Трима социолози разкриха задава ли се предсрочен вот и кои партии остават на сцената, ако изборите са днес

Pan.bg 26 сеп 2018 | 00:01 views (547) commentaries(0)
img
pik.bg


Политическите нагласи у нас към момента коментираха пред бТВ социолозите Юрий Асланов от "Афис", Васил Тончев от Сова Харис и Димитър Ганев от "Тренд".

Основната тенденция е, че правителството влиза в най-критичния си период. Нарастват страховете за бъдещето заради различните аспекти на икономиката, което се съчетава с рязко недоверие към партии и институции, което инкасира най-големи загуби за управляващите, смята Юрий Асланов.

Достатъчно мощни да парират опонента, но недостатъчно силни да наложат нови тенденции окачестви Васил Тончев основните политически сили.

Димитър Ганев посочи, че тенденцията е при парламента - 4 месеца върви все надолу по доверие. И за правителството, и за президента няма тенденция, има спад само този месец. Август беше тежък и горещ с търговския регистър, фалита на "Олимпик" и катастрофата край Своге. Има обективни обстоятелства, които могат да разместят и основните пластове, коментира той. Проблемите в елита не доведоха до разместване на структурите в електоралните пластове. Проблемите долу обаче могат наистина да разместят пластовете. Вижте Мая Манолова, която се занимава с проблемите на хората, тя е горе, а тези, които се занимават с проблемите на елита, са долу в социологическите стълбици, посочи Ганев и поясни, че вдигането на заплатите на администрацията цели да тушира напрежението.

Имаме богат опит на напрежение между президент и премиер и тези спорове винаги завършват с победа на президента. Премиерите винаги понасят негативите. Ганев е прав, че това са битки в елита. Реално нещата ще започнат да се променят, ако някой успее да спечели разговора за бъдещето, тъй като хората няма какво по-лошо да си помислят за политиците от тук нататък, коментира Асланов.

Никой не може да бъде българският Орбан или българският Макрон. Никой не може да излезе на пистата и да реши проблемите. Не е мярка да се вдигат заплатите в бюджетната сфера, да се раздава на калпак е замазване на положението, каза Тончев, който преди час коментира първо пред ПИК, че трябва да се разчисти със съкращения администрацията и от там трябва да дойде вдигането на заплатите.

Общественото мнение може много лесно да се възбуди и да се отиде на предсрочни избори, според Тончев.

Мисля, че правителството може да добута до следващата година без предсрочни избори, но те ще губят повече от присъствието
си във властта, отколкото ако останат в нея. Това е началото на края, смята Юрий Асланов. И това е не само заради умората, а и заради обстоятелствата, които се натрупаха, допълни той.

Три основни партии - ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни за парламента, както и патриотите, смятат социолозите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker