ЗАПОЧВА СЕ ПО СЪЩЕСТВО: Косово и Албания в една монархия

Pan.bg 11 авг 2018 | 18:51 views (1423) commentaries(1)
img fakti.bg


Албанският принц Лека Зогу Втори предлага обединение на двете държави

Албанският принц Лека Зогу Втори предложи Албания и Косово да се обединят в една монархия, като подчерта, че националното единство би било идеално и за двете страни, предаде агенция МИА.

В интервю за в. "Диели" принцът подчерта, че откакто кралското семейство се е върнало от изгнание през 2002 г., неговата работа била да отстрани бариерите между албанците и да пропагандира обединение на албанците на Балканите.

Той каза, че "Велика Албания" като конституционна монархия може да осигури по-голяма политическа стабилност от сегашната политическа система. Той посочи Великобритания и други европейски монархии като пример какво може да постигне Албания в бъдеще като конституционна монархия, ориентирана към Запада.

На въпрос дали е готов да стане крал на Косово и Албания, принцът каза, че за него това ще бъде не работа, а голяма чест.

Принцът изтъкна, че обединението на Албания и Косово е политическа идея, която е подновена, след като Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

"Косово е предимно албанско и споделя с Албания някои общи неща като образованието и външната политика. Културата и търговията също са до голяма степен обединени", смята принцът.

Трийсет и шест годишният принц Лека Зогу Втори е единствено дете на албанския престолонаследник Лека Зогу, който почина през 2011 г. Лека Зогу беше привърженик на формирането на Велика Албания, в която освен Косово да влязат и Прешевската долина в Южна Сърбия, западните части на Македония, както и части от Черна гора и от областта Епир в Гърция.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Емил Александров 12 авг 2018, 12:40
   
  2
   
  0

  Какви глупости говорите Албания е република стига сте лъгали хората тъпаци Албания е толкова монархия колкото България е нормална държава

Напиши коментар

Задължителни полета*

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration
eXTReMe Tracker