АКО СИ УЧИЛ И АКО ИМАШ РИСКОВА ДЛЪЖНОСТ- УВЕЛИЧАВАТ ТИ ЗАПЛАТАТА В АРМИЯТА!

Pan.bg 29 окт 2018 | 13:19 views (5554) commentaries(13)
img
Длъжността и званието ще определят военните възнаграждения, реши правителството

Образованието, натоварването и рискът ще са сред критериите, от които ще зависят заплатите на военнослужещите. Това стана ясно от одобрените от правителството проектопромени в Закона за отбраната и Въоръжените сили.
С новите текстове заплатите ще се формират според званието и длъжността. Така кабинетът възстанови положението, което беше в сила до 2003 г. От тогава до сега на военните се плаща само за звание, което през годините доведе до уравниловка, демотивира хората под пагон и задълбочи некомплекта.
Според правителствените мотиви новият начин ще формира заплатите на военните в зависимост от степента на компетентност и отговорност съобразно разположението им в йерархичните нива и присвоените им военни звания. Целта е възнагражденията да зависят от образователния ценз, квалификацията, степента на отговорност, професионалния опит, физическото и психическото натоварване, посочват от МС. Очаква се така да се подобри кариерното развитие на военнослужещите, да се създадат ясни правила за преминаване на военнослужещите от една длъжност на друга и да се стимулира желанието им за развитие и служба под пагон. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2019 г.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  хоминид 29 окт 2018, 16:48
   
  5
   
  11

  Ако си учил и имаш рискова длъжност, ще ти увеличат заплатата. А ако не си учил-жална ти майка. Ще ти я намалят. Ставаш рисков контингент. Шефът ще те гони. Най-малко ще те гледа лошо. И ще ти мърмори. Ако си учил,ако си учил,Акооооо си учиииил! Не си живял,не си живяааал напразноооооо! Перифраза на Лили Иванова.

 2. #2
  Балканджи Йово 29 окт 2018, 17:02
   
  20
   
  14

  Натоварването и рискът, без съмнение трябва да са определящи за заплатата, но не така стои въпросът с образованието. С какво ще е по-полезен един войник с висще образование от другите със средно. И ако се плаща за образование, трябва да има различни надбавки за бакалаври, магистри, за две и повече висшета. Средното образование също има различни видове - гимназии, математически, езикови, техникуми и т. н. Отделно има и различни полувисшета образования. Различно ли ще се оценяват те.
  За офицерите второто гражданско висше ще се заплаща ли както ВА. И много други подобни въпроси ще възникнат.
  Всичко това е безсмислица и поредната глупост на МО-то.

 3. #3
  "ВИНОВЕН" ВВСар 29 окт 2018, 17:42
   
  8
   
  12

  Отговор на коментар: #2

  АЛОООО ДЯДО,ТИ ЛИ СИ....,ДЯДО,...!?

  -ДА ДЯДОВОТО АЗ СЪМ!

  -ДЯДО ,МОЛЯ ТЕ ДАЙ НЯКОЙ ЛЕВ ЗА ЕДНИ БЕДНИ ДЕЧИЦА,ДА ПОМОГНЕМ ЗА КОЛЕДА ДЯДО...!

  -АМА ,КОЙ СЕ ОБАЖДА...!?

  -ДЕСИ СЪМ БЕ ДЯДО,ДЕСИ-първата "дама"
  ОТ ФОНДАЦИЯ "ГОЛА ВОДА'....!

  -ЗДРАВЕ ЖЕЛАЕМ ДРУГАРКО ДЕСИ,
  ЗДРАВЕ ЖЕЛАЕМ,
  А ПАРИТЕ КАК ДА ГИ ДАМ,И КОЛКО.... ?!?

  -ХВЪРЛИ ГИ ПРЕЗ БАЛКОНА ДЯДО,
  НАШ ДРУГАР МУРГАВ СЪТРУДНИК ЩЕ ГИ ВЗЕМЕ,ПОНИМАЕШ!?

  -ТАК ТОЧНО ДРУГАРКО ДЕСИ ,ТАК ТОЧНА,
  СЛУШАМ И ИЗПЪЛНЯВАМ!

 4. #4
  "ВИНОВЕН" ВВСар 29 окт 2018, 17:54
   
  12
   
  11

  Отговор на коментар: #2

  ДЯДО,А КАКВО Е НАТОВАРВАНЕТО И РИСКА
  ПРИ "ЧЕРПАЦИТЕ"-ТИЛОВАЦИТЕ
  (ЛОГИСТИЦИТЕ-МРЪСНИЦИТЕ),

  МОГАТ ЛИ ДА ПРЕПИЯТ ИЛИ ДА ПРЕЯДАТ НА НЯКОЙ СЛУЖЕБЕН БАНКЕТ,ИЛИ ДОКАТО ПРАВЯТ НА ШЕФъ "ОМЛЕТ"...!?

  ПО-ЗДРАВ:

 5. #5
  глупчо 29 окт 2018, 20:41
   
  10
   
  20

  Ex, нещастник си ти № 4 - НЕЩАСТНИК! Що така бе душо, що така обиждаш? Ще те накарам да пренесеш един сандък пиротехника или изстрели " ІІІ категория " забранени за стрелба......после кафявото петно на панталона ще ти стане знаме . Не лошо с логистиците, нещастник такъв! Ти ако знаеше че един складажия на забранени БП има риск по голям от рамбовците от 68 щеше да мълчиш!

 6. #6
  Още един вариант 29 окт 2018, 20:42
   
  3
   
  1

  Ако си само АКО?

 7. #7
  До N 1 30 окт 2018, 08:14
   
  18
   
  0

  Явно ученето има смисъл,защото да да перефразираш Лили Иванова с текст от песен на Емил Димитров не е правописна грешка а умственна.

 8. #8
  Дарко попа на заплатка 30 окт 2018, 17:40
   
  8
   
  0

  Много ясно,че ако си учил трябва да вземаш повече пари.Нормално ли е Д_митров в автоработилницата да е старшина с 3-ри диплома.
  Не е възможно ли ?......

 9. #9
  учил недоизласил 05 ное 2018, 16:08
   
  5
   
  2

  Учил, ама къде се пита във въпросът? В мухлясалата овенна Алма Матер , УНИ БИТ (библиотекарския де), Смоленския факултет на Варненския Свободен Университет или в бившия Институт за селски учителки в Шумен

 10. #10
  stefan ivanov 05 ное 2018, 18:51
   
  8
   
  0

  a nai mnogo htese vdignat zaplatite na jenite zahtoto se ubivat ot rabota

 11. #11
  Без дебили и функционални неграмо 06 ное 2018, 09:48
   
  6
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Принципно не си прав. Съвременните армии са технологични и местата за абиригени,които може и физически да са здрави,но умствено могат само да държат и стрелят с пушката все повече намаляват.
  Дори бъдещият,а и на много места вече реален пехотинец от бъдещето ще има,а и има сложно оборудване,което дебил с подарена диплома за средно образование въобще няма да може да управлява и използва. От функционално неграмотни хора армиятя няма и ще продължи да няма да има полза - те само ще съсипват новата техника и оръжия,които евентуално ще се въведат на въоръжение. В САЩ отдавна са открили топлата вода - там всяко усилие,дали физическо,с риск или умствено се оценява и заплаща и въпреки това имат поблеми с набирането на наемници. Ако продължим да наемаме функционално неграмотни хора,то те в най-добрия случай ще стават за метене на плаца от листа и частично и донякъде за охрана. Реално на много места това се прави.

 12. #12
  Милиарди на вятъра 06 ное 2018, 10:42
   
  8
   
  0

  Някой задава ли си въпроса защо съветската армия до Москва,че и до Сталинград яде бой като маче у дирек от немците? От началото на войната,та до самия и край съветската армия е по-ногобройна от немската. През 1941г. оръжията на съветската армия са съпоставими с оръжията на немската и въпреки това е изправена на границата на разгрома. По-голямата част от съветските войници се биеше героично и самоотвержено,но въпреки това нащо съществено им липсваше. Причината е по-ниското образование,техническа,огнева и тактическа грамотност на съветския войник. Съветският войник в хода на войната трябваше да се учи и доучва да борави с модерни оръжия и на маневрена тактика и чак когато се научи с цената на реки от кръв и относително се изравни с немците започна да побеждава.Красимирчо Каракачанов не бива да се подава на натиска критериите за приемане на военна служба да се занижават. Така или иначе нова техника повече или по-малко ще се въведе и какво става тагава? Неграмотни и полуграмотни военни ще трябва да боравят със сложна техника. Ми те за 2-3 години ще я разсипят,тоест милиарди хвърлени на вятъра.

 13. #13
  ТРЪН В Г_ЗА 07 ное 2018, 19:31
   
  10
   
  0

  Критериите ги имаше и преди 30 години. Бяха ясни и точни. За звание,за длъжност, приравнени длъжности, (командирски) и т. н. Заповедта беше две странички.Сигурно стои и трупа прах в архива на последния етаж на миинистерството, а Клоуните на по-долните етажи измслят "топлата вода".
  Такъв та--к са, че нямам думи......

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker