Полша разполага американски военни на границата с Русия

Pan.bg 06 дек 2018 | 05:30 views (666) commentaries(5)
img
pik.bg


Варшава и Вашингтон водят активни консултации за разполагането на американска военна база на територията на Полша, съобава руското издание „Известия”, цитирано от „Фокус”.Най-вероятната локация за нейното разполагане, засега се явява град Ожиш, който се намира недалеч от Калининград. За това съобщиха пред „Известия” информирани източници от полските дипломатически кръгове.

По думите им, военното присъствие на САЩ в непосредствена близост до руската граница „трябва да осигури защита от външна заплаха не само за Полша, но и Балтийските страни“.

Потвърждение за проведените разговори дават и от полското министерство на външните работи. В случай, че се появи военен обект на САЩ в Полша, той ще бъде незабавно планиран като цел за унищожаване, каза член на Комисията по отбрана и сигурност Франц Клинцевич

Още през септември Варшава излезе с предложението за разполагането на американска база. В средствата за масова комуникация военният обект получи неофициалното име „Форт Тръмп“. Понастоящем се провеждат консултации с полската страна, по време на които се оценява целесъобразността от разполагането на американските военни в страната постоянно. Високопоставени източници от дипломатическите кръгове потвърдиха пред „Известия”, че в момента действително се водят активни преговори.

„Обмислят се няколко места, където може да се разположи база на САЩ. Най-вероятно – град Ожиш, където вече има цялата необходима инфраструктура, включително и полигон. Този немного населен пункт се намира в стратегически важна местност”, съобщи един от събеседниците на руското издание.


От Ожиш до Сувалският коридор, където преминава полско-литовската граница, са около 120 км. Предполага се, че в случай на външна заплаха, американските военни трябва да осигурят безопасността не само на Полша, но и на Латвия, Литва и Естония.

Сувалският коридор представлява сухопътен участък на границата дълъг около 100 км между Калининградска област и Беларус.

В НАТО го считат за едно от най-уязвимите места на външните си граници, защото по суша балтийските държави нямат контакт с държавите от блока.

По думите на информирани източници, се обсъждат и други варианти за разполагането на базата.

Става дума за градовете Жаган и Дравско Поморске в западната част на страната, където са разположени полски части. Като потенциално място за базиране на американците се разглежда и територията между градовете Бидгошч и Торун.

Москва многократно е заявявала готовността си да предприеме ответни мерки в случай на разполагане на американска военна база в Полша.
Така говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Русия няма да допусне „нарушения на паритета“.

Полша е един от ключовите съюзници на САЩ в Европа. В тази страна в момента е разположена значителна военна инфраструктура на НАТО. В град Шчечин се намира щабквартирата на Многонационалния корпус на НАТО „Североизток“, а в град Бидгошч - Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО.

В момента на ротационен принцип в страната се намират около 3 000 американски военни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Смърт на руските пачаври 06 дек 2018, 09:00
   
  2
   
  11

  Преславе пачавро болшевишка джендърска да еба майка ти лъжлива болшевишка недоубита да еба

 2. #2
  Обектив 07 дек 2018, 16:47
   
  3
   
  2

  Поляците са корави момчета. Полша инвестира в съвревменно въоръжение и техника. Петоколниците са малко. Руснаците ще пробият трудно!

 3. #3
  юс юс юс юр брейн 07 дек 2018, 17:02
   
  2
   
  2

  Корави момчета!?
  От едната им страна Русия от другата Германия. Втората засега е ялова, само след време да не се събудят и се пресетят, че Шчечин, Гданск, Вроцлав, Познан са подарени на Полша от руснаците след ВСВ, заради придобивки на УССР от Полша - Лвов.

 4. #4
  Обектив 07 дек 2018, 19:42
   
  0
   
  1

  Нощните ви мечти малко ме интересуват. Не съм чувал за поляци живеещи в Русия. Напиши в гугъл "Руснаци в Полша" или по-добре рускини...

 5. #5
  юс юс юс юр брейн 07 дек 2018, 19:55
   
  1
   
  0

  То, от така написания "обективен" коментар, нямащ общо с по-горните, става ясно на кой му липсва реална практика и има нощни мечти, свързани с рускини.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker