Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/57/341657/f3117b45f9cac237bb3c7767d0be2a25_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

До една година ще бъде избран стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене

Pan.bg 07 ное 2018 | 18:38 views (559) commentaries(3)
img fakti.bg


И "Атомстройекспорт" ще бъдат поканени за стратегически инвеститор

До една година ще бъде избран стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене”, съобщи министърът на икономиката Теменужка Петкова след заседанието на кабинета. Правителството днес одобри процедурата за избора.

Първи покани ще бъдат отправени към проявилите интерес компании в Южна Корея, Китай и Франция, както и към проектанта на реакторите от „Атомстройекспорт” (Русия).

Петкова подчерта, че проектът остава на пазарен принцип – без държавна и корпоративна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване. България ще участва само със собствеността си.

Процедурата предвижда възможност за включването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори на електрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капитала на проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическа енергия.

Става дума за големи фирми от България, Македония, Черна гора и Сърбия.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Инвеститор може 07 ное 2018, 18:52
   
  7
   
  1

  да е само държавата. И всичката печалба да отива за социални придобивки на народа..... Все пак държавата е негова, и риска ще го носи той...... Едни данъци, които ще плаща инвеститора на база печалбата са недостатъчни. А може да излезе, че няма печалба!

 2. #2
  NI.KOSTOV 07 ное 2018, 21:21
   
  5
   
  4

  Теменужко, курво болшевишка, няма атомна централа по света реализирана само на пазарен принцип. Печалба от Белене не може да има. Цената на електроенергията произведена от тази АЕЦ не може да откупи инвестицията, освен, ако цената не е твърде висока. Никой няма да купи толкова скъп ток на външния пазар. Цената за вътрешния ще е твърде висока. Трябва и да закрием сега съществуващи енергийни мощности и да си затворим половината енергетика заради АЕЦ Белене. Теменужко, курво русофилска долна, с по-малко електроенергия се произвежда повече БВП. Поради развитието на технологиите. Това го знаят и децата в яслата. Теменужко, час по-скоро трябва да те ликвидираме, заедно с цялото болшевишко туморно израстъче ГЕРБ.

 3. #3
  bati 08 ное 2018, 01:09
   
  1
   
  3

  До като се чудят Гинка ще инвестира - ще я купи и продаде.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker