След месец ще е ясно дали “Турски поток” минава през България

Pan.bg 21 ное 2018 | 05:43 views (824) commentaries(7)
img 24chasa.bg/


До края на годината, тоест след месец, ще стане ясно дали газът от “Турски поток” ще се транспортира през България към Европа. Това става ясно от документ, който “Булгартрансгаз” внесе за одобрение в КЕВР на 16 ноември.

Преди дни бе официално открита морската част на “Турски поток” от руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган. Предстои строителството на сухопътното трасе на газопровода и да стане ясно къде ще мине -

дали през България,

или към Гърция

Южната ни съседка храни надежди, че освен Трансадриатическия газопровод ще вземе и продължението на “Турски поток”.

След пускането на газа по двете тръби на “Турски поток” транспортирането от Украйна през Румъния и България към Турция ще бъде преустановено, въпреки че “Булгартрансгаз” има договор с “Газпром експорт” до 2030 г. Това ще лиши българската компания от 110 млн. лв. годишно от такси, но по-сериозното е, че транзитната ни газова мрежа ще остане празна. И вместо да минават 17 млрд. куб. м, България ще е потребител на едва 3 млрд. куб. м газ.

От 21 юли 2017 г. “Булгартрансгаз” прави пазарен тест за капацитет на входа на газопреносната мрежа на границата с Турция за 15 г. с опция за удължаване на 20 г., а също така и при сръбския град Зайчар. За него необвързващи оферти подадоха 5 компании, предстои обявяването на последната фаза с обвързващи оферти.

Когато тя приключи в края на годината, ще се прецени дали ще се строят новите газопроводи за хъб “Балкан”. Ако не бъдат подадени обвързващи оферти, и то най-вече от “Газпром” за капацитет, означава, че газът от “Турски поток” ще завие в посока към Гърция.

Обявеният за покупка капацитет е за 56 млн. куб. м газ на ден на границата с Турция, което е повече, отколкото сега се транспортира от България към южната ни съседка. На изхода - към Сърбия, обявеният капацитет е 38 млн. куб. м на ден.

От българо-турската граница до компресорната станция “Странджа” е планиран нов газопровод с дължина 11,5 км. След това - до компресорната станция при Провадия, газопроводът, който е 155 км, е наличен. За да стигне газът от “Турски поток” до Зайчар в Сърбия,

ще се изгражда

газопровод по трасето

на “Южен поток”,

който е с дължина от 484 км с две компресорни станции -
една, наречена “Нова Провадия”, и другата - при с. Расово, което е на около 400 км от Провадия.

В Сърбия до границата с Унгария ще се изгражда газопровод от 415 км.

Както “24 часа” писа, “Булгартрансгаз” напазарува предвидливо от “Южен поток България” цялата документация, включително ОВОС и ПУП, както и изкупени по трасето земи, които ще ѝ трябват за строителството на газопровода.

Всичкото това ново строителство ще струва на българската компания 2,8 млрд. лв., тя работи по финансирането на проекта. Българският газов оператор обяви продажба на капацитет за 2,7 млрд. лв.

Сроковете обаче са много кратки. 5-те компании, които участват с необзързващи оферти на втория пазарен тест, искат да започнат да транспортират газ от януари 2020 г., тоест след година и един месец. Дали това ще стане окончателно изискване, ще се изясни след третата фаза с обвързващите оферти.

Според източници от “Булгартрансгаз” гориво ще може да се

транспортира

и търгува и от

2020 г. към Гърция,

Македония и Сърбия,

както и да осигури потреблението в България.

Тези евентуални нови газопроводи са част от газовия хъб “Балкан”, но не са единствени. Към него е и газовата връзка с Гърция и възможностите за търговия на втечнен природен газ от бъдещия терминал при Александруполис, в който България иска да има дял от 20%. От него ще може да се доставя газ от САЩ, Катар и други източници. Възможности за търговия и транспортиране са газовата връзка с Румъния, която е готова, и тази със Сърбия, чийто строеж е предвиден от години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Тома 21 ное 2018, 08:54
   
  13
   
  2

  Чакай сега, че нещо не разбрах. През 2014 г. като прецакахте "Южен поток" то бяха едни възторзи, че сме се отървали от едно голямо и излишно харчене, че много сме спечелили от това, че сме ликвидиране на този заробващ проект, че не бил по европейски табиет, сега какво излезе, а? Не било тъй ли? Ами защо сега не излязат тези, дето тогава пускаха жълто от кеф, че проектът няма да се реализира и да обяснят какво стана. Да излязат Цв. Цв., бат. Бойко, да излязат и другите и да кажат какво сега се промени, че друга песен запяхме. Сега се молим за огризки и не знаем дали ще ги получим. Аз лично мисля, че няма, защото руснаците са амбицирани да ни научат на малко уважение и че не трябва да лаем ръката, която дава хляба. Да си знаем, че като ни е гол задника, да внимаваме в картинката. Някой ден тъй ще рИвем като.... ама хайде, и за Белене. И накрая имам един въпрос: "Абе докога ние ще се държим като селския луд в това голямо село Европа?"

 2. #2
  Х.Б. 21 ное 2018, 10:42
   
  9
   
  4

  До като има такива , които ти слагат минуси ! Всякакви продажници и безродници , предатели на държавата ! Втори народен съд и отваряне на трудови лагери !!!

 3. #3
  Borei 21 ное 2018, 11:15
   
  10
   
  3

  "Който е риба, той се пържи!!!"

  "Предстои строителството на сухопътното трасе на газопровода и да стане ясно къде ще мине - дали през България, или към Гърция..."

  Нали ние имахме абсолютно предимство, даже и пред турците, но понеже сме тъпи, сега ще се конкурираме и с гърците, след Турция!
  И онази глупава мумия Макейн умря, но ни забрани да получаваме по-евтин газ и пари за транспорта му към другите...
  Е, така е, като сме зависими от всякакви идиоти по света!

 4. #4
  borei e gay 21 ное 2018, 16:41
   
  2
   
  9

  Отговор на коментар: #3

  kfo staa pIdal

 5. #5
  Geocom 21 ное 2018, 22:40
   
  4
   
  2

  До #4

  kfo staa pIdal - типично соросоидче и толкова си може. Ако си се нашмъркал вече бягай да гледаш "Вип брадър" или си пускай "Планета ТВ". Тези неща не са за твоя ум.

 6. #6
  Geocom 22 ное 2018, 00:43
   
  2
   
  2

  За да стигне газът от “Турски поток” до Зайчар в Сърбия, ще се изгражда газопровод по трасето на “Южен поток”

  Хайде соросоидчетата които лаеха колко е "заробващ" “Южен поток” и още куп други соросоидни глупости след като сега ще се изгражда реално пак “Южен поток” и по него ще тече пак руски газ но минал през Турция как вече не е заробващ.

  Идиоти на власт и соросоиди които ги поддържат докараха България до това положение - вместо ние да даваме на всички сега да се молим на турците и по-вероятно на гърците да ни пуснат малко.

  Зависи от макетата но изобщо може и да не мине през България и газовото хъбче на марионетката Тиквун да си остане празно - само ще е похарчил пари за тръби.

 7. #7
  gaycom 22 ное 2018, 06:05
   
  1
   
  3

  друг пидал ?
  или borgay с друга глазура
  абе се лайня миризливи

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker