СКАНДАЛНО: ПРЕСУШИХА ШАБЛЕНСКОТО ЕЗЕРО, ОСТАВИХА ХИЛЯДИ ПТИЦИ БЕЗ ГНЕЗДА! ВОДАТА НАВОДНИЛА РЕЗИДЕНТЦИЯТА НА ВЛАСТТА!

Pan.bg 20 мар 2019 | 08:35 views (745) commentaries(0)
img
Пресушили части от Шабленското езеро заради наводнение в резиденцията на властта
Районът със защитени видове е и опожарен, заявиха от Дружеството за защита на птицитеЕдно от защитените местообитания на редки видове птици от международно значение - Шабленското езеро и "Шабленски езерен комплекс", са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция "Шабла". Освен това опожарени са голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро.

За това съобщиха от от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). На 9 март екип на организацията е посетил района за мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона и установил посегателствата. Изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност, обитавана от белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други. Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема, подчертават от организацията.


Снимки: БДЗП
Ето какво още се казва в съобщението на (БДЗП):

"Драстичният спад на нивото ще повлияе негативно и на ихтиофауната в двете езера (Шабленско и Езерецко), които губят традиционните си по-плитки места за хвърляне на хайвер. Припомняме, че Шабленския езерен комплекс и разположеното в съседство Дуранкулашко езеро са включени с Рамсарската конвенция като влажни зони с международно значение.

След разговор с представители на РИОСВ, БДЗП получи устна информация, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни с помощта на багер и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна, издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция "Шабла". Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не приведен в първоначалното си състояние. Изтичането е преустановено по естествен път, поради изравняване на водните нива на езерата и на морето.

Припомняме, че изпускането на водни маси от езерата противоречи на целта за обявяване на защитената местност и не е предвидено в плана й за управление. Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в установените мащаби противоречи и на целите и предмета на опазване на защитената зона за птици.


Втори негативен фактор е и фактът, пресушаването е съпроводено и с опожаряване на голяма
част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Мащабите на опожаряването за изключително големи - касае се за няколко стотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е забранено според заповедта за обявяване на Защитената зона. Твърде вероятно е изпускането на водни маси и последващото опожарявяне да са взаимосвързани действия, които на практика водят до унищожаване на значителна част от влажната зона.


Снимки: БДЗП
В момента е отворен канал за изтичане и на разположеното в близост Дуранкулашко езеро, но за щастие нивата на отток там са много по-слаби, поради специалното съоръжение (шлюз), изградено за тази цел".

БДЗП са изпратили официален сигнал до РИОСВ-Варна и МОСВ и очакват писмена информация по случая.

Малко по-късно РИОСВ-Варна излязоха със съобщение, в което се казва, че в момента "няма изтичане на води от защитената територия".

"При периодичните проверки на защитената местност защитена местност "Шабленско езеро", охраната на северните защитени територии е констатирала, че в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите от езерото към морето е продължило девет дни", се уточнява в съобщението.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker