Валдис Домбровскис: Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

Pan.bg 12 яну 2019 | 14:17 views (615) commentaries(2)
img
КРОСС/ "Българската икономика има структурни проблеми, а ниският жизнен стандарт и бедността са основните проблеми пред България, която иначе върви уверено по пътя към въвеждане на еврото", заяви в интервю за БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

В интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" по-рано тази седмица той обяви, че страната ни може да въведе еврото най-рано през 2022 г. За да стане това, България трябва да продължи да води "разумна" фискална и макроикономическа политика, въпреки че европейската икономика рано или късно ще изпадне в рецесия.

Валдис Домбровскис припомни, че през лятото България ще получи отговор дали може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II. Но очакваното "да" или "не" ще бъде дадено от следващия състав на Европейската комисия.

В края на месеца се очаква Домбровскис да пристигне в София и да отговаря на въпроси в рамките на т.нар. граждански диалог, а по-рано през седмицата в Рига той потвърди твърдата убеденост на евроинституциите да реформират еврозоната, която е готова да посреща нови страни - членки.

В отговор на въпрос "Кои са основните предизвикателства пред България?", Домбровскис заяви: "Всички европейски държави са изправени пред предизвикателства. В случая с България най-големият проблем е повишаването на жизнения стандарт и намаляването на диспропорцията между бедни и богати. България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица между доходите на бедните и богатите. Може би това е сред най-важните предизвикателства, които ние посочваме в специфичните за всяка страна препоръки. Когато говорим за присъединяване към еврозоната, трябва да си отговорим на въпроса дали то ще спомогне за намаляването на неравенството в доходите и за общото подобряване на жизнения стандарт в България. Ние твърдо вярваме, че въвеждането на еврото в страната ще подобри икономическото развитие. Българският лев вече е фиксиран към единната европейска валута, но вие не може да черпите от позитивите от нея. Веднъж въвели еврото, вие ще започнете да се ползвате от по-ниски лихви, няма да търпите загуби заради обменния курс и ще има по-голяма прозрачност при образуването на цените. Всичко това ще доведе и до крайната цел - по-добро икономическо развитие и по-висок жизнен стандарт."

Запитан ще се справи ли Европейската комисия с Брекзит, Домбровскис отговори: "Не очакваме огромен негативен ефект върху
европейската икономика. Прогнозите ни са, че тя ще продължи да расте с около 2 % годишно. По-голям ще е проблемът за Великобритания, чиято икономика расте много бавно, тъй като рисковете от Брекзит вече се материализират в нея. Очевидно е, че излизане на Великобритания без сделка от Европейския съюз ще бъде много по-лошо от подписването на споразумение. Така или иначе ние вече работим по план, с който да реагираме, ако се разделим без сделка. Готови сме да реагираме, но се надявам да не се наложи да го правим."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  чичо 12 яну 2019, 23:33
   
  2
   
  0

  Защо при социализма за 30 години ставахме от година на година по богати, а при капитализма за 30 години от година на година по бедни.

 2. #2
  Geocom 13 яну 2019, 15:11
   
  1
   
  0

  Най-големите проблеми на България са ниският жизнен стандарт и бедността

  Най-големия проблем на България е че ни управлява мафия. То и заради това:

  България е една от страните в Европейския съюз с най-широко разтворена ножица между доходите на бедните и богатите.

  Кражбата от народа е държавна политика а управляващите се грижат да си останем бедни доста добре.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker