Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/180531071621-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Ишингер: В бъдеще защитата на Европа ще лежи на Франция и нейните ядрени арсенали

Pan.bg 12 фев 2019 | 03:58 views (426) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/evropa/ishinger-v-badeshte-zashtitata-na-evropa-shte-lezhi-na-frantsiya-i-neinite-yadreni-arsenali.101142


/Поглед.инфо/ Според ръководителя на Мюнхенската конференция за сигурност, Волфганг Ишингер, Европа вече е сляпа, глуха и неспособна да се защити без помощта на американските си партньори. Ето защо в бъдеще Европейският съюз трябва да започне да изгражда собствена армия, а Париж ще играе специална роля в това, каза експертът в интервю за немския вестник Berliner Morgenpost. Ядрените арсенали на Франция ще трябва да защитават цяла Европа, но другите държави също са длъжни да внесат своя дял за тяхното развитие.

Ръководителят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер даде интервю за група германски медии и разказа за опасностите от разполагането на нови ракети със среден обсег в Европа, за ролята на Франция и отношението към президента на САЩ Доналд Тръмп.

Волфганг Ишингер смята за крайно тревожен момент прекратяването на Договора за РСМО, съобщава вестник Berliner Morgenpost, който публикува интервюто. Според него това е стъпка към разрушаването на системата на сътрудничество и доверие между Запада и Изтока. Преговорите между Русия и САЩ трябва да продължат не по-късно от 2021 г., в противен случай цялата система за контрол на ядрените оръжия може да рухне, предупреждава ръководителят на Мюнхенската конференция.

В беседа с журналисти той изрази пожелание, нито Москва, нито Вашингтон да не разполагат нови ракети със среден обсег на европейския континент. Ако Русия все пак установи ракетите си по такъв начин, че цели в Европа да са в рамките на техния обсег, това би могло да предизвика опасен ефект на отчуждение между САЩ и Европа. Москва ще получи лост на натиск върху Западна Европа. Способността на НАТО за убедително възпиране ще бъде поставена под съмнение.

В същото време Ишингер подчерта, че ако Русия разработва нови оръжейни системи, това не означава, че ще ги разположи в европейския регион. Ако това се случи, Западът не е задължен да реагира по същия начин, както през 80-те години. Тогава американците разположиха своите "Пършинги" в отговор на новите съветски ракети със среден обсег. Днес има различни технологични алтернативи, отбеляза ръководителят на Мюнхенската конференция. Освен ядрените ракети със среден обсег, има и изключително точни неядрени оръжия.

Западна Европа трябва да развива, преди всичко, неядрените отбранителни системи - и Германия особено се нуждае от наваксване на загубеното време, каза Ишингер в интервюто за
немските вестници. ЕС от десетилетия използва наличието на американски отбранителен щит. Днес на него вече не може да се разчита като на нещо естествено. Ето защо ЕС отдавна трябваше да се превърне в отбранителен съюз, без да се отказва от предишните си цели в икономиката, социалната сфера и търговската политика. ЕС трябва да е способен сам да защитава собствените си граждани и европейската територия. Хората искат ЕС да им даде сигурност - това е новата допълнителна задача на Европейския съюз.

Както отбеляза Ишингер, идеята за създаване на истинска европейска армия не е нова, но сега не е време за дискусии по този въпрос. Би било много по-разумно ЕС да стане дееспособен във външната политика. Европейският съюз трябва да се откаже от принципа на единодушно вземане на решения. Въпросите на външната политика в бъдеще трябва да се решават от компетентно мнозинство от гласове.

Освен това ръководителят на конференцията в Мюнхен обърна внимание на факта, че ролята на ядрените арсенали на Франция не трябва да се подценява. След оттеглянето на Великобритания от ЕС, Франция е единствената страна в съюза притежаваща ядрени оръжия. Освен това Франция е единствената държава от ЕС, която има постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Така в бъдеще Париж ще играе особено важна роля в ЕС в областта на политиката за отбрана и сигурност.

В бъдеще си заслужава да се замислим и за „европеизацията на френския ядрен потенциал“, казва Ишингер. Въпросът е дали Франция може да направи своите ядрени съоръжения стратегическо предимство за целия ЕС и как да се постигне това. Ядрените оръжия на Франция трябва да защитават не само нейната собствена територия, но и територията на нейните партньори от ЕС. Също така е необходимо да се установи какъв принос могат да направят европейските партньори за справедливо разпределение на усилията. Но, окончателното решение за възможното използване на ядрени оръжия обаче не трябва да се взема от Европейската комисия, а от президента на Франция и Европа ще трябва да приеме това, счита Ишингер.

От негова гледна точка, ако скъпият ядрен арсенал на Франция се разшири, не може да се очаква Париж да плати сам за него от бюджета си. Други страни от ЕС също трябва да дадат своя принос.

В същото време Ишингер отбеляза, че би било лошо, ако Вашингтон получи сигнал от Европа: "Ние вече не се нуждаем от Съединените щати, ние ставаме самостоятелни". Той счита, че е неправилно да се хвалим със стратегическата автономия на Европа. "Нашата зависимост от американската военна мощ е неотменимо свързана със сигурността на Европа и Германия в близка, средна и дългосрочна перспектива", каза Ишингер. "Ние сме слепи, глухи и недееспособни без американски партньори". Ето защо европейските страни трябва да докажат, че са ефективни съюзници, с които могат да си сътрудничат в областта на отбранителната политика, резюмира ръководителят на Мюнхенската конференция за сигурност в интервюто за Berliner Morgenpost.

Превод: М.ЖелязковаИзточник: Berliner Morgenpost
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker