Кольо ПАРАМОВ: ВЪВ "ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ" ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!

Pan.bg 17 авг 2018 | 11:42 views (1891) commentaries(12)
img Във „Визия за България“ трябва да се говори за национализация
„Неравенството е голямата опасност за демокрацията“, Джоузеф Стиглиц
За Pan.bg - Кольо Парамов


Преди няколко дни депутатът-милионер от БСП и председател на Комисията по икономическата политика и туризъм към парламента Петър Кънев в интервю за агенция „Фокус“ коментира проекта на БСП „Визия за България“, където изрично подчерта, че във визията не се говори за „национализация“. Като споделям левите си политически идеи, искам изрично да подчертая на другаря-милионер Кънев, че БСП трябва наистина да говори за национализация. Трябва. Иначе му се вижда краят, а той няма да бъде твърде добър. В интервюто си другарят милионер Кънев изрично цитира нобеловия лауреат Джоузеф Стиглиц, че „неравенството е голяма опасност за демокрацията“. Не мога обаче да разбера едно – кой създаде неравенството? И второ – макар че Кънев изрично подчертава за бедността, допълвайки, че в БСП е дошъл „един момент, в който ние трябва да започнем този дебат, за да видим накъде ще вървим нататък“. Струва ми се, че и този път БСП ще избяга от реалиността, както прави от 1991 г. насам. И понеже първи напуснах като народен представител партията БСП още през 1993 г. след 20-годишно редовно членство, четвърт век от тогава насам ме наричат предател. Дори наскоро, преди месец-два на приема в Руското посолство по случай Националния празник на Русия бившият шеф на следствието генералът-другар Коцалиев уточни, че наистина съм голям предател.

Сега искам да кажа на БСП нещо искрено и лично. Независимо за какъв предател ме приемате – голям или малък, за мен няма значение, но това, което ви казвам, за вас има огромно значение! В лявата политика основният лайтмотив за успех е успехът на мнозинството, а не на олигархията. Главната задача, която БСП изпълни за последните 25 години през прехода е да продуцира, роди и укрепи олигархията в България. Особено през управлението на Сергей Станишев, когато България се превърна в територия на задкулисната престъшност, разграбване и вторично натрупване на капитала. Станишев и Първанов с разтворени обятия приеха принципите на първичния капитализъм от края на 19-и век, утвърдиха поземлена реформа, която изцяло изкриви принципите на пазарното равновесие. Неслучайно наскоро Тихомир Безлов написа „до 1944 г. от Стамболов нататък всички политици се стараеха да няма


концентрация в българското земеделие, за да не се случва това, което се случва в момента. България е малка страна и земята е концентрирана в 100-200 души. Иронията е другаде, че това вече се случява с европейски пари“. А сега БСП уточнява дали е виновна за това. БСП подцени този фундаментален проблем и той я изхвърля от политиката в най-скоро време. БСП с умисъл на своите лидери се направи на приспана и не пожела да прогнозира и да изчисли докъде ще стигнат балканските български латифундисти. Те стигнаха твърде далече и днес диктуват взаимоотношенията на преразпределението, а утре изцяло и политическата реалност. Нима председателят на Икономическата комисия в парламента другарят-милионер Кънев не знае за годишните парични потоци към българската олигархия? Не знае ли какви пари са усвоени по програмата „Сапард“ до днес? Не знае ли, че това е несъразмерност и тотална изкривена доходна политика? Защо не знае другарят-милионер Кънев и кога евентуално ще научи, за да прозре необходимостта от национализация?

На първи август тази година публикувах една статия в BIG5, Афера и други медии със заглавие „Ликвидацията на олигархията – първа и непосредствена задача в България“. Получих доста заплахи, обаждания и критика, че като комунист съм се преродил във фашист. Дори и това, че изказаното ми мнение не кореспондирало с това на доброто ченге от ДС. Аз искам да кажа една голяма истина, която изкривява стандарта на живот в България, прави я за вечно последна в Европа. Обвиняван съм в неточност, когато цитирам ущърба, породен от олигархията в България. Сега искам да напомня на БСП с факти от БАН, а не с „някакви неточни изчисления на Кольо Парамов“. Искам да ви уточня нещо важно - ¾ от директните плащания в земеделието са получени от 3700 физически и юридически лица, които на практика представляват само 100 свързани лица. Това заявява доцентът Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания на БАН пред БНР миналия ден. Той изрично уточнява, че цитира данни от доклад за предишния програмен период. Става въпрос за 18 млрд. евро, а икономистите заобикалят това число.

Това са половината от парите, които влизат в България по линия на европейските фондове и на Европейския съюз. Говоря не само за субсидиите, а за общата селскостопанска политика“. Огромна сума пари“, уточнява доц. Буюклиев. Според него подобна концентрация на толкова много пари в малко хора няма в нито една от близките ни географски и исторически страни. Идва времето, в което БСП ще разбере как към тези 18 млрд. евро ще се добавят още едни 24 млрд. евро за следващия програмен период, а получилите за предишния 3 700 души са станали вече 3950, а свързаните лица от 100 са вече около 560. Когато го разберат, дано да го проумеят, че така България не може да продължи, защото няма държава в Европа, в която да се получават субсидии за повече от 10 000 дка земя и никъде не се произвеждат така милионери. В най-бедната държава България – най-богатите милионери.

Да ви са честити на БСП милионерите. Вие създадохте закона и практиката. И навсякъде продължавате да говорите, че няма да има национализация. Вие сами ще я предизвикате заради парадоксалната политика към богаташите и олигархията, които сами родихте, лансирахте и утвърдихте. Да ви са честити! А за омразата към вас тевърва ще разберете! Поздрави за другаря-милионер Петър Кънев с уточнението, че икономическата му комисия е замръзнала в края на 19-и век. Милионерът-капиталист е в ярка невъзможност и противоречие да се титулова като социалист. Може само да се ползва от това обствоятелство така, както го и прави.

Кольо Парамов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Граф 17 авг 2018, 12:18
   
  15
   
  3

  Кольоо, Кольо, късно е вече, кое по- напред да национализираме?Пиша го всеки ден. Започваме с Гергов свинара мазник- панаира и ЦУМ

 2. #2
  Балканджи Йово 17 авг 2018, 12:26
   
  15
   
  3

  А могат ли милионерите да се преборят с бедността на народа?

 3. #3
  Борис 17 авг 2018, 14:31
   
  16
   
  2

  Коьо, както за винаги си прав! Бсп не са Бкп, банка ДСК не е Държавна спестовна каса, ФК ЦСКА, не е централният спортен клуб на армията. Театърът на армията няма нищо общо с министърът на отбраната и настъплението и провежда представления във формированията на ба. А доколко военно медицинска академия е военна и висшето ни военно образование е военно е дълго за обяснителен режим!

 4. #4
  Борисе, Борисе! 18 авг 2018, 00:35
   
  7
   
  10

  И защо трябва да е, като в онова време? Нито може вече, нито трябва. Светът или поне 90 % от него се развива без национализации. С лична инициатива. А национализацията води до пасивно поведение на хората. Доказано и у нас, в България. И да го оставим този Колю да остроумничи на национализаторска тема! С национализации ще заприличаме на Венецуела.

 5. #5
  Граф 18 авг 2018, 05:37
   
  13
   
  4

  До #4. Примерите с Китай и скандинавските държави не са в твоя полза

 6. #6
  НАЦИОНАЛИСТ 18 авг 2018, 12:06
   
  12
   
  7

  ТАМ КЪДЕТО ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЯВАНЕ НЕЗАБАВНО ЗАКОНА КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО....,НО ЗА ЦЕЛТА СИ ТРЯБВА ПЪРВО:

  АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

  ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

 7. #7
  Djepeto 18 авг 2018, 13:25
   
  9
   
  10

  До №6 националист :
  Как можем да застанем зад теб и да те изберем в следващото управление на държавата България ?
  Компетентен си по много въпроси ,чета написаното от и се възхищавам.....
  Грехота е народа ни да не гласува за теб.
  Но ми се струва че е по-добре да избереш само един псевдоним ,защото така се обърквам.

 8. #8
  МНОГО СМЕШНО! 18 авг 2018, 16:36
   
  11
   
  8

  Отговор на коментар: #7

  :))
  МНОГО ПОЗДРАВИ ОТ
  ПИНОКИО (румИн- прИзидентина)!

 9. #9
  Djepeto 18 авг 2018, 21:38
   
  6
   
  6

  До № 8 МНОГО СМЕШНО
  Това ли е вашия отговор на моя въпрос......?

 10. #10
  Милионери -изпиха кръвта 22 авг 2018, 11:00
   
  1
   
  1

  Бедна държава , раздадена на 200-300 велможи ,които изпиват кръвта на милиони бедни хора.

 11. #11
  real deal-111 22 авг 2018, 21:56
   
  2
   
  1

  Много искам да попитам господина от статията,за каква национализация говори? Ако е за предприятия (бизнес и т.н.) добре. Но ако е за национализация като време оно (липса на частна собственост-без собствени жилища,коли и т.н.) господина да вземе да си е*е майката без извинение...Това вече няма как да стане и НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА. ПРАВ Е №4!

 12. #12
  Швейк 23 авг 2018, 07:45
   
  2
   
  1

  Ех мечти, мечти...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker