В учението „Анаконда-2018” НАТО отработи завземането на Калининград

Pan.bg 05 дек 2018 | 09:04 views (1658) commentaries(18)
img
http://pogled.info/svetoven/v-hoda-na-ucheniyata-anakonda-2018-voiskite-na-nato-otrabotiha-zavzemaneto-na-kaliningrad.99450


Владимир Прохватилов/Поглед.инфо/ В Полша и в Прибалтийските републики на 26 ноември започнаха командно-щабната фаза на военните учения на НАТО „Анаконда-2018”, която продължава до 6 декември, началото на ученията се предшества с учения на оперативното командване на полската армия, обединеното командване на НАТО и щаба на многонационалния корпус „Североизток”. По време на игрите са съгласувани процедурите по предаване на отговорността за военната операция от националните командни структури в структурите на Алианса.

Това се предшества между 7 и 16 ноември от войсковите учения „Лайвекс” са територията на Полша, Естония, Латвия и Литва, както и във водите на Балтийско море, включително организирането на преминаване през Висла, тренировки на бойната авиация по базиране на магистралите, освобождаване на превзет от противника кораб в района на пристанището Гдиня в условията на използване на оръжие за масово поразяване. Проведено е отработване на действията при атака на морските съдове с невропаралитичен газ.

Редица епизоди от „Анаконда” се организират в полските градове Белосток, Хелм и Велбарк. В Белосток, граничещ с Беларус, първо е изработено принудителното преместване на цивилното население от бойната зона. Тази тактика е използвана през 1941 г. от Вермахта, за да прикрие концентрацията на войските си близо до съветските граници. На официалния уебсайт на НАТО се съобщава, че в „Анаконда” участват около 12 500 войници в Полша и около 5 000 войници в Естония, Латвия и Литва; 5 хил. Единици военно оборудване, 45 кораба и 150 самолета и хеликоптери.

Задачата на упражненията по официалната версия на НАТО е да се провери съвместимостта на въоръжените сили на Полша с войските на 10 съюзници на НАТО: Чешката република, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Турция и Съединените щати. Ученията се ръководят от началника на оперативното командване на полските въоръжени сили, генерал-майор Томаш Пиотровски.

Ключовите учебни дейности по „Анаконда”, както се съобщава на уебсайта на НАТО, са форсирането на реките, упражненията на химическите, биологичните, радиологичните и ядрените отбранителни звена, военната полева медицина и военните стрелби, изпълнявани от полски и американски подразделения.

Трябва да се отбележи, че големият брой бойни превозни средства, участващи в упражнението, не съответства на сравнително малкия брой военни (12 500 от Полша и 5 000 в балтийските страни). Може би тези цифри са изброени, за да се избегне необходимостта


от покана на чуждестранни наблюдатели на упражненията (ако броят на военнослужещите, участващи в маневрите, надхвърли 13 000, е необходимо да се поканят наблюдатели от съседните страни).

Руските източници, които се позовават на експертното мнение, смятат, че общият брой на войските на НАТО, участващи в ученията, е 100 000, което със сигурност е по-близо до действителния брой войници. Достатъчно е да разгледаме картата на разгръщане на „Анаконда” за да разберем, че по време на тези учения се разработват обкръжаването и последвалата концентрична атака срещу специалния район на Калининград на Русия, включително отражение на евентуална контраатака от Беларус. Крайната цел е завземането на Калининград.

По време на учението се изследва взаимодействието на военните власти с цивилните органи и отделни елементи на командните структури на НАТО. Според полското издание Rzeczpospolita, след трудни преговори с американските военни, е договорено на ученията да участват 450 „опълченци” от паравоенните организации, въоръжени с макети на стрелково оръжие.

Евакуирането на цивилното население зоната на бойни действия в градски условия се дължи на желанието да се практикува съвременната тактика на градската война. Сайтът на американския институт за модерна война Академия "Уест Пойнт" създаде специален отдел, в който публикува десетки статии за характеристиките на градското бойно поле, тоест за градския театър на операциите. Например, в статия, публикувана през пролетта на 2018 г., офицерът от активния военен разузнавателен резерв Джон Амбл, който е ветеран Ирак и Афганистан, и майор Джон У. Спенсър, участвал в двете войни в Ирак, призовават за „подготовката на армията за градски боеве”. Те се отнасят до началника на щаба на сухопътните сили на американската армия генерал Марк А. Майли, който смята, че „американската армия вероятно ще се бори в градските райони”.

Режимът на засилена секретност и нежеланието на американските военни да позволят на полските милиции да участват в упражненията е най-вероятно свързано с разработването на съвременната военна концепция на НАТО за войната с множество измерения тоест едновременни военни действия на суша, в морето, във въздуха, в космоса и киберпространството. Подробностите за тази подготовка се пазят в тайна.

Новата тактика на американската пехота „Мрежово роене”, която позволява на отделните единици да извършват автономни бойни операции без използване на електронни устройства, при условия на мощен удар на потенциален враг, също са разработени с голяма вероятност по време на упражнението.

Тази тактика се основава на т.нар „стигмерия” т.е. предварително тествани децентрализирани действия на саботажни и атакуващи групи, включително в градски битки. Многоизмерната стигмерия ви позволява създаването на самоорганизиращи се „глутници” които работят без електронни съобщения.

Именно с тренирането на съвременните тактически прийоми на градската война трябва да се свързва практическото отсъствие на каквито и да е съобщения как наистина протичат ученията „Анаконда” за разлика от широко осветените в европейските учения „Единен тризъбец-2018”, които преминаха на територията на Норвегия и не показаха голямо сработване на действията между различните национални контингенти на НАТО.

Инструкторът от академия „Уест Пойнт”, майор Травис Онишчук веднага след ученията „Единен тризъбец” публикува ядосана статия, в която нападна с остра критика преобладаващите в американската армия нрави и правила. „Нашите сухопътни бойни сили не са готови за суровите реалности на борбата”, пише Онишчук. „Ние се чувстваме удовлетворени от нашето превъзходство във въздуха и безспорния контрол на електромагнитния спектър, които е малко вероятно да се запазят при сериозен сценарий на бойни действия”.

През 2014 г. в своята статия „Американската стратегия след Украйна” директорът на СТРАТФОР Джордж Фридман заявява, че „ако САЩ решат да влязат в конфронтация с Русия с използването на военен компонент, им е нужен стабилен периметър с колкото се може по-широк фронт, за да се разтегнат руските сили и да се снижи вероятността от руско нападение на един участък под страха от ответен удар на друг”. „Идеален механизъм за подобна стратегия може да стане НАТО в чийто състав влизат всички важни страни с изключение на Азербайджан и Грузия”.

И по-нататък Фридман предсказва сценария на ученията „Анаконда”: „Балтийският излаз с дължина от 145 км. от Санкт Петербург до Естония ще стане мишена при дестабилизацията на Русия”.

Изминаха четири години от публикуването на статията от Джордж Фридман и през това време Съединените щати и НАТО постигнаха значителен напредък в създаването на военна инфраструктура и бази на доставки, граничещи с Русия.

През 2018 г. НАТО планира да проведе 106 съвместни учения в няколко оперативни области на европейския театър. Освен това в страните-членки на Алианса се провеждат още 180 национални учения. Освен това при ученията „Анаконда” в настъпателните учения по завземането на Калининград сценарият допуска възможността да се използва ядрено оръжие.

Агресорът отново се надига срещу Русия от Запад.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Фонд стратегической культуры
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  Правилно! Нека се учат.... 05 дек 2018, 10:23
   
  37
   
  8

  Превземането на Калининград е копчето за унищожаване на НАТО. Явно се чудят как се натиска....

 2. #2
  KOREKTOR 1 05 дек 2018, 10:27
   
  34
   
  8

  ЕБАТИ МАЙТАПЧИИТЕ !!!

  А ПОДВОЗВОНЕ НА ПАМПЕРСИ ОТ ТИЛА ДО ПРЕДНИТЕ ЛИНИИ В ЗОНИТЕ НА БОЕВЕТЕ ПРОИГРАВАТ ЛИ НАТОВСКИТЕ ОФИЦЕРИ ДЖЕНДЪР-ТРАВЕСТИТИ ?

 3. #3
  NI.KOSTOV 05 дек 2018, 13:02
   
  10
   
  39

  Нормално е НАТО, да отработва подобен сценарии. С руските пачи шега не бива. Нарушават всякакви международни договори и после с цялата си наглост отричат и обвиняват нормалните демократични страни. САЩ трябва да усъвършенстват настъпателния си потенциал, като Румъния и Полша са идеален плацдарм. Трябва да се мисли и за приемане на Грузия и Украйна в НАТО и създаването на бази там. Да се ускори разработката на бомбардировачите В-21 Rider. Системите С-400 и С-500 са напълно безпомощни пред технологията, която е заложена в В-21. Русия трябва да бъде поставена на колене и да моли за милост. Като милост естествено не трябва да има.

 4. #4
  шофиьор на самальот 05 дек 2018, 13:28
   
  21
   
  5

  "по време на тези учения се разработват обкръжаването и последвалата концентрична атака срещу специалния район на Калининград на Русия"
  Де да имат тоя късмет!

 5. #5
  Георги Ковачев_ 05 дек 2018, 14:16
   
  20
   
  6

  Ех, тия натовци! Тъпо и упорито се опитват да повторят последната световна война.

  А би трябвало да са наясно, че ако все пак нахлуят в Калининград, в най-кратки срокове, примерно за не повече от час, ще се случи следното: политат руските МКР, почти веднага след това изстрелват своите ракети всички останали; game over за цялото човечество.

  P.S. Виждам, че Костов пак пише ненаучна фантастика по форума. Браво, момчето става за достоен наследник на Дейл Браун.

 6. #6
  Baycho 05 дек 2018, 15:03
   
  19
   
  5

  "Kostov,"ти си една жалка утрепка ,за която милост естествено не трябва да има.Дано почнат от тебе.

 7. #7
  Александър Цанков 05 дек 2018, 15:43
   
  7
   
  27

  Азиатските варвари са си насилници по природа, но затова пък си имат ‘Широка страна моя…’ и се борят за това тя да става все по ‘широка. Няма по-долно племе от руското, поне в нашата планетна система !
  А тук у нас русофилистиците се надпреварват да лижат миризливия руски ботуш ! През 80те Рейгън ги срина икономически. Еба им мамата глад и мизерия,купонна система,дефицитни стоки
  Рускините се изнасяха като евтина стока за проститутки по-цял свят,а мъжете им препиваха с Одеколон !!! И сега пак е същото деградация от всякъде !

 8. #8
  Ивайло Данаилов 05 дек 2018, 15:57
   
  17
   
  6

  Сега с учението обработват вариант завземане на Калининград, а в 2019 год ще правят учение бягство от Калининград. Натовци, наблегнете повече на учението за следващата година.

 9. #9
  agent 05 дек 2018, 17:53
   
  10
   
  5

  тея натовците нещо бълнуват

 10. #10
  Редут 05 дек 2018, 18:32
   
  6
   
  18

  Няма такъв град и няма и да има.
  Има окупиран от болшевиките Кьонигсберг.

 11. #11
  юс юс юс юр брейн 05 дек 2018, 18:40
   
  10
   
  3

  При такъв сценарий руските войски първи ще достигнат до Калининград от Беларус като сгазят великаните литвалатвияестония.

 12. #12
  Калинкино 05 дек 2018, 18:51
   
  5
   
  10

  Предлагат референдум на жителите на Калининград да се присъедини към Федерална Република Германия, населението да станат граждани на Германия, с всички права на германци.
  Какво ще стане?

 13. #13
  Обектив 05 дек 2018, 19:25
   
  5
   
  19

  Сибир е китайски, Карелия финландска, Калининград е отмъкнатия от немците Кьонингсберг, Приднестровието е румънско, Южна Осения е Грузинска, Крим е на Украйна и Московията има наглостта да ни убеждава, че е жертва на агресия?! Ще си бере плодовете...

 14. #14
  Не се получава 05 дек 2018, 20:06
   
  8
   
  5

  Отговор на коментар: #7
  При "азиатските варвари" са над 60% от населението ,30% от сушата,най-големите находища на въглища,нефт,газ,железни руди,живак,скъпоценни камъни,руди на цветни метали и дървесина. Азия сама по себе си е самодостатъчна,а Европа е само един измислен континент, всъщност е полуостров на Азия - погледни картата на света. Европа и Америка са изпърдяни цивилизации и те си го знаят. Затова ръфат от всички страни азиатците но....няма да им се получи.

 15. #15
  росс 05 дек 2018, 20:30
   
  8
   
  6

  Който не се поучи от историята е осъден да я преживее пак!

  В тоя дух, краварите (да им еß@ майката, скапана краварска), ако бяха чели внимателно историята на втората световна война, щяха да разберат, че Калининград е залък, който пресяда и даже Сталин се е задавил с него и не е успял да превземе това късче земя, а просто го е обкръжил плътно, колкото да блокира там немските дивизии и да ги "обездвижи".
  Калининград пада едва след края на войната и това трябва да е поука за всеки който е решил да щурмува тая крепост!

  Явно тъпите американски педали (да им еß@ майката, скапана краварска), пак (както винаги) не са разбрали и за това ще ядат тоягата пак, защото са празноглави тикви и се имат за велики и непобедими, което обаче хич не е така и срамния случай с коритото "Доналд Дък" (или беше Кук) в Черно море го показа!

  Между другото немските пленници в Сибир отдавна измряха и има нужда от нови попълнения!... Няма проблем да бъдат и самонадеяни американски гъзета...

 16. #16
  адвоката 05 дек 2018, 20:31
   
  10
   
  5

  Ще превземе на баба си джапанките - колкото превзеха Виетнам, Либия и Афганистан и Сирия - навсякъде разруха след НАТО и САЩ. Просто ще стане така, че Западна Европа ще стане могоооооооооооооо гъсто населена, а по всяка вероятност Берлин и Париж ще бъдат квартали на Москва. За прибалтийските водорасли - нема да говорим - трите дори не правят дребен планктон в голямата политика. Като тръгне руския флот от Санкт Петербург навсякъде ще има поздравителни салюти до Лондон, който ще стане крайморски курорт на бившия Ленинград... Дано само извънземните не дойдат, щото лошо се пише на всички...

 17. #17
  volxov5 05 дек 2018, 21:51
   
  5
   
  3

  Толкова сте слепи,грешни и смешни.....xa...xa
  Основната тема на занятието или учението е

  Евакуирането на цивилното население зоната на бойни действия в градски условия се дължи на желанието да се практикува съвременната тактика на градската война

  p.s

  Разбирате ли таз дума Евакуиране и цивилното население

  p.s.1

  Да не сте хванати от джунглата и се борите ,срещу себе си?

  Каква Анаконда-2018

  Едни емигранти не могат да спрат и мечтаят за

  са форсирането на реките, упражненията на химическите, биологичните, радиологичните и ядрените отбранителни звен

 18. #18
  KOREKTOR 1 06 дек 2018, 11:12
   
  6
   
  1

  ЗА #13 Обектив

  ОБЕКТИВНО И АБСОЛЮТНО ДОКАЗАНО СИ БЕЗМРНО ТЪП И ПРОСТ И ПОРАДИ ТОВА НЕ МОЖЕШ ДА РАЗБЕРЕШ КОЛКО ОТЧАЙВАЩО СИ СМЪРТОНОСНО ЗЛЕ.

  ТА ЗА ДА ТИ ПОМОГНА ДА СЕ ЗАТРИЕШ ПО-СКОРО ДА ОСВОБОДИШ ЗЕМЯТА ОТ ТОВА , ЧЕ Я ТЪПЧИШ И ПЪЛНИШ САМО С ЛАЙНА ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ  ГРЪМНИ СЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРОПОСТИЖНО ИДИОТ ДИБИЛЕН БЕЗМОЗЪЧЕН !!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker