сектори, се казва още в доклада на Държавния департамент.

Инвеститорите посочват и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, като например непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, бавни процеси в съдебната система и ограничено прилагане на правата върху интелектуалната собственост.

От началото на 2018 година българското правителство открито обсъжда вероятността за прекратяване на дългосрочните си договори с два големи американски инвеститора, цитирайки необходимостта да се съобрази с регулаторните политики на ЕС. Една друга американска компания продължава да среща сериозни регулаторни и вероятно политически препятствия в опитите си да конкурира чужда компания с непоклатими позиции на българския енергиен пазар.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Саранди Ръгов 20 юли 2018, 21:27
   
  5
   
  0

  Крадецът вика, дръжте крадеца!

 2. #2
  bati 21 юли 2018, 17:08
   
  1
   
  0

  Е, хем ниски заплати, хем над закона, хем с плоски данъци, хем високо квалифицирани работници за без пари... Какво е необходимо за съществуването на подобен модел? Ами корупция. А те не искат да плащат на корумпелите довели довели страната ни до такъв инвестиционен рай за паразитите и ад за живота на населението.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker