Министър Петкова съобщи голяма новина за АЕЦ „Белене“!

Pan.bg 07 ное 2018 | 11:47 views (1187) commentaries(3)
img
blitz.bg


Готова е процедурата по избор на стратегически изпълнител за АЕЦ „Белене“, предстои да бъде представена в парламента. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Министър Петкова припомни, че парламентът е възложил в срок от 31 октомври да бъде разработена процедура за търсене на реализация на проекта АЕЦ „Белене“ на пазарен принцип. „И към тази дата процедурата е разработена. И на днешното заседание на Министерски съвет я представих“, обясни тя.

Енергийният министър посочи, че е предвидено в рамките на процедурата по избор на изпълнител да бъде дадена възможност за участие и на потенциални акционери, които биха желали да придобият миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както е дадена възможност от страна на големи индустриални консуматори да участват чрез договори за изкупуване на електрическа енергия.

По думите ѝ това би дало на проекта икономическа обоснованост, финансова стабилност. „Предстои процедурата да мине през 9 етапа, като първият е покана до потенциални инвеститори. Считаме, че е задължително тя да бъде предоставена и до онези компании, които до този момент са изявили желание за участие в проекта. Това са три компании, които са депозирали своя писмен интерес – китайска, френска и корейска“, обясни Петкова. Тя уточни, че вторият етап е подаване на заявление от тези компании, след това следва тяхното разглеждане и изготвяне на списък с кандидатите, до които ще бъде изпратена обвързваща оферта. „След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност.

После ще се разработи и представи информационен меморандум за проекта. След това е етапът, който ще бъдат изпратени покани до съответните потенциални стратегически инвеститори. След предоставянето на оферта, тя ще бъде разгледана и ще се пристъпи към преговори между комисия, която ще бъде назначена в Министерството на енергетиката, и потенциалните инвеститори. И ако процедурата приключи успешно, то последният финален етап е подписване на споразумение между всички участници“, обясни министър Петкова. Тя обясни, че всички тези етапи са свързани с необходимо физическо време и посочи, че се предвижда тази процедура да продължи около 12 месеца. „Министерски съвет ми възложи да представа разработената процедура за избор на стратегически инвеститор пред парламента – нещо, което ще направя в първия момент, в който бъда повикана от страна на народните


представители“, каза още Петкова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  юс юс юс юр брейн 07 ное 2018, 18:11
   
  3
   
  0

  АЕЦ Белене на пазарен принцип (което не е изобщо сигурно), а изтребителите на политически. Що тъй ма булка, ш'а ти се карат от Козякът, че горките не мо'ат да захлебят от оглозганата ни държава! АЕЦ-ът да не е по-малко стратегически за нас.

 2. #2
  Geocom 07 ное 2018, 22:00
   
  4
   
  0

  След това следва етапа с подписване на договор за конфиденциалност.

  И защо така бе Теменужке - защо този договор за конфиденциалност - какво толкова ще криете когато ще харчите народни пари - май решението ще е пак политико-мутренско та за това всичко трябва да е тайно.

  Второ ясно ми е вече за критериите за избор на инвеститор (комисионните) но нищо не казвате кой ще я строи защото китайска, френска и корейска компания не ми се струват големи специалисти по руски реактори.

 3. #3
  Geocom 07 ное 2018, 22:18
   
  5
   
  0

  да бъде дадена възможност за участие и на потенциални акционери, които биха желали да придобият миноритарен дял в бъдещата проекта компания

  До ама от цялото ала-бала не стана ясно държавата какъв дял ще придобие защото участва със земя, почти построена площадка, изградени далекопроводи и закупени реактори и генератори за което са дадени много народни пари - или ще ги подарите на "инвеститора" срещу тлъсти комисионни за вас.

  Не стана ясно и каква ще е цената на тока - дали както на АЕЦ "Козлодуй" или пак "преференциална" както за "американските" Марици.

  Общо взето плещите празни приказки за пред платените журналистчета които ги е страх да ви зададат някой по съществен въпрос.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker