УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ В БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ С 20 ПРОЦЕНТА?!

Pan.bg 22 окт 2018 | 21:15 views (11543) commentaries(8)
img
Над 5500 длъжности за военни остават незаети към момента, но това не застрашава боеспособността на Българската армия, защото хората, които служат в нея дават всичко от себе си, смята военният министър Красимир Каракачанов.

Според него за българските военни винаги е важен духът и мотивацията и даде пример с миналото, когато при подобна ситуация, българският войник е правил чудеса.

Трябва да се направи всичко възможно военната професия да бъде по-престижна и по-привлекателна, посочи Каракачанов и отбеляза, че едно от задължителните условия е увеличаването на заплатите на военнослужещите.

В тази връзка се очаква през тази година заплатите в сектора да бъдат увеличени с още десет процента, каза той, цитиран от БТА.

Той посочи, че е представил пред финансовото министерство визията си за необходимите средства за модернизация и поддръжка на съществуващата бойна техника при формирането на бюджета за следващата година.

Каракачанов коментира, че продължава и работата по въвеждането на доброволната военна служба и изрази надежда, че до края на мандата, тя ще бъде въведена.

Много млади хора, завършили средно образование влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат.

Средно по 12-13 човека напускат преди да положат клетва, след това има още един отлив и след края на първия семестър нещата се установяват, каза министърът.

Според него затова е необходимо да се възстанови пълноценното военно обучение в училище, за да знаят младите хора какво да очакват след това, ако решат да продължат в редиците на Българската армия.

В петък Красимир Каракачанов поздрави първокурсниците от 145-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

Въпреки вдигането на заплатите и намаляването на изискванията за войници, по-конкурсите на МО все още не се явяват достатъчно кандидати.

Екипът на Каракачанов разчита проблемът да се реши с помощта на доброволната военна служба. Законът за въвеждането ѝ още не е готов и няма представени финансови разчети.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността.

Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба.

Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на


сигурността.

Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение.

Засега се предвижда да бъдат открити най-малко два центъра – в Плевен и Сливен, в които те да бъдат обучавани. Обмислят се и още регионални центрове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  чух 22 окт 2018, 21:40
   
  15
   
  0

  Чух, но не вярвам...

 2. #2
  Хайде бе. 22 окт 2018, 21:53
   
  21
   
  1

  Много млади хора, завършили средно образование влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат. От 150 постъпили за месец са напуснали 30 човека.И на две седмици по една или друга причина си отива по един двама!! Това е цялата истина!!! За 700лв основна никой няма да дойде да го занимават със глупости ....

 3. #3
  Преуспяващ военен 22 окт 2018, 22:22
   
  23
   
  1

  Стига с такива статии... Че хазяйката ми ги чете...

 4. #4
  asf 22 окт 2018, 22:45
   
  16
   
  0

  Стига сте писали глупости. Няма да се увеличават заплатите с 20 %. Койси ги измисля тия глупости. Стига сте провокирали напрежение шибани педалчета....

 5. #5
  real deal-111 22 окт 2018, 23:36
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #4

  Добро утро,бабо Илийце! Толкова ще видите и Миг-ове и хеликоптери от Свинята! Ама не ! Той (видиш ли) мислел за вас,не бил (защото ремонтира-по точно опитва да ремонтира руската техника) американска подлога....Сега виждате ли го на какво мяза?! От кога ви говоря ,че тоя е бедствие каквото второ няма! Не вдига заплатите на армията,а с новите промени в ЗОВС (проект все още на чл.212-за глупостта да се вкара и длъжността) ще диференциират възнгаржденията по такъв начин че ще си е направо дискриминация. Още една информация и то от ПАН: 1000 офицери са напуснали м/у май 2017 г. и май 2018 г. Оръжието на армията-яма да се върне повече..
  "Четвърти пък рисува ситуацията с пример така: "Пистолет „Макаров“, който е на въоръжение в Българската Армия, има 8 патрона; Sig Sauer P226 - 20 патрона. Направете проста сметка - при 2 пълнителя един войник ще разполага в бойна обстановка с 16 патрона, а другият при същите условия с 40 патрона". А това пък вече въобще не го коментираме. Колко качествен е особено Макаров на дистанция повече от 25м. -Всички врагове "треперят" от "ужас"Казарма=.Абсолютно безсмислено гълтане за на пари-за 6 мес./1 год. и т.н. Професионалната армия договора ѝ е основния плюс-вземаш един човек и го обучаваш с ясната представа че поне 3 год. след това той ще е длъжен да ти служи-в тоя смисъл ако иска по-малко доброволната служба е някак по-удачно решение. Иначе те ще отиват (те и сега отиват) на терминал 2 и ще гледаме как Турция пази небето ни и не само.
  "ГЕРБ са против задължителна военна служба и предлагат в рамките на мандата доброволна военна служба за младежи и девойки, както и военно обучение в гимназията и в университета."
  И слава богу иначе цялата армия ще си отиде и няма да се върне повече..Как върви договра за Миг-овете ако не е тайна?! Или май е сключен проформа и не върви (това вече е тайна-тихо тихо) Пак ли Ненчев ,Найденов и др. са виновни,а Свинята херувимче?!! Не не е. И още много много гафове...

 6. #6
  Диверсант 22 окт 2018, 23:56
   
  14
   
  0

  От обявени 221 места за курсанти едвам са смогнали да намерят 155 кандидата. По този начин никога офицерите няма да са достатъчно, но това беше ясно още през 2000г. когато съкращаваха млади офицери.

 7. #7
  "ВИНОВЕН" ВВСар 23 окт 2018, 06:51
   
  7
   
  4

  В НАШАТА БА СА ДОСТАТЪЧНИ 10 ГЕНЕРАЛА,,
  А НЕ НАД 40 ГЕЙРАЛА....!

  СПАСЕНИЕТО Е САМО ЕДНО:

  СПЕШНО:

  АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!
  И
  НАРОДЕН СЪД!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

  ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 8. #8
  кадровак 25 окт 2018, 17:53
   
  2
   
  0

  Как да се запълнят местата в армията като тези, които желаят да влязат не се допускат? Пример: "елитната" Карловска бригада. Някакви измислени тестове, все едно за космонавти ги подготвят. В същото време братята от Розино и околностите влизат по партийна линия, без да могат да си напишат правилно името и с манипулирани резултати от изпита по ФП. Как да кандидатстват младежите, като не се обявяват всички свободни места? Нима в елитната бригада има само 35 свободни места и то само в 1МБ ??? Е, няма как да искате да си запълните местата, а да не ги обявявате.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker