Разходите на САЩ по дълга са напът да изпреварят тези за отбрана

Pan.bg 12 ное 2018 | 22:54 views (467) commentaries(0)
img БАНКЕРСлабата инфлация и силното търсене на сигурните американски облигации поддържаше ниски разходите по дълга на американското правителство. Това обаче може да е напът да се промени.

Лихвените проценти нарастват с приближаването на инфлацията до целта на Федералния резерв от 2%. Това, както и реалният размер на натрупвания от федералното правителство дълг, поставя САЩ по пътя на повишаването на разходите по лихвите през идните години. Тези ръстове обаче могат да стигнат до там, че да засенчат другите правителствени приоритети и дори да внесат смут на пазарите, посочва в. Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.

През 2017 г. разходите по лихви на федералния дълг възлизат на 263 млрд. долара, или 6,6% от всички правителствени разходи и 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тези стойности са значително под средните за предишните 50 години. Според изчисленията на Бюджетната служба към Конгреса обаче разходите по лихви на САЩ ще нараснат до 915 млрд. долара до десет години, което прави 13% от общите разходи и 3,1% от БВП.

До 2028 г. правителството се очаква да премине и следните прагове: през 2020 г. то ще харчи повече за лихви, отколкото за програмата за финансова помощ в здравеопазването Medicaid. През 2023 г. пък разходите ще надвишават тези за отбрана, а през 2025 г. ще са повече от тези за невоенните дискреционни програми на страната, които включват всичко от финансиране за национални паркове, през здравеопазване и образование до инфраструктура.

До следващия септември разделеният Конгрес ще трябва да вземе решение дали да продължи действието на бюджетното споразумение, в рамките на което се увеличават федералните разходи с 300 млрд. идните две години. Освен това законодателите също така ще трябва да вземат решение дали да продължат индивидуалните данъчни съкращения, въведени от президента Доналд Тръмп, които трябва да изтекат през 2025 г.

Миналия месец от финансовото министерство заявиха, че изплащанията по нетни лихви върху публичния дълг са нараснали с 20% през фискалната 2018 г. - една от основните причини за ръста на разходите миналата година.

Дългът на САЩ като дял от БВП се очаква да нарасне през следващото десетилетие от 78% в края на тази година – най-високият от края на Втората световна война насам, до 96,2% през 2028 г. по данни на Бюджетната служба към Конгреса, като с


нарастването му се увеличава и размерът на лихвените плащания.

В същото време Федералният резерв е в процес на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти заради приближаването на инфлацията до 2-та процента от почти нула през 2015 г. и ниската безработица.

Но дори и лихвите да спадаха, то правителството пак нямаше да е близо до това да изплати дълга си. Американското финансово министерство трябва да издаде два пъти повече дълг през 2018 г. отколкото предходната година. Това се дължи на увеличаващия се бюджетен дефицит – резултат от бавният ръст на приходите, свързани с данъчните съкращения и сделката между републиканци и демократи от тази година за увеличаване на разходите.

В случай на рецесия дефицитът ще нарасне дори още повече, тъй като приходите ще се забавят, а автоматичните разходи като тези по програмите за социални помощи и купони за храна ще се увеличат. Това ще принуди правителството да харчи дори повече, увеличавайки бремето на лихвените плащания.

Прогнозите на Бюджетната служба не включват появата на рецесия през следващото десетилетие, което би било изненадващо, ако се случи, коментира Wall Street Journal.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker