Президентът на Азербайджан съобщи на Борисов много важна новина за България! (ВИДЕО)

Pan.bg 14 мар 2019 | 15:51 views (671) commentaries(3)
img
blitz.bg


Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност.

„През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“.

„Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев. В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“.

В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB.

„Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, уточни българският премиер пред държавния глава на Азербайджан. Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна. „На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен


дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

По време на срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на премиера Борисов за участието му в Седмия глобален бакински форум. Той подчерта, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения. „Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Алиев в началото на срещата.

Президентът Алиев посочи още, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, който е важен орган за развитието на диверсификацията. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.

Държавният глава на Азербайджан подчерта и, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз и благодари за личния принос на министър-председателя Борисов за добрите отношения между страните ни.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2395294857365237/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  моряк 14 мар 2019, 18:45
   
  5
   
  0

  Ейййййййй, тия от "Блиц-Бг" са царе на измишльотините! Коя е "важната новина" дето Алиев съобщил на Борисов? Май няма такава, а само мечтите на нашия човек, изразени в празните бътвежи за разни хъбове и тям подобни глупости!

 2. #2
  росс 14 мар 2019, 19:38
   
  6
   
  0

  Голямата новина е че ОТНОВО казаха на Борисов да се запасява с боб и леща, щото ще трябва яко пърдене за да се напълни ХЪБът!

  Борисов няма ходове!... Борисов прави последните си политически гърчове!

  Или ще се подведе след краварите да воюва с Русия и народа ще го обеси като Дучето,
  или ще поиска руския газ и Помейо ще го обеси на портата на "Козяк"...

  За него не съжалявам, защото марионетките и продажниците, рано или късно си го получават!
  Съжалявам за нас, за народа, защото ще ядем хурката заради тея продажници от ГЕРБ!

 3. #3
  Geocom 15 мар 2019, 19:27
   
  1
   
  0

  1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз

  За сведение Южен поток беше 60 млрд куб.м а Турски поток през България 15 млрд куб.м. С този 1 млрд куб.м кого ще захранва Тиквун след като ЕС употребява близо 200 млрд куб.м. Иначе хъб ще правел.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker