СКАНДАЛНО: МИНИСТЪРЪТ НА МВР СЕ ОТМЕТНА - НЯМАЛО ДА ПЛАЩА ЗА НОЩЕН ТРУД НА ПОЛИЦАИТЕ!!!!

Pan.bg 14 мар 2019 | 18:28 views (1036) commentaries(2)
img МВР се отметна – няма да плаща по 50 ст. на час за нощен труд на полицаите
Ставката остава 25 ст., отпада и увеличението на допълнителното възнаграждение за времето на разположение
БГНЕСПолицаите на протести с жилетки с надписи „Антиконфликт“ или „Диалог“
При охрана на протести, полицаите да носят светлотразителните жилетки с надписи на кирилица „Антиконфликт“ или „Диалог“, предлага вътрешният министър Младен Маринов.

Те ще са на предна лява част, а на гърба ще има надпис „Полиция“.

Министър Маринов обяснява предложението си така: „Във връзка с динамичната обстановка и зачестилите протестни шествия, служителите на МВР осъществяващи охранителна дейност на масови мероприятия, прилагат стратегията „Антиконфликт“. Необходимостта от тяхното бързо разпознаване и отличаване, както и личната защита на живота и здравето им при изпълнение на служебните задължения“.

Като заявява, че за новите жилетки няма да се наложи отпускане на допълнителни средства.

Само четири месеца след като в проект за своя заповед предложи на полицаите да се плаща по 50 стотинки на час за нощен труд, вътрешният министър Младен Маринов се отказва от увеличението.

За обществено обсъждане, което трябва да приключи до 27 март 2019 г., е публикуван нов вариант на негова заповед, с която остава заплащането от 25 ст. на час.

Пълният текст на проекта за нова заповед на министъра

Както „Лекс“ писа, през ноември 2018 г. Маринов предлагаше да се вдигнат и парите, които държавните служители в МВР получават докато са на разположение. Като сумата трябваше да нарасне от 10 ст. на час на 35 ст. на час. С новия проект на заповед и увеличението на това допълнително възнаграждение отпада.

Полицаите от години недоволстват срещу ниското заплащане на нощния им труд, но както става ясно и тази година то няма да се промени.

Ето какво е обяснението, което Младен Маринов дава в мотивите към новата си заповед: „При първоначалното публикуване на проекта бяха определени по-високи размери на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта от 22 ч. до 6 ч. и за времето на разположение. След направения отново разчет на утвърдените средства в бюджета на МВР за 2019 г. за разходи по показател „Персонал“, се установи, че към този момент това няма да бъде възможно“.

В тях се посочва, че с новата заповед се утвърждават действащите размери на възнагражденията за нощен труд и
разположение на служителите. „Предвид това, издаването на проекта на заповед няма да доведе до отнемане на привилегии или ощетяване на служителите, на които се изплащат допълнителни възнаграждения. Тези размери на допълнителните възнаграждения са съобразени с фактическия брой на служителите на МВР, на които се изплащат допълнителните възнаграждения и с утвърдените средства в бюджета на МВР за 2019 г. за разходи по показател „Персонал“, пише министърът.

Със заповедта на вътрешния министър се регламентира и колко отгоре ще получават хората в системата с научна степен с дисертационен труд. Тези със степен „доктор“ ще вземат по 60 лв. допълнително, а докторите на науките по 90 лв.

Маринов урежда и колко ще е допълнителното възнаграждение за изпълнение на специфични служебни дейности. То е процент от половината от т. нар. база, за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност в системата. Тази година базата е 380 лв.

Така основата за изчисляване на допълнителното възнаграждение за специфични служебни дейности ще е 190 лв.

В заповедта се предлага то да е най-високо за разследващите полицаи в Столичната дирекция на вътрешните работи – до 230 на сто, т.е. да получават до 437 лв. отгоре над заплатата си. По 380 лв. над основаната си заплата ще получават служителите в специализирания отряд за борба с тероризма. Добавката за агентурно-оперативна или издирвателна дейност ще зависи от това къде е извършена. Така полицаите в София ще получават до 171 лв., колегите им в Пловдив, Варна и Бургас до 133 лв., а всички останали до 95 лв.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Черно море Варна и Бургас - рефер 14 мар 2019, 21:42
   
  1
   
  0

  Чудесно ще правим протестите нощно време :)

 2. #2
  Атанас Атанасов 14 мар 2019, 21:55
   
  0
   
  0

  https://www.facebook.com/groups/1009824725707813/permalink/2379778138712458/

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker