Държавният департамент на САЩ за България: Корупция, зависими съдебна система и медии

Pan.bg 14 мар 2019 | 19:02 views (609) commentaries(6)
img
frognews.bg


Корупция, зависима съдебна система и несвободни медии. Това е констатацията на Държавния департамент на САЩ за България в годишния доклад за миналата година. Изводите за състоянието на страната ни са унищожителни.

„Корупцията, неефективната система и липсата на отчетност продължават да бъдат основни проблеми. Общественото доверие в съдебната система остава ниско. Като причина за това е разпространеното мнение, че магистратите се поддават на политически натиск и подкупи, се отбелязва в документа.

"Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат всеобхватни проблеми. Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и не прилагат еднакво за всички закона. В доклада си от ноември за сътрудничество и проверка на механизма, Европейската комисия отбеляза, че „целенасочените атаки срещу съдии в някои медии“ са засегнали независимостта на съдебната система и насърчи Висшия съдебен съвет, който отговаря за администрацията на съдебната власт, да поеме активна роля срещу такива атаки."

Според правозащитните организации законът има ниски стандарти за справедлив съдебен процес, създавайки възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокатите и ответниците. "Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на служителите, правителството не е приложило ефективно закона и служители във всички клонове на публичния сектор са били ангажирани с корупционни практики, без това да е довело до санкции и прилагане на закона. Корупционните практики включват подкуп, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби, нарушения при обществените поръчки и влияние върху търговията."

По отношение на свободата на изразяване, Вашингтон отново отчита отсъствието на законни пречки за това. Само че е констатирано, че налице е засилващ се политически и икономически натиск върху четвъртата власт, както и корумпирани редактори и издатели, които изпълняват политически поръчки за омаскаряване и за разводняване.

"Индексът на Световната преса за свободата на печата от 2018 г. съобщава за широко разпространена „корупция и тайни споразумения между медиите, политиците и олигарсите“. Вътрешните и международни организации критикуват както печатни, така и електронни медии за редакционни пристрастия, липса на прозрачност във финансирането и собствеността им, и податливост към политическо влияние и икономически стимули."

"Индексът за устойчивост на медиите на Международния съвет за изследвания и борси (IREX) 2018 посочва „непрекъснато нарастващия политически натиск върху медиите“, както и ежедневния


„тормоз и натиск срещу журналисти и собственици на медии. Продължават доклади за сплашване и насилие срещу журналисти."

"Журналистите продължават да съобщават за редакционни забрани, натиск за покриване на конкретни лица и теми, както и за налагането на политически гледни точки от корпоративните лидери. Според Асоциацията на европейските журналисти самоцензурата е широко разпространена, особено в по-малките регионални медии."

Оценката за дейността на полицията съвсем не е ласкава. Американското дипломатическо ведомство обръща внимание на полицейското насилие и превишаването на правомощията на служителите на реда спрямо задържани и заподозрени в престъпления.

Държавният департамент отбелязва, че доста голяма част от пребиваващите зад решетките у нас - над 40% - се оплакват от физическо насилие от страна на властите. Има случаи на незаконни арести и нехуманно отношение към задържаните. Един от примерите за това, казва Вашингтон, е арестът на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ. Те бяха обвинени в корупция, бяха държани демонстративно четири часа на улицата, което време беше необходимо на служители на правозащитните да преброят парите от подкупа.

Вашингтон обръща внимание на това, че коалицията „Обединени патриоти“, която е част от управляващата гарнитура, с риториката си насажда омраза срещу малцинства като роми и турци. Отбелязан е и ограниченият достъп на хора с увреждания до обществени сгради и обществен транспорт. В доклада се припомня, че в продължение на месеци майки на деца с увреждания протестираха пред парламента, докато управляващите приемат промени в Закона за хората с увреждания, които да гарантират по-адекватно социално подпомагане за хората с увреждания.

Оценката на Вашингтон по широко рекламираните от властите „положителни“ действия по отношение на търсещите убежище и мигрантите е с обратен знак – обръща се внимание на нарушаване на правата на тези хора, посочено е, че често са задържани в лагери с калпави санитарни условия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Slavi Ivanov Ivanov 14 мар 2019, 19:26
   
  4
   
  1

  Еми то като в САЩ!

 2. #2
  Borei 14 мар 2019, 19:53
   
  7
   
  1

  Абе тикви, нали ако бяхме нормална страна, без корупция и предателство, без цензура за "покриване" на кражби и престъпления, вие никога, ама никога нямаше да имате БЕЗПЛАТНИ ВОЕННИ БАЗИ в България!!!

  И също ако бяхме НОРМАЛНИ, НИКОГА, АМА НИКОГА нямаше официално да одобрим закупуването на американска БОКЛУК-военна техника, самолетите ви Ф-16!

  Еми радвайте се, че сме НЕНОРМАЛНА страна и си трайте, да не станем пак нормални, че тогава ще започнем да си гледаме само нашият, национален интерес и вие няма да ни бъдете вече в никакъв случай повече "съюзници" или "приятели"!

 3. #3
  росс 14 мар 2019, 20:05
   
  8
   
  0

  Абсурд!
  Всичко е под контрол!
  Така каза Буда!.... т.е. под контрола на ГЕРБ!

 4. #4
  Незнайков 14 мар 2019, 21:57
   
  2
   
  0

  Ха, ха - какво още чакат, че се разминаваме със санкциите? Да си вземем Македония, или Беломорието може би?

 5. #5
  Георги Ковачев_ 14 мар 2019, 22:03
   
  3
   
  0

  Че как! Нали се пънем да стигнем американците!

 6. #6
  Geocom 14 мар 2019, 22:45
   
  3
   
  0

  Корупция, зависима съдебна система и несвободни медии.

  А какво очаквате нали ваши подлоги ни управляват (пъпеша колко закуски изяде а да не говорим за Буда където се натискаше да целува ръка на Тръмп) а медиите са на ваша издръжка (поне соросоидните). Учим се от най-добрите и бързо усвояваме опита ви.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker