Вартоломей: Македонската църква ще си остане част от сръбската

Pan.bg 23 фев 2019 | 01:48 views (492) commentaries(2)
img
Гласове


Не бива да се търсят аналогии между случилото се с новата Православна църква на Украйна, независима от Московската партиаршия, и ситуацията в Черна гора и Македония. Това каза Вселенският патриарх Вартоломей в интервю за сръбския вестник "Политика". По думите на Вартоломей, чието интервю е анонсирано с коментара му, че той "не е източен папа", Вселенската патриаршия няма намерение да променя устава на Сръбската православна църква и границите ѝ, дори някой да смята, че това е следващата стъпка, логична след решението за Украйна.Вартоломей призна независима украинска църква след решение за отмяна на тристагодишен документ, оставил Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия. Действието му и последвалата подкрепа за украинската църква, завършила с томос (указ) за независимост, предизвикаха напрежение между руското духовенство и това в Истанбул.Ситуацията в Сръбската православна църква обаче е различна. "За съжаление в момента има много дезинформация... Разликата по отношение на Украйна, канонично и (църковно), е в това, че Русия окупира митрополията на Киев, тя никога не ѝ е била дадена, а всичко, което има Сърбия, ѝ принадлежи, и църковно, и канонично.""Когато държавната територия на Сърбия се е разширила, нашите братя се сърби са се обърнали към Вселенската патриаршия и са потърсили църковното прехвърляне на тези области под юрисдикцията им. Вселенската патриаршия е отговорила позитивно... което не се е получило в случая с Русия, прескочила Вселенската патриаршия", обяснява Вартоломей.Ако подобно решение не е резултат от договор и сътрудничество, Вселенската патриаршия няма да даде автокефалия на никаква локална църковна структура в Македония и Черна гора, каза още Вартоломей. Миналата година той допусна, че църковният въпрос на Македония може да бъде решен след благополучния край на спора за името с Гърция, но при признаване под ново име. това стана малко след като бе предупредил Българската православна църква да не подкрепя македонската.В интервюто за "Политика" Вартоломей защитава учредяването на Православната църква на Украйна и вековни опити, "започнали още през 1325 г.", на "киевския народ, клир, монашество и местна йерархия", да се освободят от църковното ръководство на Московската патриаршия". Той отговаря отрицателно на въпроса дали в действията му имат влияние "американските империалистически идеи".

Източник: Дневник
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Аврам 23 фев 2019, 08:58
   
  7
   
  0

  Защо бе попе ,за едни може за други не.Какво зависи от теб.Ти даже нямаш миряни ,защото си поп в мюслиманска страна.Не се взимай толкоз насериозно.Даже нашия поп има повече миряни от теб

 2. #2
  Geocom 23 фев 2019, 16:01
   
  1
   
  0

  Попа точно защото няма никакви миряни се мъчи да унищожи православието ако не може той да стане като папата. Тъкмо за да спазва църковния канон е сложен там но именно той го нарушава. Трябва много добре да знае че той не може еднолично да дава автокефалия и той я даде на една от отлъчените църкви в Украйна защото там има три.

  Сега пък "Българската православна църква да не подкрепя македонската" - какъв е той че да се меси на нашия патриарх - "пръв сред равни" ама явно не му се ще да е така.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker