Президентът и Абдула II заедно ще създават предприятия в отбранителната индустрия и ...

Pan.bg 16 дек 2018 | 21:17 views (499) commentaries(0)
img
frognews.bg


Българският президент и съпругата му бяха посрещнати на тържествена церемония в Аман от краля на Йордания Абдула Втори и кралица Рания. Държавните глави на България и Йордания ще работят за създаването на съвместни предприятия в отбранителната индустрия и информационните технологии.

Задълбочаване на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, взаимни проекти в отбраната и сигурността, информационните технологии, в образованието и туризма.Това са акценти от разговора между президента Румен Радев и краля на Йордания Абдула Втори. Това е третата им среща. За първи път се виждат през 2001 г., когато като началник-щаб Румен Радев посреща Абдула Втори в авиобаза "Граф Игнатиево".

В разговора днес са коментирали също ситуация в Близкия изток и проблемите с бежанците. От последната сирийска криза Йордания е приела над милион и 300 хиляди бежанци.

Общо е желанието за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

"Специално с краля на Йордания имаме амбицията да направим нещо повече за коопериране на военната индустрия в двете държави, за обмен на технологии, за създаване на съвместни предприятия", заяви президентът ни, цитира БНТ.

Кралят на Йордания е готов да сподели за законодателните мерки, които страната му предприема за противодействие на радикализацията.

"Това нещо не може да отречем, че го има в България. Ние имаме външно религиозно влияние и трябва да бъдем изключително внимателни", посочи Радев.

Той е впечатлен от Центъра за подготовка на специалните сили на Йордания, който посети. Обяви, че е поставил задача на нашите специални сили да разработят подобен център.

Кралят на Йордания и българският президент ще работят за скорошно отваряне на посолство на Йордания у нас. Очаква се в скоро време крал Абдула Втори да върне визитата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker