Валдис Домбровскис: Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

Pan.bg 12 яну 2019 | 14:17 views (583) commentaries(2)
img
КРОСС/ "Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и бедността са основните проблеми пред България, която иначе върви уверено по пътя към въвеждане на еврото", заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

В интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" по-рано тази седмица той обяви, че страната ни може да въведе еврото най-рано през 2022 г. За да стане това, България трябва да продължи да води "разумна" фискална и макроикономическа политика, въпреки че европейската икономика рано или късно ще изпадне в рецесия.

Валдис Домбровскис припомни, че през лятото България ще получи отговор дали може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II. Но очакваното "да" или "не" ще бъде дадено от следващия състав на Европейската комисия.

В края на месеца се очаква Домбровскис да пристигне в София и да отговаря на въпроси в рамките на т.нар. граждански диалог, а по-рано през седмицата в Рига той потвърди твърдата убеденост на евроинституциите да реформират еврозоната, която е готова да посреща нови страни - членки.

В отговор на въпрос "Кои са основните предизвикателства пред България?", Домбровскис заяви: "Всички европейски държави са изправени пред предизвикателства. В случая с България най-големият проблем е повишаването на жизнения стандарт и намаляването на диспропорцията между бедни и богати. България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица между доходите на бедните и богатите. Може би това е сред най-важните предизвикателства, които ние посочваме в специфичните за всяка страна препоръки. Когато говорим за присъединяване към еврозоната, трябва да си отговорим на въпроса дали то ще спомогне за намаляването на неравенството в доходите и за общото подобряване на жизнения стандарт в България. Ние твърдо вярваме, че въвеждането на еврото в страната ще подобри икономическото развитие. Българският лев вече е фиксиран към единната европейска валута, но вие не може да черпите от позитивите от нея. Веднъж въвели еврото, вие ще започнете да се ползвате от по-ниски лихви, няма да търпите загуби заради обменния курс и ще има по-голяма прозрачност при образуването на цените. Всичко това ще доведе и до крайната цел - по-добро икономическо развитие и по-висок жизнен стандарт."

Запитан ще се справи ли Европейската комисия с Брекзит, Домбровскис отговори: "Не очакваме огромен негативен ефект върху
европейската икономика. Прогнозите ни са, че тя ще продължи да расте с около 2 % годишно. По-голям ще е проблемът за Великобритания, чиято икономика расте много бавно, тъй като рисковете от Брекзит вече се материализират в нея. Очевидно е, че излизане на Великобритания без сделка от Европейския съюз ще бъде много по-лошо от подписването на споразумение. Така или иначе ние вече работим по план, с който да реагираме, ако се разделим без сделка. Готови сме да реагираме, но се надявам да не се наложи да го правим."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  чичо 12 яну 2019, 23:33
   
  2
   
  0

  Защо при социализма за 30 години ставахме от година на година по богати, а при капитализма за 30 години от година на година по бедни.

 2. #2
  Geocom 13 яну 2019, 15:11
   
  1
   
  0

  Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

  Най-големия проблем на България е че ни управлява мафия. То и заради това:

  България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица между доходите на бедните и богатите.

  Кражбата от народа е държавна политика а управляващите се грижат да си останем бедни доста добре.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker