ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ОФИЦЕРИТЕ ДА СЛУЖАТ ОЩЕ 3 ГОДИНИ БЕЗ ПРАВО НА ПЕНСИЯ СЪЗДАВА РАЗСЛОЕНИЕ!

Pan.bg 19 яну 2019 | 00:13 views (960) commentaries(7)
img
Генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната: На този етап това предложение създава разслоение

1. Предложението да се даде възможност на офицери, които са придобили, но не са упражнили правото си на пенсия на основание чл. 69 от КСО, да служат още три години, би било навременно и справедливо, ако беше въведено още с възможността да се приложи гореспоменатият член от КСО. С други думи – военнослужещият да има избор дали да упражни правото си на пенсия по смисъла на закона, или да служи три години повече. На този етап предложението създава разслоение. Въпреки че се подчертава в позицията на Министерството на отбраната, че не правят разлика между военнослужещи, упражнили и не упражнили правото си на пенсия по смисъла на чл. 69 от КСО, и двете статии внушават, че тези, които са упражнили правото си, са направили нещо нередно. Във втората статия се внушава, че тези, които не са упражнили правото си, а имат право, са по-етични от останалите и затова трябва да бъдат компенсирани. Тук вече се появява разделение. Аз твърдя, че тези, които не упражниха правото си по чл. 69 от КСО, имаха различни съображения. Мога да изброя поне четири различни вида. Някои от тях доста прагматични. Не е мястото тук да се впускаме в подробности. Основното е, че да се обединяват всичките под общ знаменател „етични съображения“ не е правилно и това разбиране създава разделение.
2. Като положителна страна на това предложение мога да посоча, че все пак третира въпроса за удължаване на срока на службата, който както знаем, е един от най-ниските в НАТО. Отрицателните последствия ще бъдат, че се допуска дискредитиране на военнослужещите по оста „етични“, „неетични“, което не отговаря на действителността.
3. Бъдещият ефект от това ще е затвърждаване на усещането, че всичко се прави с цел освобождаването от „едни хора“, без да се носи ясна отговорност за това. Такова решение няма да „стимулира“ хората в отбраната, както е посочено в една от статиите, то ще ги разделя. В заключение искам да кажа, че възможността за пенсиониране по смисъла на чл. 69 от КСО бе предложена и приета от Народното събрание на Република България, без да бъде обсъдена в обществото и в частност в българската
армия с идеалната цел, както става ясно от статията във в. „Българска армия“ (бр. 49 от 07.12.2018 г.), за да се спре отливът от армията на качествени военни специалисти. Всеки военнослужещ, който имаше право, беше оставен без допълнителни разяснения да вземе решение по въпроса. На военнослужещите не може да бъдат лепени етикети и да бъдат разделяни от ползването на законови права. Ако има проблем, то той не може да бъде решен във военните среди. Този въпрос е уреден със закон от политическата класа и пак там трябва да се търси промяната или отмяната му.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  тъи ли ? 19 яну 2019, 08:35
   
  10
   
  2

  А бе генерале, как не те досрамя? Пенсиониран генерал командва военнослужещи. Как ти се струва тази работа? Само вие искате по 1000 лв. повече, другите са прости. Що не протестирахте закона който гласуваха и приеха "политиците" .Защо не си защитихте подчинените на които орязаха правата за пенсиониране?

 2. #2
  СумиС 19 яну 2019, 08:51
   
  5
   
  0

  Отново нищо ново! Очаквано беше.

 3. #3
  Идея 19 яну 2019, 09:07
   
  11
   
  2

  Генералчето дали е АПЗ ? Ако е, що за наглост и простотия е да прави такива изявления. Иначе формулата е проста - АПЗ та вън, начело с техния 4 star началник пенсионер с лампази.

 4. #4
  "ВРАГ НА НАРОДА" 19 яну 2019, 09:19
   
  11
   
  2

  АПЗетата ВЪН!

  ТОКОВА ЖИВОТНО АПЗ ИМА САМО В ЧЕРВЕНОТО село Булгаристан,
  "държавицата" на БКП и КДС!

  СРАМОТА! ЦИНИЗЪМ! КОМУНИЗЪМ!


  АПЗетата ВЪН! КОЙТО ИСКА ПЕНСИЯ + ЗАПЛАТА
  ДА СЕ ТРУДИ В ЧАСТНИЯТ СЕКТОР!

  КОМУНИСТИЧЕСКАТА "държавица" МРАЗИ И Е ВРЕДНА ЗА МЛАДИТЕ ХОРА!!!

  ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П СЕ ГРИЖИ ЗА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ СИ САМО:
  -пенсионерите ,мангалите,мижитурките,роднините,
  Простаците,Продажниците,Крадците на парно,ток,вода и т.н.....и Джендърите!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  СПЕШНО:

  БЪЛГАРСКА АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,НАРОДЕН СЪД!  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

  НЕ НА ЦИГАНИЗАЦИЯТА!

  ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и Цв.Цв.)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 5. #5
  stefan ivanov 19 яну 2019, 18:00
   
  1
   
  3

  BALGARENA e nai zlobnoto i zavislivo sahtestvo na zemata takavo pleme nama drugade na zemata nesi gleda sebesi a gleda drugia

 6. #6
  "ВРАГ НА НАРОДА" 20 яну 2019, 09:56
   
  6
   
  0

  Отговор на коментар: #5

  Стефане, ЗАЩО ПИШЕШЕ НА ЛАТИНИЦА БЪЛГАРИНО?!
  А КОЙ НАПРАВИ БЪЛГАРИНА НАЙ-ЗАВИСТЛИВО И НАЙ-ЗЛОБНО СЪЩЕСТВО....,
  НЕ СА ЛИ ЕДНИ ДРУГАРИ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ,КОИТО 45г.+30г. ИЗМИСЛЯТ ПРИВИЛЕГИИ ЗА "НАШИТЕ ХОРА"
  (НАРОДНИ ПЕНСИИ,АКТИВНИ БОРЦИ....)

  СТИГА КОМУНИЗЪМ, 75 ГОДИНИ СТИГАТ!!!


 7. #7
  далавера за малцина 20 яну 2019, 12:56
   
  5
   
  0

  Отговор на коментар: #5
  Българинът във войската с основание недоволства когато за една малка прослойка от алчни и дърти каиши, с поредици от поправки в наредби и закони, се осигурява и пенсия и заплата и подземни и въздушни и служебно жилище и командирски и по-висок предел, докато в същото време младите кадри в армията се пъдят или натирват в курника. Дразнене от върлия комунизъм и разслоение е това, баце! Не е завист!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker