Бившите транспортни и съобщителни войски ще участват в обществени поръчки

Pan.bg 18 фев 2019 | 00:33 views (513) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Бившите транспортни войски и тези на съобщенията няма да се преобразуват в търговски дружества, а ще си останат държавни предприятия.

В специален закон за тях от 2012 г. се предвиждаше до 6 месеца да бъдат преобразувани в еднолични акционерни дружества. Досега това не е станало.

Сега се преценява, че те трябва да останат държавни предприятия, става ясно от публикуван за обществено обсъждане проектозакон за държавните предприятия “Транспортно строителство и възстановяване” и “Съобщително строителство и възстановяване”.

Проектът предвижда те да бъдат субсидирани от държавния бюджет през министерството на транспорта за онази част от дейността, която им се възлага от държавата.

На двете предприятия се възлагат публични задачи, свързани с транспортни и съобщителни отбранителни способности. Изпълнението на обществените услуги им се възлага с договори от министъра на транспорта. Той е и техен принципал.

Другата новост е, че на двете държавни предприятия им се позволява да бъдат изпълнители по договори за обществени поръчки. Тоест ще могат да се явяват на търгове. Те могат да изпълняват и да възлагат обществени поръчки, свързани с отбраната или сигурността на страната, които имат за предмет класифицирана информация, представляваща държавна тайна, пише в проектозакона.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker