Лавров: Двустранното ядрено разоръжаване между САЩ и Русия се изчерпа

Pan.bg 20 мар 2019 | 16:32 views (632) commentaries(0)
img
news.bg


Процесът по редуциране на ядрените оръжия на двустранна база Русия-САЩ се изчерпа и трябва да бъде многостранен, обяви външният министър на Русия на Конференцията по разоръжаване в Женева, информира ТАСС.

"Както показа кризата около Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват, прогресът по ядрено разоръжаване на двустранна база Русия-САЩ се изчерпа. Времето назря да се помисли сериозно как да се направи многостранен процесът за контрол над ядрените оръжия и приемлив за всички участващи страни", каза Сергей Лавров.

Лавров вижда базата на многостранен процес на принципа на интегрална и неделима сигурност.

"Не прави смисъл ядреното разоръжаване да се разглежда отделно от цялата комбинация от фактори, които имат негативен ефект върху стратегическата стабилност", отбеляза дипломатът и добави, че всички предложения на Русия за контрол на оръжията са в сила.

"В същото време, вместо конструктивен отговор, ние чуваме само спекулации за възобновяване на ядрените изпитания, разполагане на нападателни системи в космоса и дори вероятност от започване на ограничена ядрена война", добави той.

Лавров подчерта, че подобна вероятност е напълно недопустима за Русия и повечето държави.

"Може да се превърне в реалност, ако заедно не успеем да намерим добра алтернатива на дестабилизирането на международната ситуация, на допълнителното засилване на противоречията сред държавите и разстройването на съществуващата система от многостранни споразумения за контрол над въоръжението", заключи руският дипломат.

След като Вашингтон обяви по-рано тази година, че започва оттеглянето си от договора, Русия заяви, че президентът Владимир Путин се е подписал под указ за прекратяване изпълнението на споразумението.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker