Атанас Ждребев : Четири парадокса на българския протест

Pan.bg 19 ное 2018 | 09:59 views (1138) commentaries(5)
img
Атанас Ждребев


Велко Ангелов снимка


dnevnik.bg


България започва да се надига нова, трета протестна вълна за последните пет години. Първата беше през зимата на 2013 г. и беше породена от високите цени на тока; тя доведе до оставката на Бойко Борисов. Втората - през лятото на 2013 заради назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, и продължи повече от година, за да завърши с оставката на Пламен Орешарски.

Падането от власт на първия кабинет на ГЕРБ не доведе до намаляване на цените на тока, напротив, през изминалия период електроенергията и топлоенергията вървят прогресивно нагоре и въпреки това сега Борисов кара третия си управленски мандат. Оттеглянето му през февруари 2013 на пръв поглед беше в съзвучие с исканията на протестиращите, но на втори план то беше тактически ход, предприет с цел да се минимизира електоралната загуба.

Орешарски падна, когато протестите бяха затихнали съвсем. Първоначалното желание на протестиращите за отстраняване на Делян Пеевски от ДАНС беше удовлетворено още в първите дни на демонстрациите. Но въпреки това този протест се трансформира в по-мащабното искане за демонтиране на модела "Кой?". Оставката на кабинета дойде не под натиска на улицата, а вследствие на една пресконференция на Лютви Местан.

Днес на власт е ГЕРБ, който внасяше поредица от вотове на недоверие срещу онзи злополучен кабинет, но на практика моделът "Кой?" изобщо не е демонтиран, медийната група на Пеевски поддържа правителството, а още по-интересното е, че именно медийният закон на Пеевски беше приет с гласовете на всички партии в парламента с изключение на БСП. Протестиращите през 2013 и 2014 искаха промяна на политическата система. Оттогава страната премина през цикъл от избори, който не доведе до съществена трансформация на партийната конфигурация, не сполучи и референдумът за изборните правила.

Сегашните протести

са при ниски нива на доверие на гражданите към партиите и основните политически институции и на ниски нива на политическо участие в изборите и референдумите, които са основният инструмент на суверена за делегиране на легитимност на управлението. Пасивността, базирана на въздържанието от упражняване на основни конституционни права, е комбинирана със слаба протестна вълна, организирана в социалните мрежи, която засега не е в състояние да разруши политическата стабилност.

Недоволството

на този етап се развива по няколко линии: исканията на майките на децата с увреждания за оставката на Валери


Симеонов и исканията на шофьорите да паднат цените на горивата и да не се вдига цената на застраховката "Гражданска отговорност", както и да не се вдига данъкът върху старите коли. Някои от споменатите искания са спорни. Например цената на горивата зависи от цената на петрола на международните финансови пазари и българските власти не са в състояние да я регулират, макар че по принцип биха могли да предприемат мерки и социални политики, които да компенсират инфлационния ефект.

Хетерогенните искания, породени от неудовлетворени социални очаквания, започват да атакуват политическата система с нейните партии и институции. Неудовлетворените социални очаквания и произтичащите от тях искания могат да съставляват една безкрайна поредица: едни ще искат да падне цената на тока, втори на водата, трети на парното, четвърти на бензина, пети на данъка върху старите коли, шести на данъка върху жилищата, седми ще искат повече пари за хората с увреждания, осми за пенсионерите, девети за учителите, десети за лекарите и т.н. до безкрайност. Ясно е, че държавата не е в състояние да удовлетворява на калпак всяко едно от тези искания.

Оттук следва, че недоволството се насочва към политическата система като цяло и формулира претенцията за промяна на модела на нейното функциониране и за подмяна на нейния елит. Това са базовите характеристики за възникване на една класическа популистка ситуация, така, както я обяснява теорията.

Оттук започват и парадоксите

На първо място, България сега се управлява от популистко правителство, а политическото поведение на опозиционната БСП отявлено следва популистките стратегии за политическа мобилизация. Следователно популизмът е на власт и не може да бъде свален, защото неговата алтернатива се нарича популизъм. Ако си позволим една спекулация, в тази светлина можем да интерпретираме изявлението на президента Радев, че още не се е зародила управленска алтернатива.

Второ, когато влезе във втория кабинет на ГЕРБ, Реформаторският блок предложи радикален проект за съдебна реформа, който можеше да доведе до действителна промяна в начина на функциониране на политическата система по посока на засилване на нейната ефективност. Този проект приключи с политическа криза, формално породена от друг повод (Борисов подаде оставка заради загубата на Цецка Цачева на президентските избори), със задълбочаване на процесите на дезинтеграция на старата десница и с триумфалното завръщане на Цачева във властта именно като министър на правосъдието.

Трето, макар и без достатъчно сериозни санкции срещу нарушителите, в Изборния кодекс беше въведено задължителното гласуване. Избирателите не се втурнаха масово към урните, не реализираха декларираното от тях желание за промяна на политическата система.

Четвърто, сега се появява един отглас от протестите от 2013 г. Протестиращите не искат да се ангажират с политически сили, на думи се дистанцират от всички партии, но не посочват инструментариума, с който да си послужи политическата система, за да се реализират техните искания.

Лозунгът "Оставка", настроенията срещу елитите и партиите са част от популистките техники, използвани за да се установи по демократичен път днешната политическа конфигурация. Разглежданият парадокс има още по-широки измерения, засягащи съществуването на крехката българска демокрация.

Протестът е демократичен механизъм за гражданска мобилизация срещу действията на политическите елити, за упражняване на граждански натиск и контрол върху определени техни действия и бездействия. Възниква въпросът защо протестиращите издигат предимно социални и антиелитистки искания. Да, има и лозунги за наказание на корумпираните, но защо не се формулират искания, например за изграждане на ефективен институционален модел за противодействие на корупцията, който да доведе до вкарване на корумпираните политици в затвора, както призовава последният брюкселски доклад. Защо не се надига масово недоволство срещу ограничената свобода на словото, която влияе върху цялостния обществено-политически живот.

Лостовете за граждански натиск върху политиците са силно разхлабени, защото е отпусната хватката на демокрацията. Хората искат промяна, но не знаят къде да я търсят.

Пада Борисов, идва Орешарски, измитат Орешарски, идва пак Борисов, могат да свалят Борисов, но ще дойде Нинова. А после накъде, какво, защо? Неизвестност...
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Borei 19 ное 2018, 11:36
   
  9
   
  2

  "Сегашните протести

  са при ниски нива на доверие на гражданите към партиите и основните политически институции и на ниски нива на политическо участие в изборите и референдумите, които са основният инструмент на суверена за делегиране на легитимност на управлението. Пасивността, базирана на въздържанието от упражняване на основни конституционни права, е комбинирана със слаба протестна вълна, организирана в социалните мрежи, която засега не е в състояние да разруши политическата стабилност."

  Защо реагират така "странно" протестиращите?

  1. Вече никой не вярва, че тази система, която имаме, е нормална!
  2. Никой не очаква, че така, нещо и някога ще се измени. Даже обратното, едни си пълнят гушите, лъжат, демагогстват, а за народа нищо не остава. Които могат, бягат "навън", които вече не са в състояние да работят и да се борят, си остават в България!
  3. В България нещата "потъват", все по-зле става, като страна, държава.. Естествено, отделни индивиди имат златни дръжки в тоалетната на шкафовете, ама като цяло, изчезваме от картата на света!
  4. На избори няма смисъл да се ходи повече, понеже по този начин от 50 партии да избираш едни и същи, които до сега са те ограбвали, няма никакъв смисъл! Какво управляват коалициите? За себе си управляват!
  5. За сега "не са в състояние да разрушат политическата стабилност" негодуващите, понеже още нямат вектор, направление в което да се движим правилно!

  Посоката, която е необходима е следната:

  1. Да се махнат всичките корумпирани партии, партийци и престъпници от властта!
  2. На власт трябва да дойдат само умеещи и разбиращи патриоти, които веднага трябва да започнат програма по СПАСЕНИЕТО на нашата страна и народа ни!
  3. Първите 100 дни на управлението трябва веднага да се обърне внимание на най-слабите и тези, които вече не издържат... Болните, пенсионерите, безработните, хората, които гладуват и студуват.... Болниците, училищата, детски градини и т.н.. които директно са свързани с норманият народ!!!
  4. По-среден план е да се запуснат нови атомни електроцентрали и да СА ДЪРЖАВНА собтвеност! По този начин държавата може и трябва да направи електроенергията достъпно евтина за всички българи! От атомнаста централа до потребителя всичко да е държавно1 А то сега какво е? 1 КВ/час произведен в централата струва 1 евро-цент, но по пътя от централата до хората "надуват" цената разни мошенници и знаем, колко плащаме за потреблението й!
  Ако не друго, то поне да могат и бедните да се отопляват на ток!
  Ефекта от евтина електроенергия ще е, че и някои цени на хранителните продукти ще паднат или няма да са подложени повече на голяма инфлация.
  5. Някои основни хранителни продукти трябва да се определят от държавата като стратегически и да им се контролира цената. За тази цел, дори системата и да ни е капиталистическа, то държавата може и сама да има предприятия и да участва с нейни производства на пазарите. Особено стратегическите продукти и направления, трябва тя да ги държи! Хляб, слънчогледово масло, мляко, лекарства, месо, птици, зеленчуци и плодове, леченията на хората са минимумът, който новата България трябва непременно да контролира и прави достъпни за всички!
  6. По този начин България ще се върне от "див капитализъм", към страна със "социална икономика". Ще имаме смесена частна и държавна собственост на предприятията.
  7. Богатите, талантливите и можещите ще си имат предприятия и ще се развиват колкото и както могат, няма да се прави насилствена приватизация, която води също до задънена улица! (Социализмът също се провали!) НО и те ще плащат някакви данаци на държавата.

  НО само частна собственост, видяхме какво стана: Имаме по-малко от 1% милиардери и милионери, но народът измира или се загуби по света! Така повече не става!!!! За какво са ни 1% останали богаташи, със златни тоалетни чинии, когато в страната ще останат само те???? То и за тях не е много здравословно това! Чалмите и черните напират и са много гладни и свирепи!
  Те няма да "недоволстват", че са гладни и бедни, а направо като море ще пометат всичките Плевнелиевци със златните тоалетни чинии и ще ги изядат живи!!! Това ни чака и богатите трябва също да разберат, че друг изход НЯМА! Трябва ни по-социална система от сегашната. Това дори е и за тяхно добро!

  Така ще излезем от сегашната криза и ще положим основите на някаква по-добра страна и социална система!

 2. #2
  При такова джибре... 19 ное 2018, 12:44
   
  9
   
  0

  Сегашните протести са като ферментиращо джибре. Повечето хора са наясно ,че повече така не може,но засега няма и ясна алтернатива,а и невярват на досегашните политически рептилии. БСП би могла да се превърне в алтернативата,но само когато вътре в БСП навият шията на собствените си олигарси и рептилни вечни депутата и членове на висшия партиен съвет. Трябва и да се разправят и с джендъърите в БСП,като Станишко, Рижката,Вагинанин и поредица джендъри. Сега БСП е като при Жан Виденов - Виденов го свали не толкова Костов,колкото подмолните ходове на Луканов и притежетата му в БСП и затова Луканов напълно справедливо беше наказан толкова радикално. ПатрЕотарите също можеха да се превърнат в алтернатива, но и те са Орел,Рак и Щука. Освен тия три партии дърпащи в три посоки има и поне ощи 3 патриотични структури ,чийто потенциал не е за пренебрегване. Общо биха минали твърдо 10-те процента. Психодесните безвъзвратно са изтекли в канала,а и те априори са джендъри. ГЕРБ макар и все още бавно се лющи като зрънца от какалашка и вероятно до напролет периферният им електорат като цяло ще им е бил дузпата. И ГЕРБ половината са джендъри. При такова джибре въобще не е ясно какво ще се пръкне през зимата или напролет.

 3. #3
  минути за класика 19 ное 2018, 13:54
   
  3
   
  0

  "България започва да се надига" Буквичката В къде избяга? Съгласен съм с мнението на колегата 1.

 4. #4
  Аугусто Пиночет 19 ное 2018, 19:02
   
  0
   
  10

  Отговор на коментар: #1

  бордехай първо трябва въшките като тебе да ги избием

 5. #5
  Borei 19 ное 2018, 19:33
   
  8
   
  1

  Отговор на коментар: #4

  Украинец, психопат!

  Но си "Пиночет" естествено, нали си фашист!

  Знам, че си фашист, знам че ФАЩ са ти идолът и всичко даваш за тях! Обожаваш и украинските психо-олигарси, които след 2014-та г. са на власт в Киев!

  Но тука става въпрос за България!
  Опитай се да ме убиеш! Аз съм 100% българин и вече от нищо не ми дреме! И идва време разделно. По нашите фронтове все някой от нашите ще те прати в отвъдното!
  Ти мършо си само за гробищата! Фашизмът вече е отживелица, нищо че ФАЩ се опитват сега с чипове, с марионетки, с джендърия, с почалмарване (масова миграция на черни и чалми) и всячески се опитват да поробят в открит фашизъм Европа! И тези почти вече им се предадоха... Шведите вече с хиляди си слагат доброволно чиповете в тялото... Немци, французи, британци се почалмарват доброволно...

  Това обаче няма как да стане в цял свят, докато Русия я има! Европа и да пропадне, Русия няма да се фашизира от тях, никога! На фашистите във ФАЩ им е малко акъла, за да могат да покорят Русия!
  Русия на тебе също ти действа като червена кърпа на бик, понеже сам си фашист по убеждение!

  Не копай гроб на другите, понеже може и да ти се случи, сам да се събудиш в астралният свят при рогатите :)!

  Изобщо съм против чужденци и мелези като този, глупак "украинеца", с огромната поредица от други имена във форума!
  От години се мотае в нашите форуми. Половината е украинец, половината българин! И се вижда, че по-гнилата, фашистката половинка от генетиката е победила в него! И се е получило такова, слизесто влечуго....
  Защо не си четеш твоите фашисти в украинските сайтове? Иди си там! Не си българин и мненията са ти винаги чужди на нас!

  Апропо... Пиночет беше сложен на власт от фашистите ФАЩ и е ясно че беше кървав диктатор! Твоите идоли ФАЩ са такива!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker