Няма причини да приемем ветото на президента, заяви Менда Стоянова

Pan.bg 13 ное 2018 | 20:07 views (774) commentaries(2)
img
dir.bg


От ГЕРБ се чудят къде Румен Радев е видял противоконституционност на върнатите текстове

Ще бъде направен дебат по ветото на президента Румен Радев, но на този етап не виждам причини да приемаме нито една от четирите му позиции, каза пред журналисти председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, цитирана от БТА.

Днес държавният глава наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Той изразява несъгласие с разпоредбите за данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба, според него, няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. Президентът изразява несъгласие и с отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, която, според него, е направена без мотиви, както и с повишаването на местния данък за сгради в курортните общини и преструктурирането на Агенция "Митници".

Менда Стоянова не смята, че ветото може да забави приемането на бюджета. Ветото ще бъде разгледано още в четвъртък на бюджетна комисия, следващата седмица то ще бъде в зала, а бюджета ще го гледаме в края на ноември, така че ще има достатъчно време да се приеме данъчният закон в окончателния му вид преди окончателното приемане на бюджетния закон, коментира Стоянова.

Тя отбеляза, че не е успяла да се запознае в подробности с мотивите, само с кратката им част, но не е намерила в четирите части, в които е наложил вето президента, достатъчно аргументи, за да бъдат приети те.

Дебатът за моторните превозни средства и въвеждането на екологичната компонента като елемент от определянето на данъка, ние мотивирахме многократно и още по време на дебатите на данъчния закон и сега поддържаме нашите мотиви, отбеляза Стоянова. Тя допълни, че за нея е изненада ветото за това, че се отлага въвеждането на такса битови отпадъци по новия начин, по който бизнесът настоява и по който гражданите ще трябва да понесат по-високата тежест за сметка на бизнеса. По думите й друг аргумент за това отлагане е била административната тежест и възможността общините правилно да определят броя на наистина живеещите на определен адрес, за да се изчисли правилно таксата смет. Това би могло да се случи много по-точно след преброяването, когато в самата анкетна карта на преброяването има показатели, които автоматично
ще бъдат обработени и предоставени на общините, каза Стоянова. Според нея ветото в тази част е много странно, защото ако се приеме, това значи без подготовка и веднага да се натоварят милиони хора за сметка на бизнеса.

Има вето в частта на структурните промени в Агенция "Митници", за мен също е изненадващо това вето, защото това, което предлагаме да се случи в Агенцията е по примера на НАП, каза Стоянова. Те искат да преведат своята структура, възможности, организация и управление на процесите вътре, контрол на едно друго ниво, съобразявайки се с добрите практики в НАП, допълни председателят на бюджетната комисия.

"Не знам защо президентът е преценил, че това е противоконституционно, защото в крайна сметка ветото трябва да бъде мотивирано с противоконституционност на всяка една разпоредба", допълни още Стоянова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Дарина 13 ное 2018, 22:23
   
  5
   
  1

  Научете се на дипломация и йерархия Това е задължително. Който няма тези умения - да си ходи у тях. Няма срамна работа и можете и тоалетни да чистите. Политиката иска дипломация и отговорност за нация и народ !

 2. #2
  Смръдло ниедна 13 ное 2018, 22:50
   
  6
   
  2

  Ееее... Менто,Менто....Кат не щете ветото на президента след някой месец ще приеметае ветото на насгражданите......,доброзорно,доброзорно смръдло ниедна.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker