ФРОГНЮЗ :" КОЙ СТОИ ЗАД ПРОВАЛЕНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ВЪВ ВВС "

Pan.bg 09 фев 2019 | 22:53 views (2757) commentaries(29)
img ФРОГНЮЗ


Само за изминалата 2018 г. с гръм и трясък по вина на МО бяха прекратени процедурите за вертолети Ми-17, необходими за гасене на пожари, за учебните хеликоптери Бел-206, за обслужване на катапултни седалки и за самолет Ан-30. А други бяха напълно излишни – за леки учебно тренировъчни самолети при наличието на вече 12 учебни самолета в Долна Митрополия.

Нека само погледнем един от мотивите за провалена процедура, тази на Ан-30 - „поради установени нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена“. Да се чуди човек, кой „специалист“ е открил процедурата, за да се стигне до нейното бързо закриване.За съжаление сухият език, облечен в членове, параграфи и алинеи, по които се прекратяват процедурите, по никакъв начин не разкрива конкретните причини или виновници за това. Из коридорите на МО се говори, че има прекалено много некадърни служители , които не си разбират от работата и естествено прекалено много „лобисти“ за дадени фирми.


Подобно на казуса КОЙ, закрачил масово из българско през 2013-2014 г., и тук отдавна е настанало времето да се постави твърдо въпроса: Кой стои зад подготовката на изброените процедури във ВВС и каква е неговата мотивация? Естествено не трябва да подминаваме с лека ръка и проваления скъп конкурс за щурмови самолети Су-25, който веднъж бе разнищен от депутати в Народното събрание, та се наложи военният министър Красимир Каракачанов да намалява цената на търга, за да мине процедурата. Както и прескъпата сделка за изтребители МиГ-29, за която за 2 години се дадоха над 300 милиона лева! И то само на една фирма, посредник на РСК МиГ за България. Анализът на експерти показва, че причините за прекратяването на процедурите са комплексни и за всяка една има съмнения .


Някои от обществените поръчки, например за вертолетите Ми-17, се провалят по съвсем елементарен начин – наличие на технически грешки в документацията при формулирането на критериите и изискванията. Тук възможностите са поне две: въпросните грешки са допуснати от незнание и липса на експертиза или пък са предварително заложени с намерението да бъде саботирана съответната процедура.


Други търгове се прекратяват след обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията, тъй като са предварително изфабрикувани за даден изпълнител и техническата


спецификация е
сведена до рекламна брошура на определен производител. И тук веднага идва въпросът. Кой от ВВС и МО има контакти със съответната приятелска компания.

За един такъв скандален случай с конкурс за 4 броя витлови учебни самолети сигнализира Frognews точно преди година. Оказа се, че на ВВС са абсолютно ненужни 4 леки самолета, защото те вече разполагат с 12 изправни . На които пък летят малък брой курсанти и инструктори. КОЙ има нужда от тази корупционна схема? Този въпрос тревожи и Комисията за защита на конкуренцията, и депутатите. В парламента народният представител Петър Витанов постави критичен актуален въпрос , като демонстрира с данни и факти защо подобни самолети не са изобщо необходими на ВВС и придобиването им би било скъпо и ненужно разхищение на средства. След негативния медиен и обществен отзвук ВВС се отказа от процедурата за леки самолети, но само... временно. Сега са в ход амбициозни планове за възобновяването й, като зад „лобирането“ от страна на ВВС и МО стои само една фирма.И накрая, има и още една, трета група процедури, които се провалят поради комбинация от горните фактори – липса на експертиза, некомпетентност на случайни хора , предварително нагласяване, които естествено носят своите непоправими последствия на дадена процедура.Констатира се, че всеки провален търг по същество е един скъпоструващ автогол изцяло в ущърб на Военновъздушнити сили. И както бившият министър на отбраната Бойко Ноев отбеляза наскоро: „формулирането на критериите и изискванията за новия боен самолет бе оставено на практика на малка група офицери от ВВС“, така и подготовката на обществените поръчки, изброени по-горе, се извършва от същата малка, но избрана група офицери от ВВС, която умело ги дирижира и тласка развитието на авиацията ни в предпочитаната от нея посока.Защото както разходите за скъпоструващата авиационна техника се измерват в цена на час, така и подготовката на провалените процедури за поддръжката им, в която са впрегнати цели екипи от ВВС и служители на МО генерира съответните финансови разходи за труд, консумативи и пропуснати полети на час, които и в единия, и в другия случай естествено плащаме ние – данъкоплатците.Въпросът е да не се окаже съвсем парадоксално, че разходите на час, натрупани от авиационното експериментаторство на тази малка група офицери от ВВС и на служители от МО са по-високи от разходите на час за поддръжката на един изтребител МиГ-29 или самолет Су-25, например?Калин Софийски
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 29

 1. #1
  Балканджи Йово 10 фев 2019, 08:06
   
  22
   
  11

  Много плява има в тази статия, а имената ги няма! Какъв е смисълът? Защо не пишете и как, след като се провалят процедурите за авиационна техника, парите отиват за безумни свързочни проекти с безумни цени за едни и същи фирми!

 2. #2
  KOREKTOR 1 10 фев 2019, 09:37
   
  10
   
  6

  ЗА #1 Блканджи Йово

  ЗААЩОТО " ЖАБА.НЮС " НАЧЕЛО С ОГНЯН СТЕФАНОВ СА ТЪМНО СИН , СИН , ТА МАСТИЛЕНО СИН САЙТ.

  А КОЛКО СИНИ И ТЪМНО СИНИ НЕКАДЪРНИЦИ УЧАСТВАЩИ ВЪВ БОКОВАТА ВЛАСТ СЕ ИЗСРАХА ТЪКМО В ТАЗИ КАША

 3. #3
  iv.ivanov 10 фев 2019, 10:25
   
  9
   
  12

  Айде, айде! Проблемът не е при нас на 7-мия етаж. Нека се огледат в МО.... има там една аквиззиция, Института по отбрана, които правят технически задания. Това със заданията е интересно да се провери, какъв специалист прави заданията за ЗРВ, какъв за РТВ и какъв за авиацията. А за КИНС-а всичко се получава защото имат много силно присъствие в Института по отбрана!

 4. #4
  Балканджи Йово 10 фев 2019, 10:30
   
  6
   
  10

  Отговор на коментар: #3
  Ха-ха, и във фирмите имат силно присъствие!

 5. #5
  georgiev 10 фев 2019, 13:49
   
  5
   
  1

  Айде, айде иванов, гроздето кисело май, проблемът хич не е в института или в дирекцията по аквизицията, ами си е баш при вас на 7мия етаж. Отдавна ама много отдавна ввс-а изобщо не се съобразява с института и дирекцията и ввсарите си правите процедурките сами...

 6. #6
  старика 10 фев 2019, 13:54
   
  3
   
  1

  Много точна статия, авторът добре ги е усетил инженер пилотчетата как си връткат опашлетата и на кой господ се кланят, да видим кой ще излезе тоя КОЙ от сградата на тотлебен

 7. #7
  шшш-т 10 фев 2019, 14:04
   
  4
   
  1

  Bre bre onova надъханото момченце царчето на инженерите от VVS deto е иззело цялата власт в щабо май se e oplashilo i sega prehvurlia vinata na instituta не го е срам! Давай калине кажи му името!

 8. #8
  Балканджи Йово 10 фев 2019, 14:27
   
  7
   
  10

  Отговор на коментар: #5
  Това как го измисли? Ти за ЕФП чувал ли си? На Тотлебен се правят само малките процедурки, големите са на Дякона! Там се окъква пейзажа!

 9. #9
  цамблак 10 фев 2019, 15:04
   
  6
   
  1

  Йовчо право в целта братле сам се набута, щото ефп отдавна няма значение - няКОЙ от Ввс-то го натъкмява и го подава с пас в политическия коридор сещаш се към КОГО нали ама се прайш на ударен, чувам че ви било хванало шубенцето след тая статия в стаичката на 3мцата гринго експерти баш въздушни майстори индженери

 10. #10
  iv.ivanov 10 фев 2019, 15:13
   
  2
   
  10

  То тук, в статията, не става въпрос за ОП дето си правим на 7-мия етаж, а за тези в МО-то. При нас всичко се случва и то съгласно закона!

 11. #11
  Балканджи Йово 10 фев 2019, 15:28
   
  5
   
  10

  Отговор на коментар: #9
  Личи си, че отдавна си далече от тези неща! Говориш глупости!

 12. #12
  boiko boiko 10 фев 2019, 15:28
   
  7
   
  0

  Абре баш става дума за вас ми се чини, ако не ставаше дума за вас оня ден що разнасяхте папчици между етажите?Пък и Бойко Ноев ви го каза право куме в очи! Групичката е от ВВСа!!!

 13. #13
  пешо 10 фев 2019, 15:32
   
  3
   
  0

  Ami estesveno 4e e ot VVS tazi grupa - диктуват всичко, но не си слагат подписа под нищо, поставили са в изолация дори командира, зам-командира и началник шаба

 14. #14
  джани7 10 фев 2019, 15:36
   
  4
   
  0

  Време настана да им се потърси отговорност на тази инженерска седянка дето хроваля процедурите и търговете поръчково разбира се както разкрива автора!

 15. #15
  iv.ivanov 10 фев 2019, 15:52
   
  0
   
  10

  Айде, айде! Завист от заспалковци! ОП на 7-мия етаж минават през НЩ-то. Пак казвам, че проблем на 7-мия етаж няма, има в аквизицията! Всичките описани процедури са в аквизицията!

 16. #16
  гошо ефрейтора 10 фев 2019, 16:07
   
  4
   
  0

  Що се излагаш кат матросов на амбразурата, нали тт-та си ги правите вие от КОЙ льотчик дружинката в режим на предварително съгласуване и после всичко зарад вас пропада! Плачете си за изследване, обследване и разследване

 17. #17
  дсайт 10 фев 2019, 16:12
   
  2
   
  0

  Авторът многу добре ги чувя петлите, тя тая работа вече преля чашата и си е за прокуратурата. А най-паче оня тъмния герой с тъмното минало от въздушните войски дето реди всички тръгове и процедурки на тотлебиен, бизнесменства, че и напоследък политиканства

 18. #18
  iv.ivanov 10 фев 2019, 16:28
   
  0
   
  11

  Няма проблем, да заповядат за изследване, разследване, обследване икаквото и да е!

 19. #19
  ЙОВОВ 10 фев 2019, 16:42
   
  15
   
  3

  Отговор на коментар: #18

  "колежке" ,МОЖЕ ЛИ ДА ДОЙДА НА
  7-мият(ГЕЙСКИЯТ етаж -ВВС-ООД)
  И ДА ТИ ПОДАМ МАНОМЕТЪРА ОТВСЯКЪДЕ!?

  ЗНАМ,ЧЕ НЯМА ДА МИ ОТКАЖЕШ ДЖЕНДЪР НЕЩАСТЕН,ЧЕРВЕН ВРЪЗКАРСКИ БОКЛУК,
  ПОДЛОГА ПЕДЕрадевска!

 20. #20
  ЙОВОВ 10 фев 2019, 16:51
   
  14
   
  3

  Отговор на коментар: #11

  ДЯДО ЙОВ(Ц)О пАлковнико о.р.,
  ОТ ТЕБ МИРИШЕ МНОГО ЗЛЕ!
  НЕ СЕ ОТВАРЯЙ ТУКА ПАК,
  ПЕНСИНИРАН СИ "ЧЕРПАК"(логистик) !
  меЦанко СЛУША "войводата"-ШКЕМБЕ,
  А Г€РБ СЛУЖИ НА юдеите- ю ес ей!
  ЗА ТВОЯТ румИн СИ СЕ ЗНАЙ,
  ЧЕ ИДВА неговият КРАЙ!

 21. #21
  Полковникът 10 фев 2019, 22:04
   
  11
   
  0

  Дедо Йово е Митрята Сто евров... Дето се пенционира наскоро, обаче продължава да дирижира нещата във ВВС. Да дам ли още имена - Захаров, ама на турски... И той е от ония дето опропастяват всички проекти. Преди него пък бе един топ гън пайлот, любимец на Радев - с име съставено от три пръста с преобладаващ среден, дето в Равнец замалко да го убие един, който го хвана да спи с жена му... То във ВВС много смърди... Да вземем да кажем и прегрешенията на младите орли, а? Всички се събрали и направили ВВС ЕООД. По цял ден чоплите семки и като дойде време за сделки, разпределяте едни парички. Но той ДАНС не спи, споко...

 22. #22
  теодор 10 фев 2019, 23:25
   
  9
   
  0

  Лагерът КОЙ в родните Би Би Си напоследък развива доста мащабна дейност - изфабрикуване и производство на ТХ-спецификации по поръчка, нерегламентирани контакти, разбирай бичене на часпром, лобиране, службогонство, политиканстване на едро. Явно се услажда захарчето все повече и повече.

 23. #23
  До No. 21 11 фев 2019, 14:35
   
  10
   
  1

  За кой говорите - да не би за Владислав Шекеров, който навремето беше попилял едни секретни документи, та го разследваха и освободиха от служба. Та нали тогава К. Попов беше казал: "Този не искам повече да го видя". Ама като целуне човек кръста... и пак в играта. Та учете се как се прави, недейте само да плямпате :)

 24. #24
  iv.ivanov 11 фев 2019, 20:06
   
  1
   
  9

  Полковник, той Митрята е един надут павун, дирижира друг път! Захаров е мозък, не го подценявайте!

 25. #25
  Балканджи Йово 11 фев 2019, 21:49
   
  7
   
  12

  Отговор на коментар: #24
  Полк. Стоянов е доблестен офицер и достойно стои до президента!

 26. #26
  "ВИНОВЕН" ВВСар 12 фев 2019, 06:51
   
  11
   
  6

  Отговор на коментар: #24и #25

  ДРУГАРИ,вие НЕ СТЕ САМО ЗАБЛУДЕНИ,
  АМИ НАПРАВО МАЛОУМНИ......,ТЪПАЦИ!

  СЕГА РАЗБИРАМ ЗАЩО РЕВНОСТНО ЗАЩИТАВАТЕ румИн ФАТМАКА И
  братя костадинови-ВВС-ООД!

  СТИГА ПРОСТОТИЯ,СТИГА КОМУНИЗЪМ!

  ДОЛУ ЧЕРВЕНИТЕ ШАПКАРИ!

  НЕ ИСКАМ Б$-ПАРИТЕ ДА КОМАНДВАТ във ВВС!

  ВЪН ЧЕРВЕНИТЕ ПОМИЯРИ И ДЖЕНДЪРИ ОТ
  7-мия ЕТАЖ! 27. #27
  Хаджията 12 фев 2019, 10:02
   
  9
   
  2

  Балканджи... май ти се е изпразнила от съдържание на мозък кратуната, както и на всички бръктали с кацата в меда....
  Някой някъде да е споменавал името на полковника? Ама ти понеже винаги си правил свирки пред ръководството на ВВС, все тоя уй ти е в устата.
  Гузен негонен бяга, май а?

 28. #28
  Българче 12 фев 2019, 19:51
   
  4
   
  1

  Поздравлени за Полковника коментар #21коментар . Браво кажете и за другите църковни мишки облагодетелствали на гърба на народа . По често споделяйте коментарите си моля.

 29. #29
  полковникът, но не №21 14 фев 2019, 20:11
   
  0
   
  0

  Какво става на 7-я етаж? Осем години бях там, такива ежби не съм "чул и видял"? Далаверата, която "забелязах" тогава, беше свързана с "Концепция за развитие на ПВО"-за нея агитираха ген. Румен Андреев и ген. Божинко Георгиев.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker