УМОПОМРАЧИТЕЛНО: КОЛКО Е ГОЛЯМА ВСЪЩНОСТ РУСИЯ?!

Pan.bg 23 фев 2019 | 18:43 views (1563) commentaries(14)
img
Колко голяма всъщност е Русия?
ПЪТЕШЕСТВИЯ 22 ФЕВР 2019 RUSSIA BEYOND
Максим Блинов/Sputnik
https://bg.rbth.com/travel/329689-kolko-e-golyama-rusia


Когато я сравняваме с други държави и територии, наяве излизат някои умопомрачителни факти. Русия е голяма, но не чак толкова, колкото често ни се струва...
Русия е единствената държава в света, където можеш да празнуваш 11 поредни Нови години, рождени дни или коледи, защото тя се простира върху 11 часови зони! Когато слънцето изгрява на запад, то залязва на изток.

Русия е най-голямата държава в света от XVI в., когато руските казаци завладяват земите от другата страна на Урал в Сибир и Далечния изток. На тези райони се падат 77% от общата площ на Русия.

Хората от Калининград могат да гледат новогодишното обръщение на президента към нацията в YouTube 10 часа преди да дойде Новата година, когато президентът се обръща към хората в Камчатка.

Русия граничи с повече държави от всяка друга държава в света: 18. Норвегия, Финландия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Беларус, Украйна, Грузия, Азербайджан, Казахстан, Абхазия, Южна Осетия, Китай, Монголия, Северна Корея (морска граница), Япония (морска граница) и САЩ (морска граница).

Пътуването с Транссибирската железница от Москва до Владивосток отнема около шест дни. В момента тя е дълга 9288 км. Преди в Русия да се появят железниците, пътуването от Москва до Санкт Петербург отнемало около шест дни (днес то отнема само 3 часа с влака "Сапсан").

Екатерина Чеснокова/Sputnik
Русия е най-голямата страна в света – площта ѝ е 17 125 191 кв. км. Азиатска ѝ част я превръща в най-голямата държава в Азия, а европейската – в най-голямата страна в Европа.

Русия побира 5 Индии, 26 Франции, 47 Германии и 70 Англии. Освен това площта на Русия е по-голяма от повърхността на Плутон (която е само 16,6 кв. км).

NASA, Freepik
На Русия се падат 10,995% от световната земна маса.

Русия не е толкова голяма, колкото често я показват на географските карти. Меркаторовата проекция, която показва повърхността на Земята на плосък лист хартия, изкривява размера на земната маса, тъй като ширината се увеличава от Екватора към двата полюса. Така че Русия е близо два пъти (с 53%) по-малка, отколкото изглежда на картите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 14

 1. #1
  N.KOSTOV 23 фев 2019, 21:26
   
  9
   
  16

  По интерес е въпросът колко бедно живеят гражданите на Русия при положение, че тя е най- богатата на природни ресурси държава в света. На кое място е Русия по всички индекси за благосъстояние? Защо стандарта на живот е съпоставим със страни от така наречения 3-ти свят? Защо има най-много самоубийства на глава от населението? Най-много аборти. Алкохолизъм. Най-много изоставени деца от родителите си. Една от най- високите смъртности в света. Най- добрият руски университет примерно е извън първите сто в класацията на най- добрите университети в света. Трагично здравеопазване. Минимална работна заплата от 350 лева, докато у нас е 560 лева. Тези въпроси трябва да се задават, а не колко е голяма Русия по територия. Люксембург примерно е миниатюрен. Ама стандарта на живот всеки знае какъв е.

 2. #2
  kostoff 23 фев 2019, 21:33
   
  6
   
  5

  ti jiff li si? a usa nakyde e kostoff-ostoff-stofff- offf?

 3. #3
  Geocom 23 фев 2019, 23:36
   
  15
   
  5

  Отговор на коментар: #1

  Костофф защо толкова си се притеснил за "руските свине" както ти им казваш. Да живеят както намерят за добре. Защо например не се притесняваш за българите и как живеят или за това не плащат.

 4. #4
  Търкал 24 фев 2019, 09:46
   
  3
   
  7

  Гледайте тази вечер по БТВ "Новичок с изтекъл срок" Там ни обясняват как случайно в тази "Велика" страна за умерели в рамките на 4 години брата, сина съпругата..и още няколко човека от семейството на Скрипал. И той и дъщеря му са отровени. Все случайно. Ех велика е тази страна. Милоони са загинали все случайно. КОЧИНА!!

 5. #5
  До ГеЯоком 24 фев 2019, 09:54
   
  4
   
  6

  Защото Руските свине ни се месят в живота от 120 години бе гнидо червена. А що се отнася до българите, разбира се ,че живеят по добре. Отиди във Варна и по черноморието и питай руснаците, защо купуват имоти тук. Аз ще ти кажа,.Знаят ,че нещата ще стават все по зле в кочината. Изживели са диктаторски управления , много пъти и се готвят за лошите времена , които ги чакат. А всички твои "умни" прказки и копейка не струват. Пропагандата си е пропагансда, суровата действителност е ясна. Когато французи, англичани, българи , италианци започнат да куопуват имоти в тази "велика" страна, както руснаците купуват в техните, тогава ми се обади ГЛУПАКО!

 6. #6
  Geocom 24 фев 2019, 10:46
   
  10
   
  3

  Отговор на коментар: #5

  Кой руснак ти се меси в живота последните 30 години бе малоумник. Аз освен нареждания от Козяк други не виждам. Кои българи живеели по добре. Ние се стопихме като нация последните 30 години обаче сме живеели по-добре - нито образование имаме нито здравеопазване, нито армия и икономика. Малко ме интересуват руснаците как живеят но България губи един огромен пазар в Русия заради мераците на американците и ставаме все по бедни (много африкански страни са с по-големи заплати). Загубихме приходи със спирането на Южен поток, Загубихме приходи със спирането на АЕЦ - това сигурно по нареждане на руснаците стана. Сигурно това се води намеса в живота ти обаче нарежданията на Козяк не са намеса.

  Хайде стига плоска пропаганда - малко ме интересува какво става в Русия и къде руснаците си купували имоти, но ме интересува какво става в България. Но на соросоидчетата ви е платено да плюете по Русия независимо това как се отразява на България.

  Вие сте същите които преди плюехте по гнилия капитализъм а сега сменихте господаря и плюете по Русия и в двата случая не се интересувате от България.

 7. #7
  Geocom 24 фев 2019, 10:50
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #4

  Ти да не си рекламен агент на БТВ и от къде знаеш какво ще дават щом още не са го давали.

 8. #8
  юс юс юс юр брейн 24 фев 2019, 10:52
   
  3
   
  2

  До много разпенената 5-ичка.
  По-добре да не се бяха месили УМНИКО, сега щеше да си доволна рязана карабина, да хапваш рахат локум, да носиш фес, да се молиш на Алах, можеше и харем да имаш, ама надали и сега да не се пениш толкова, щото поради стеклите се обстоятелства щяхте да сте ако не първи дружки с руснаците то поне приятели по интереси.

 9. #9
  СМЪРТ ЗА РУСОФОБИТЕ! 24 фев 2019, 11:16
   
  7
   
  5

  Отговор на коментар: #4

  БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА ИМА ГОСПОДАРИ -юдеи -
  "съюзници"!

  ИМАМЕ САМО ЕДИН СЪСЕД,И ТО ПО МОРЕ-РУСИЯ,КОЙТО НЕ НИЕ ВРАГ,А БРАТ!
  КРИМ Е РУСИЯ!!!

  ОСТАНАЛИТЕ НИ СЪСЕДИ ВКЛЮЧАЯ И НЕЩАСТНИТЕ МАКЕТА НИ МРАЗЯТ И СА БОКЛУЦИ ИСТОРИЧЕСКИ МНОГОКРАТНО ДОКАЗАНИ!

  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ, ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!

  БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ юдеите и ционистите (сащ,израел,великобритания...)!!!

  АДОЛФ БЕШЕ ПРАВ ЗА тях!!!


 10. #10
  анализатор 24 фев 2019, 13:12
   
  2
   
  4

  Фактите са си факти
  В България се живее по-добре от великата необятна Русия.
  Не че нямаме проблеми и не ни управляват идиоти, то там са по-големи както винаги ;-)

 11. #11
  Abigeil 24 фев 2019, 14:06
   
  4
   
  1

  Г-н Костов, не по-бедно от нас.

 12. #12
  Иван Бориславов-2 24 фев 2019, 14:58
   
  6
   
  1

  Тези, дето плачат за руснаците, колко зле живеят, кога са били последно в Русия? Що не вземат да обяснят, руснаците по морето с въшки ли купуват имотите? Що и русофобчетата не си купят по някой апартамент на нашето море? Тук купуват НАЙ-БЕДНИТЕ РУСНАЦИ! Мога да им разкажа във Виена и във Ванкувър (в Канада е, ако не знаят) какво и на какви цени купуват руснаците. Какви коли карат и в какви заведения ходят. Затова не плачете на чужди гробища!

 13. #13
  анализатор 24 фев 2019, 20:03
   
  2
   
  3

  хайде да ни си разправяме смешки.
  Най-бедните руснаци не са излизали от селото си ти ми говориш за имоти в България.
  Тези дето пазаруват тука са от дребните им мутри.
  Ако бе толкоз хубаво в Русия щеше да има имиграция натам , а не оттам

 14. #14
  Geocom 24 фев 2019, 20:51
   
  2
   
  2

  Отговор на коментар: #13

  Хайде наистина да ни си разправяме смешки.

  Малко ви интересува вас соросоидчетата как живеят в Русия но "началниците" наредиха че трябва да се спре Турски поток през България известен още като Български поток и съответно трябва да се оплюе Русия за да могат българските граждани да приемат новината по безпроблемно. Ще им бъде съобщена след изборите.

  Та за това е цялата кампания и изобщо не ви интересува как живеят в Русия. Подготвя се поредната продажба на интересите на България.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker