САЩ назоваха принципите на новата си политика в Източна и Централна Европа

Pan.bg 21 окт 2018 | 06:55 views (679) commentaries(2)
img
http://pogled.info/svetoven/sasht-nazovaha-printsipite-na-novata-si-politika-v-iztochna-i-tsentralna-evropa.98363


/Поглед.инфо/ В течение на дълго време Западът не възприема конкуренцията за влияние в Източна Европа, заяви помощник-държавният секретар на САЩ по делата на Европа и Евразия Уес Мичъл по време на мероприятие на Атлантическия съвет – американски експертен център по международните въпроси.

Записът на речта на Мичъл съветът е публикувал в „Туитър“.

Пред САЩ стои задачата „да укрепи Запада, за да противостои на растящото влияние на съперниците“, допълва чиновникът. Преди всичко тази задача трябва да се изпълни на „далечните граници“ с подкрепата на държавите, които „се опитват да защитят своята независимост“. Сред тях Мичъл назова Украйна и Грузия: те са се сблъскали със заплахата за държавния суверенитет. Страните от Централна Европа са заплашени от „политическо и икономическо проникване“ във вътрешните дела, което може да раздели НАТО.

Стратегията на САЩ по отношение в Централна и Източна Европа се основава на следните принципи, заяви чиновникът. Вашингтон, на първо място, ще постига „позитивно влияние“ зад границата посредством своя имидж. „Америка е могъща демокрация, ярък маяк на свободата, чиято светлина привлича другите“, обясни Мичъл. Вторият принцип е, че САЩ очакват страните, на които Америка помага, „да не допускат съперниците“.

„Западна Европа не може да продължава да засилва своята енергийна зависимост от същата Русия, от която я защитава Америка“, дава пример дипломатът. Неприемливо е съюзниците на САЩ в Централна Европа да поддържат енергийни проекти като „Северен поток-2“, допълни той. Това прави целия регион по-уязвим пред Русия.

Третият принцип е САЩ да ужавават териториалната цялост и суверенитета на съюзниците си – Украйна, Грузия „и дори Беларус“, „бастион, защитаващ от руския неоимпериализъм“.

Последният принцип се заключва в това, че Вашингтон очакват държавите да уважават своите съседи „Няма да признаем териториалната агресия на Русия срещу съседна Украйна и няма да приемем хищническия натиск чрез заеми за Централна и Източна Европа“, допълни Мичъл.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Глобальная авантюра


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Стойо 21 окт 2018, 11:55
   
  10
   
  1

  Изтича ви времето, кравари, колкото и да се правите, че не го забелязвате.

 2. #2
  Geocom 21 окт 2018, 21:26
   
  4
   
  1

  Преди всичко тази задача трябва да се изпълни на „далечните граници“

  От кога станахме „далечните граници“ на САЩ.

  „Западна Европа не може да продължава да засилва своята енергийна зависимост от същата Русия, от която я защитава Америка“

  А някой пита ли ЕС дали иска Америка да я защитава

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker